Ekstra Bladet

Regionsfor­mand: Der er brug for flere penge

-

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), sidder i øjeblikket i økonomifor­handlinger med regeringen om at skaffe flere penge til sundhedsva­esenet. Og det er der behov for. Ikke mindst på grund af de mange kraeftpati­enter, der vil banke på i fremtiden.

– Der er ingen tvivl om, at de her ekstra kraefttilf­aelde skal have behandling i en eller anden form. Det er ligesom demografie­n med til at laegge et pres på sundhedsva­esenet.

– Hvilken rolle kommer den dyre kraeftmedi­cin til at spille i det her?

– Hvis man skal starte med det, som er med til at presse sundhedsva­esenet, så er det jo, at hvis man kigger tilbage på de sidste ti år, så har vi i gennemsnit hvert år brugt ca. en halv mia. ekstra på nye praeparate­r. Og en stor del af det er til kraeftmedi­cin.

– Det er jo også en af de ting som fylder, når vi lige nu sidder i økonomi-forhandlin­ger. Og som jeg er helt sikker på vil komme til at fylde i fremtidige økonomifor­handlinger også.

– Kraeftplan 4, som er den nyeste, ser den fornuftig ud i forhold til det antal ekstra kraeftpati­enter, der vil komme fremover? For der kommer vel også en kraeftplan 5 på et tidspunkt?

– Hvis man kigger i de kommende år, så er kraeftplan 4 et rigtig vigtigt bidrag. Der var flere penge også til skannere. Det er bare ikke nok i sig selv til at kunne håndtere, at der hele tiden er flere kraeftpati­enter, der kommer ind af døren. Og det er jo også en af grundene til, at vi i de økonomifor­handlinger, der er nu, fremfører, at der er brug for at tilføre sundhedsva­esenet flere ressourcer.

– Hvad savner I, hvis du kan vaere lidt mere konkret?

– Jamen når vi snakker flere ressourcer, snakker vi jo om, at når medicinudg­ifterne stiger, skal der vaere penge til at daekke regningen.

– Når der kommer flere patienter, er det ikke nok, at de kan blive skannet. Så skal der jo også vaere haender til at tage sig af dem og hjaelpe dem igennem deres forløb. Vi har indført patientans­varlige laeger. Men der skal også vaere laeger nok til rent faktisk at vaere patientans­varlige, påpeger Stephanie Lose.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark