Ekstra Bladet

KRIMINELLE KLAR TIL AT RIBBE JER BESKYT DIG

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Når VM i fodbold om få dage begynder, ventes tusindvis af danskere at følge med til Rusland for at støtte det danske landshold.

Men der er en anden gruppe, som også gør klar til fest – kriminelle og hackere, der både vil have fat i gaesternes udstyr og data.

– Der er faktisk en ret stor risiko for at blive narret, vurderer Leif Jensen, der er nordisk direktør i Kaspersky Lab, og som har besøgt Rusland flere gange.

Den samme vurdering har talrige andre sikkerheds­eksperter og dansk politi, der forleden lagde en advarsel på nettet.

Pas på gratis wi-fi

Ud over den fysiske risiko, hvor man nemt kan miste mobiltelef­on og andre vaerdier, kan bare det at bruge sine elektronis­ke enheder i Rusland give problemer:

– Der er jo sprogbarri­erer, hvor man godt kan føle sig fristet til at vaelge et wi-finetvaerk eller en webside, som man ikke forstår konsekvens­erne af, fordi der står noget på russisk,

Leif Jensen.

– Og det kan vaere farligt, fordi der vil blive lavet alle mulige forsøg på at narre folk til at logge på falske gratis wi-fi-netvaerk, som kan aflure fodboldfan­s og skade deres computere og mobiltelef­oner.

– Det er jo også ekstra fristende, fordi det for de fleste koster spidsen af en jetjager at bruge dataforbin­delsen på mobiltelef­onen i Rusland.

Leif Jensen råder derfor til, at man inden afrejsen advarer sikrer sig et abonnement, der giver adgang til billigere roaming.

Køb lokalt sim-kort

– Du skal i hvert fald undgå de gratis netvaerk, der kan sidde i alt fra en taxa til på et stadion eller dit hotel.

– Så hellere købe et simkort billigt, når du lander i Rusland. Eller som naevnt købe et brugbart abonnement hjemmefra.

– Hvem er det, der går efter blandt andet de danske fodboldfan­s?

– Det er helt almindelig­e kriminelle, der taenker, at nu kan de lave nogle nemme penge.

Laes alt om VM i fodbold i det 24 sider store tillaeg med avisen i dag Forsøg så vidt muligt at roame med din mobiltelef­on, og undgå wi-fi. Du bør bruge din mobile forbindels­e, når du skal aflevere følsomme oplysninge­r som dit kreditkort eller netbank.

Brug tofaktorbe­kraeftelse på alle de onlinetjen­ester, du har mulighed for at aktivere den ekstra sikkerhed på.

Det hjaelper også på din sikkerhed, hvis du har en krypteret VPN-tjeneste, der ofte følger med de antivirusp­rogrammer, man kan købe til sine enheder.

Sørg også for at opdatere dit udstyr, inden du rejser afsted.

Lad vaere med at tage følsomme oplysninge­r med fra for eksempel dit job. Risikoen for at få stjålet telefon eller computer i Rusland, er større end normalt.

Der er faktisk en ret stor risiko for at blive narret

Du skal i hvert fald undgå de gratis netvaerk

 ?? FOTO: CLAUS BECH/ RITZAU SCANPIX ?? Pas på!
Sådan ser et godt bytte ud for de russiske kriminelle, der både fysisk og digitalt ligger på lur under VM i Rusland.
FOTO: CLAUS BECH/ RITZAU SCANPIX Pas på! Sådan ser et godt bytte ud for de russiske kriminelle, der både fysisk og digitalt ligger på lur under VM i Rusland.
 ?? FOTO: MLADEN ANTONOV/RITZAU SCANPIX ?? Lad de følsomme oplysninge­r på mobilen blive derhjemme, hvis du skal til VM i Rusland, lyder et godt råd.
FOTO: MLADEN ANTONOV/RITZAU SCANPIX Lad de følsomme oplysninge­r på mobilen blive derhjemme, hvis du skal til VM i Rusland, lyder et godt råd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark