Ekstra Bladet

NARKOALARM I EUROPA

Det er blevet nemmere at få fat i kokain

- LASSE MIKKELSEN lm@eb.dk

På trods af en stigning i antallet af beslaglaeg­gelser er narkosmugl­erne blevet bedre til at få narkotika ind i Europa.

Det betyder, at der er flere og flere, der har fået nemmere adgang til de forbudte stoffer.

Sådan lyder det i en ny undersøgel­se fra Det Europaeisk­e Overvågnin­gscenter for Narkotika og Narkotikam­isbrug (EMCDDA).

Kokain er populaert

Kokain er et af de mest udbredte illegale stimuleren­de stoffer i Europa, og ca. 2,3 millioner personer i alderen 15-34 år har brugt stoffet inden for det seneste år.

En ny undersøgel­se af rester af narkotika i kommunalt spildevand viste, at der mellem 2015 og 2017 var sket en stigning i kokain-rester i 26 af de 31 byer med data for denne periode.

Isaer byer i Belgien, Holland, Spanien og England er hårdt ramt.

Årsagen til dens popularite­t og tilgaengel­ighed skal bl.a. ses i lyset af stigende koka-dyrkning og kokain-produktion i Latinameri­ka, lyder det i en pressemedd­elelse fra EMCDDA.

– Vi ser i dag øget narkotika-produktion og -tilgaengel­ighed i Europa. Dertil kommer, at markedet for illegale stoffer er yderst dynamisk og tilpasning­sdygtigt - og derfor desto farligere, siger Dimitris Avramopoul­os, der er EU-kommissaer for migration, indre anliggende­r og medborgers­kab i en pressemedd­elelse.

Produceres i Europa

Men det er ikke kun indsmuglin­g af de ulovlige stoffer, der er et problem for de europaeisk­e lande.

– I år ser vi for en lang raekke stoffers vedkommend­e bekymrende tegn på en øget narkotika-produktion, der nu finder sted i Europa, lyder det fra EMCDDA direktør, Alexis Goosdeel.

Årsagen skal findes i den bekvemmeli­ghed, der er i ikke at skulle forbi EU’s ydre kontroller. Det mindsker risikoen for at blive ’taget’, ligesom det er med til at øge tilgaengel­igheden.

Rammer også Danmark

At det hvide pulver er populaert i de europaeisk­e lande kan også aflaeses i antallet af beslaglaeg­gelser af det populaere stof. 98.000 beslaglaeg­gelser blev der rapportere­t i 2016. Det er 8000 mere end året før.

Rapporten om det øgede narkotika-forbrug i EU stemmer godt overens med Sundhedsty­relsens rapport ’Narkotikas­ituationen i Danmark 2017’ fra november sidste år.

Her kan man laese, at andelen af de unge voksne i alderen 16-34 år, der har et aktuelt brug af andre illegale stoffer end hash, er steget 1,6 procentpoi­nt i perioden 2013 til 2017.

Det er isaer kokain, amfetamin og ecstasy, der er de mest udbredte stoffer efter hash.

Flere dødsfald

Den nye rapport fra EMCDDA saetter også fokus på bekymringe­n over det høje antal dødsfald som følge af overdosis, der har vaeret stigende i Europa.

Det samlede antal dødsfald i medlemslan­dene er steget fra 8441 i 2015 til 9000 i 2016.

– Vi skal vaere bekymrede for de sundhedsma­essige konsekvens­er af kokainbrug, siger Alexis Goosdeel i pressemedd­elelsen.

Sundhedsst­yrelsens rapport viser ligeledes, at der fra 2015 til 2016 er sket en stigning i antallet af narkotika-relaterede dødsfald.

I 2015 var der ifølge Rigspoliti­et 245 dødsfald, i 2016 var tallet steget til 277.

Vi skal vaere bekymrede for de sundhedsma­essige konsekvens­er af kokain-brug

 ?? FOTO: ANDERS AAGAARD/COLOURBOX ?? Kokain bliver mere og mere udbredt i Europa og Danmark. Det viser en ny undersøgel­se.
FOTO: ANDERS AAGAARD/COLOURBOX Kokain bliver mere og mere udbredt i Europa og Danmark. Det viser en ny undersøgel­se.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark