Ekstra Bladet

Er det historisk?

- Ritt Bjerregaar­d Forhenvaer­ende socialdemo­kratisk minister Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

om Socialdemo­kratiets HISTORISK SKREV MEDIERNE formand, Mette Frederikse­ns, melding grundlovsd­ag om, at hun efter et valg ville stile mod en S-ledet mindretals­regering.

Historisk gentog kommentato­rerne og gik i gang med udlaegning­erne om samarbejde­t mellem de radikale og Socialdemo­kratiet.

Ja, det blev så historisk, at ’Deadline’ med Niels Krause-Kjaer som vaert kun inviterede den radikale Morten Østergaard til at forklare om, at de radikale ikke mere skulle vaere en del af en mulig kommende socialdemo­kratisk regering. En socialdemo­krat blev der ikke plads til i den udsendelse.

undret mig, for jeg har UNDERVEJS HAR JEG vaeret del af adskillige socialdemo­kratiske mindretals­regeringer i 70’erne under Anker Jørgensens ledelse, det vil sige uden de radikale.

Hvorfor skulle det vaere historisk, at Mette Frederikse­n nu ville det samme, som Anker Jørgensen havde gjort i et tiår?

PARLAMENTA­RISK ER DET ALTID besvaerlig­t med mindretals­regeringer, hvad enten de består af et eller flere partier. Det betød og betyder den dag i dag, at ministre skal etablere flertal for deres politik i Folketinge­t.

Men det lykkedes gang på gang. For eksempel fik jeg sammen med de radikale, Venstre og Socialisti­sk Folkeparti flertal for en ny folkeskole­lov i 1975. Ligesom mange andre ministre ved forhandlin­ger fik flertal for deres lovgivning.

DA SV-REGERINGEN

i 1978 blev dannet, ønskede Venstre specifikt, at de radikale ikke kom med. Var det historisk? Ja, for Venstre, men ikke for de radikale. Det var almindelig praksis.

De radikale blev betragtet som meget kraevende samarbejds­partnere. De var som håndsaeben, som en socialdemo­krat engang udtalte det. Man vidste aldrig, hvor man havde dem.

Hvor svaert det kunne blive, blev hamret ud, da Margrethe Vestergaar­d i 2011 gik i regering under Helle Thornings ledelse med også SF.

Jeg har vaeret del af adskillige socialdemo­kratiske mindretals­regeringer i 70’erne under Anker Jørgensens ledelse

engang noget nyt i, HISTORISK ER DER IKKE at de radikale har svaert ved at finde ud af, hvad de nu skal stille op. De fik et nederlag ved valget i 1990 efter at have deltaget i en regering under ledelse af de konservati­ve.

De radikale vaelgere så og ser helst, at de radikale samarbejde­r med Socialdemo­kra- tiet. Marianne Jelved tilbød uden held sig selv som statsminis­ter i en valgkamp i 2006, så mon det spor er tiltraekke­nde for de radikale i dag?

Historisk var det givetvis, at de radikale spillede en meget aktiv rolle i formandsop­gøret i Socialdemo­kratiet. De ville ikke støtte en socialdemo­kratisk regering under ledelse af Svend Auken på trods af Socialdemo­kratiets store valgsejr.

Men det er givet, at det naeste folketings­valg kommer til at rumme masser af nye muligheder, og kommentato­rerne vil udlaegge muligheder­ne igen og igen, og isaer inden resultatet foreligger.

 ?? FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n (S) satser på en S-ledet mindretals­regering.
FOTO: CLAUS FISKER/RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n (S) satser på en S-ledet mindretals­regering.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark