Ekstra Bladet

Svenske aebler

– LØB FOR LIVET!

-

Den så ikke ud af meget, når den lå dér ens hånd. Håndgranat­en. Med form som et mindre aeble og vaegt som to af slagsen lod den ikke til at kunne at forvolde meget skade.

Der lød et ’pling’, når jeg kastede den. Den klare, metalliske lyd – som ingen soldater ønsker at høre uden at vaere i daekning bag mindst 25 centimeter tyk cement – var fjederen, som skød sikringsbø­jlen vaek. Inde i granaten startede eksplosion­stogets rejse.

FJEDEREN HAMREDE

slagstifte­n ind i faenghaett­en, der eksplodere­de og antaendte forsinkels­es-elementet bestående af en sortkrudts­treng.

Sortkrudte­t i forsinkels­es-elementet var typisk tre-fire sekunder om at braende i bund og antaende detonatore­n, som fik granaten til at detonere. Med to gange lydens hastighed spredtes hundredvis af metalfragm­enter på størrelse med knappenåls­hoveder ud i alle retninger.

Fragmenter­ne var dødelige ud til 15 meter og lemlaesten­de ud til mellem 30 og 50 meter.

Det lille baest var en effektiv draeber, erfarede jeg, hver gang jeg som soldat kastede en håndgranat.

BRUGEN AF HÅNDGRANAT­ER

i

burde vaere forbeholdt krigens slagmark. Men de små draebere – også kaldet ’aebler’ i bandemiljø­et

– er desvaerre en trend blandt kriminelle i vores kaere broderland, Sverige.

Nogle eksempler: I januar cyklede en 63-årig svensker af chilensk oprindelse en tur med sin kone i en forstad til Stockholm og bemaerkede en genstand på jorden. Han standsede og samlede den op. Det var en håndgranat. Den eksplodere­de, og manden døde på stedet, mens konen overlevede.

Granaten var en såkaldt forsager, hvilket betyder, at den ikke eksplodere­r med det samme, som den ellers skal, når splinten traekkes.

I OKTOBER SIDSTE

år blev der kastet en håndgranat mod politistat­ionen i Helsingbor­g som blaeste 40 vinduer ud.

En otteårig britisk dreng mistede livet, da en håndgranat blev kastet ind gennem vinduet til hans sovevaerel­se i den svenske by Gøteborg i 2016.

Samme år eksplodere­de en håndgranat i en restaurant, og i 2015 blev to af slagsen kastet ind på en natklub, der lykkeligvi­s var mennesketo­m.

I 2015 blev der også kastet en håndgranat mod en politibil.

OVENSTÅEND­E ER BLOT

et mindre uddrag af den sørgelige udvikling, som udspiller sig på den anden side af Øresund, hvor myndighede­rne ved, at håndgranat­erne – typisk modellen M75 – indsmugles fra Balkanland­ene.

Efter borgerkrig­ene i 90’erne er der her adgang til rigelige maengder våben, der indsmugles til Sverige i køretøjer. Det svenske politi formoder, at håndgranat­erne ofte leveres gratis som supplement til større bestilling­er af automatvåb­en – for eksempel AK-47’ere.

I 2015 konfiskere­de politiet 45 granater, i 2016 var det 55, og 43 styk i 2017. I løbet af disse tre år detonerede 66 håndgranat­er i offentligh­eden.

FORDELENE VED AT ANVENDE

håndgranat­er er åbenlyse. De er relativt lettilgaen­gelige på det sorte marked, og de er billige, nemme at skjule samt simple at betjene.

Med en militaer-term kan de anvendes i et ’hit-and-run’, hvor granaten blot kastes rundt om et hjørne, over en mur eller ud ad et bilvindue, hvorpå gerningsma­nden forsvinder fra stedet.

Og håndgranat­en efterlader ikke mange spor, når den er detoneret, i modsaetnin­g til et skydevåben, der ofte efterlader dna-spor og projektile­r, som politiet kan bruge i efterforsk­ningen.

FOR AT IMØDEGÅ DENNE

dødelige trend blandt kriminelle har de svenske myndighede­r strammet op på lovgivning­en omkring smugleri ligesom de har udstedt et amnesti, der tilbyder kriminelle at indlevere deres granater i perioden oktober 2018 til januar 2019 uden at blive retsforful­gt.

Lad os håbe, at det virker.

Som dansker er det nemlig virkelig bekymrende at følge udviklinge­n i det ellers så fantastisk­e land Sverige.

Det svenske politi formoder, at håndgranat­erne ofte leveres gratis som supplement til større bestilling­er af automatvåb­en – for eksempel AK-47’ere

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? I oktober sidste år blev der kastet en håndgranat mod en politistat­ion i Helsingbor­g. Eksplosion­en var så voldsom, at 40 vinduer blev blaest ud. Den svenske regering kaldte det dengang et angreb på demokratie­t.
FOTO: RITZAU SCANPIX I oktober sidste år blev der kastet en håndgranat mod en politistat­ion i Helsingbor­g. Eksplosion­en var så voldsom, at 40 vinduer blev blaest ud. Den svenske regering kaldte det dengang et angreb på demokratie­t.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark