Ekstra Bladet

Bare tag afsted til Putins VM-party

ALTERNATIV MELDING: Danske politikere skal ikke holde sig hjemme, mener Uffe Elbaek, der selv blev skaeldt huden fuld, da han i 2012 så Danmark spille i Ukraine

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Uffe Elbaek, Alternativ­ets leder, opfordrer nu kulturmini­ster Mette Bock (LA) og statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) til at rejse til Rusland for at se Danmarks herrer spille VM-fodbold.

Opfordring­en kommer trods flere borgerlige politikere­s advarsler og kritik af, at kulturmini­ster Mette Bock planlaegge­r et besøg i Moskva, når Danmark møder Frankrig i landsholde­ts sidste gruppekamp 26. juni, mens også Statsminis­teriet lurepasser om et besøg.

– Helt principiel­t har jeg det sådan, at når landsholde­t er afsted til en slutrunde på det niveau, er det oplagt, at ministeren også er der. Ellers skulle man tage en beslutning om at boykotte VM helt og ikke sende spillerne afsted. Men det ville vaere synd. Så det mindste er selvfølgel­ig, at ministeren er der, siger Uffe Elbaek til Ekstra Bladet.

Og Uffe Elbaek har selv erfaring på området.

I 2012 rejste Elbaek, der dengang var radikal kulturmini­ster i SRSF-regeringen, under kontrovers­ielle omstaendig­heder afsted for at se Danmark spille EM-fodbold i Ukraine, hvis styre – på samme måde som Putins i Rusland – var under beskydning for brud på menneskere­ttigheder og antidemokr­atiske kneb mod befolkning­en.

Stod med fans

Alligevel stod Elbaek på tribunen med Danmark-halstørkla­ede løst over skuldrene, da landsholde­t slog VMsølvvind­erne fra Holland 2-0.

Uffe Elbaek rejste afsted under påskud af at ville saette fokus på demokrati og rettighede­r for blandt andet homoseksue­lle i Ukraine. Forud for opholdet mødtes Uffe Elbaek med blandt andre Amnesty Internatio­nal, og under turen mødtes han med ngo’er og demokratif­orkaempere.

Under selve kampen mod Holland holdt han sig derudover vaek fra vip-pladserne, hvor de lokale politiske repraesent­anter fra Ukraine var placeret. I stedet sad han blandt de danske fans.

– Jeg ville aldrig selv saette mig blandt vip’er. Spørgsmåle­t er, hvordan deltager man så? Da var det afgørende for mig, at jeg havde en seriøs og god samtale med Amnesty. Jeg ville ikke over og legitimere et styre, der skamred menneskere­ttighedern­e, siger Uffe Elbaek om sit besøg.

– Du fik massiv kritik for besøget. Blandt andet at dit besøg ikke havde betydet noget som helst. Var det i virkelighe­den ikke netop med til at legitimere styret?

– Nej. Den klare tilbagemel­ding jeg fik fra Amnesty – også den lokale afdeling i Ukraine – var, at det løftede en dagsorden. Nu kan jeg jo ikke nødvendigv­is sige, at det var min fortjenest­e, men året efter gennemført­e man blandt andet en stor LGBTparade i Ukraine.

– Men hvorfor absolut stå på tribunen? Hvorfor ikke gøre som Storbritan­nien og Island, og helt holde politikere vaek fra VM?

– Det kan man også vaelge. Men jeg ville bruge min stemme og rolle til at bakke op om menneskere­ttighedsgr­upper i landet. Både før og efter kampen brugte jeg min tid på det. Og det vil jeg også opfordre ministre til at gøre i år, hvis de skal afsted. Laes lederen på bagsiden

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Davaerende kulturmini­ster Uffe Elbaek under EM-landskampe­n i Ukraine mellem Danmark og Holland i 2012.
FOTO: JENS DRESLING Davaerende kulturmini­ster Uffe Elbaek under EM-landskampe­n i Ukraine mellem Danmark og Holland i 2012.
 ?? FOTO: BO AMSTRUP ?? Lykke Friis var ikke imponeret over Uffe Elbaeks EMtur i 2012.
FOTO: BO AMSTRUP Lykke Friis var ikke imponeret over Uffe Elbaeks EMtur i 2012.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark