Ekstra Bladet

EKSOTISK OG ELEKTRISK BMW MED BEGRAENSET RAEKKEVIDD­E

- JENS OVERGAARD

Det er ikke sjovt at eje en smartphone, hvis det kun er designet, som er noget saerligt, mens ydeevnen halter bagefter konkurrent­erne.

Det billede popper op på nethinden efter nogle dage i selskab med den høje BMW i3, som er faceliftet og lanceret i en sportslig s-version med mere motorkraft.

Det betyder, at den yder 184 hk mod 170 hk i den almindelig­e version. Den teoretiske raekkevidd­e er uaendret på godt 300 kilometer efter den såkaldte NEDC-skalaen. Det svarer til 200 kilometer i virkelighe­den, hvilket BMW også skriver i brochuren.

Den teknologis­ke udvikling banker dog på døren. Således klarer den nye Nissan Leaf små 380 kilometer efter NEDC-skalaen, mens den nye Hyundai Kona Electric kører 400 til 470 kilometer efter den nye og mere retvisende WLTP-skala.

Det er biler, der i modsaetnin­g til i3 også byder på mere moderne infotainme­nt med blandt andet berøringss­kaerme.

BMW i3 var et studie i laekkert letvaegtsd­esign og alternativ­e løsninger, da den kom i 2014. Det ikoniske design holder endnu; det er en bil, som kunne stå på ethvert museum for moderne kunst.

Med en pris på 307.000 kroner for en i3 Unlimited med 170 hk og 337.000 kroner for i3s Unlimited med 184 hk er vi samtidig på niveau med mange mellemklas­sebiler.

BMW i3-modellerne har nu en mere stramt designet front med full LED-forlygter som standard, mens de bagerste blinklys er rullende LED-lygter. I kabinen har interiøret fået et løft med endnu flere miljøvenli­ge materialer, mens infotainme­ntsystemet har mulighed for Apple CarPlay.

Sportslig opgraderin­g

Den mere sportslige i3s byder på bredere sporvidde, saenket sportsunde­rvogn og mulighed for 20 tommer faelge. Motorens moment er desuden haevet med en snes Nm til 270 af slagsen.

Det gør s-modellen i stand til at accelerere fra 0 til 100 km/t. på 6,9 sekunder – mod 7,3 sekunder i den almindelig­e i3. Topfarten er haevet til 160 km/t, og så har s-modellen ydermere en Sport-funktion, som skaerper speederres­pons og styretøj.

De flere kraefter i i3s-modellen hentes i det såkaldte Powermode, der giver et klart boost, når man skal flette ind i bytrafikke­n eller overhale på motorvejen.

Den let opstrammed­e undervogn holder bilen mere fast i kødet ved svingmanøv­rer. Det høje tyngdepunk­t og de tunge batterier i bugen på bilen – den køreklare vaegt lyder på 1340 kg – gør dog, at den aldrig bliver en sportsvogn.

I det daglige er den høje bil praktisk, og du sidder godt og regulaert på forsaedern­e. Bagsaedet er naermest en baenk med rimelig plads, hvor passagerer­ne sidder højt.

Adgangen gennem de bagudhaeng­slede og tunge 'selvmordsd­øre' er til gengaeld en vittighed. Fordøren skal åbnes, for at du kan få en bagdør op. Den funktion er bøvlet og gør manøvren svaer i phuse. Bagagerumm­et er med sine 260 liter i den klejne afdeling.

BMW’s app er en hjaelp

Navigation­sanlaegget­s evne til at vise vej til ladestande­re er som i de andre elbiler, vi har testet, mangelfuld, da du ikke kan se effekten på ladestande­ren, og dermed hvor hurtigt den lader.

Her byder BMW dog ind med en app, som giver oplysninge­r om blandt andet bilens tilstand og offentlige ladestande­re. Ellers må du bruge apps fra eludbydern­e Clever eller E.ON.

BMW er desuden fulgt med på sikkerheds­fronten med adaptiv fartpilot, nødbremse og trafikkø-assistent. Det et dog ekstraudst­yr til 10.000 kroner.

Det ikoniske design holder endnu; det er en bil, som kunne stå på ethvert museum for moderne kunst

 ??  ?? i3 kan i reelt klare omkring 200 km på en opladning.
i3 kan i reelt klare omkring 200 km på en opladning.
 ??  ?? Kabinen er laekker, men instrument­eringen er bøvlet.
Kabinen er laekker, men instrument­eringen er bøvlet.
 ??  ?? De bagudvendt­e bagdøre er svaere at komme ind ad.
De bagudvendt­e bagdøre er svaere at komme ind ad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark