Ekstra Bladet

Britisk ekstravaga­nce og tyske muskler

... gør Aston Martin DB11 Volante til en sublim sommercrui­ser Laes testen

- JENS HØY

Aston Martin har en lang tradition for at producere åbne biler med potentiale til at blive hundedyre klassikere, når de har fået nogle årtier på taelleren.

Nyeste bil fra Aston Martin er en åben DB11. Her hedder en cabriolet altid Volante, og bilen er nu til at købe eller lease på danske plader.

Aston Martin saelger ikke mange biler i Skandinavi­en, men er trods alt på vej op i produktion efter en årraekke med røde tal på bundlinjen.

Sidste år lykkedes det efter naesten 10 år at få bugt med underskudd­et, og produktion­en på omkring 5000 biler er støt og roligt voksende. I Danmark blev der sidste år solgt omkring 40 biler, halvdelen brugte.

Mindste motor er bedst

Vi har tidligere kørt DB11 som coupé og med en klassisk V12’er under motorhjelm­en, der med hjaelp fra turbolader­e når en ydelse på 600 hestekraef­ter.

Det er med den motor i baghovedet, at vi laegger fra land i DB11 Volante med V8motor fra AMG. Den fås udelukkend­e med V8’er, mens DB11 Coupé kan leveres enten med V12- eller V8-motor.

Allerede efter de første kilometer står det klart, at Aston Martin fint kunne droppe den store V12’er i den lukkede DB11, for V8’eren er på alle måder et bedre valg.

Den lyder bedre, tager omdrejning­erne mere villigt, og mindre vaegt i forenden af bilen er en fordel for dynamikken.

Når Aston Martin holder fast i den klassiske V12-motor, haenger det sammen med status og historie. En bil med 12 cylindre er noget saerligt, og der er kunder, der kun vil have V12’ere, og for hvem det er en vigtig egenskab ved en Aston Martin.

Tyst både åben og lukket

Selv om Aston Martins biler er simple i forhold til elektronik og sikkerheds­systemer, er der intet bedaget over DB11’s forvandlin­g fra coupé til bil med blødt tag.

Vi laegger ud med stoftaget nede, og vindreflek­toren på plads over de to små bagsaeder. Solen skinner og giver varme i det intime cockpit.

Pressebile­n har meget udstyr og røde sikkerheds­seler som kontrast til sorte laedersaed­er i mellemkval­iteten. Aston Martin tilbyder hele tre typer laeder og et utal af muligheder for at individual­isere oplevelsen i DB11.

En del af Aston Martinforn­emmelsen er duften. Aldrig har jeg kørt en bil, der dufter så meget af laeder og håndvaerk som denne DB11 Volante. Kalechen er konstruere­t med hele otte lag for at gøre den så tyst som overhovede­t muligt ved høj fart, og når sommerregn­en hamrer ubønhørlig­t ned.

En af de vigtigste egenskaber i en åben bil er, at den formidler fornemmels­en af, at man kører åbent med kig til himlen. Den disciplin består DB11, for A-stolpen stopper så tilpas tidligt, at der er kig frem og op til himlen.

Det danske vejr fordrer, at en åben bil skal vaere uden traek i nakken et godt stykke op i fart. Her leverer DB11 varen, idet der ingen traek er op til cirka 130 km/t. med vinduerne kørt op.

På dette punkt skiller bilen sig markant ud fra forgaenger­en DB9. Den havde udelukkend­e ruder i dørene og manglede de små hajfinne-lignende ruder bagtil. De sikrer i DB11, at det ikke traekker, idet vinden slipper karossen langt bedre.

Efter tre dage med Aston Martin DB11 tegner der sig et billede af en uhyre vellykket åben bil med det meste udstyr, man har brug for.

Det kan dog undre, at man ikke kan få bare lidt af alt det komfort- og sikkerheds­udstyr, som Mercedes-Benz har stående på hylderne, når nu tyskerne alligevel leverer den laekre AMG-V8’er og en del af knapperne ved rattet til Aston Martin.

En større og bedre opløst skaerm i midten af bilen ville også gøre den daglige omgang med DB11 til en mere tidssvaren­de oplevelse, og endelig ville forsaeder med indbyggede sikkerheds­seler give mere komfort.

Nu må du leve med, at selerne blafrer lidt mod din vestre skulder, når du kører hurtigt og åbent.

En kostbar bil

Aston Martin er et mytisk bilmaerke, der er hyldet ind i historie og med en evne til at skabe legendaris­ke konstrukti­oner i små serier.

Når man kigger på prislisten for en DB11, står det klart, at den kun er for feinschmec­kere med vilje og evne til at betale rigtig mange penge for produktern­e.

Hvis man overhovede­t kan tale om en standardbi­l hos Aston Martin, så koster DB11 Volante 3,8 millioner kroner inklusive fem års service. Testbilen har dog så meget udstyr, at den kravler forbi 4,5 millioner kroner.

På listen over afgiftspla­get ekstraudst­yr finder vi blandt andet B&O-lyd til 153.000 kroner.

De flotte røde sikkerheds­seler og tilsvarend­e rødt logo på hovedstøtt­erne pimper prisen med omkring 25.000 kroner, og aegte kulfiber i kabinen koster 82.000 kroner.

Aldrig har jeg kørt en bil, der dufter så meget af laeder og håndvaerk

Du må leve med, at selerne blafrer lidt mod din vestre skulder, når du kører hurtigt

 ??  ??
 ??  ?? Aston Martin DB11 Volante er en af verdens smukkeste
Aston Martin DB11 Volante er en af verdens smukkeste

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark