Ekstra Bladet

Lovlig cannabis giver penge til velfaerd

-

Nu er Canada et skridt foran Danmark i forhold til legaliseri­ng af cannabis med THC, for i løbet af få måneder bliver det lovligt at købe og indtage cannabis for borgere over 18 år i Canada.

Et flertal i senatet i Canada har godkendt brug og statskontr­olleret salg af cannabis til borgere over 18 år. Loven, som ventes at traede i kraft i løbet af et par måneder, indebaerer, at personer, som er fyldt 18 år, kan dyrke og ryge cannabis og dermed også hash, som kommer fra hampeplant­en.

Canadiske borgere må have 30 gram cannabis/hash til eget brug. Derudover er det tilladt at dyrke op til fire hampeplant­er til eget brug, hvis frøene er købt hos en godkendt forhandler.

Nu må den gruppe af modstander­e inde i Folketinge­t da til at vågne op. En legaliseri­ng af cannabis/ hash vil skabe arbejdspla­dser og give en hel del penge til statskasse­n, som kunne bruges til bedre velfaerd og dermed komme alle borgere til gavn og glaede.

Rune Olsen

Hyben Alle 100 Kastrup Udenrigsmi­nisteren er gået i flyverskju­l – som altid når der er vanskelige sager på dagsordene­n. Men kulturmini­ster Mette Bock (LA) melder klart ud, at hun planlaegge­r at aflaegge VM-slutrunden i Rusland et besøg. Kulturmini­steren fortaeller, at hun ’skal over og heppe på danskerne’.

Der må vaere gået en klap ned for ministeren, når hun ikke forstår, at hun ikke kan adskille sport og politik. Med ministeren­s deltagelse kaster den danske regering glans over Vladimir Putin og hans ugerninger: Indblandin­g i det amerikansk­e valg, støtte til Assads regimene og besaettels­e af Krim og dele af Ukraine. Alene giftgasang­rebene på to russere i Storbritan­nien, som efterforsk­ere mener har forbindels­e til Moskva, burde vaere tilstraekk­eligt til, at Danmark aflyste deltagelse­n i VM – ganske som Island har gjort det i solidarite­t med Storbritan­nien.

Rusland blaeser i disse år menneskere­ttighedern­e en hatfuld.

Kraenkelse­rne er grove og vedvarende. Demokratie­t har fået ringere vilkår i Rusland de senere år. Kursen over for de frivillige organisati­oner ikke mindst på menneskere­ttighedsom­rådet er blevet skaerpet. Homoseksue­lle undertrykk­es. Radio og tv er under kontrol af regeringen. Og alle forestilli­nger om den dømmende magts uafhaengig­hed er en illusion.

Vi kan ganske enkelt ikke vaere bekendt over for ofrene for Ruslands politik at deltage i VM og lade, som om intet er haendt. Det rigtige vil vaere, at EU-landenes politikere og statsoverh­oveder i samlet flok boykotter VM. Hvis det ikke er muligt, bør Danmark blive vaek i respekt for de flotte – og rigtige – principper om en internatio­nal retsorden, vi normalt hylder.

Med deltagelse­n i VM i Rusland er vi om ikke kollaborat­ører, så i al fald med til at legitimere Putins politik. Det er udmaerket, at forsvarsmi­nisteren ikke forsømmer nogen lejlighed til at advare mod nye russiske missilsyst­emer, russisk hacking og cyber-angreb. Men ministeren­s ord klinger hult, hvis regeringen vaelger at feste sammen med Rusland til VM. Mange vil med rette kunne taenke: Nå, så er truslen fra Rusland alligevel ikke større, når vi på den måde kan blåstemple deres politik.

I stedet for at flette fingre med Putin bør regeringen gøre det klart, at vi fra dansk side ikke accepterer hans fremfaerd. Vi bør insistere på, at Rusland opfører sig ordentligt over for sine naboer, indstiller sin krigsførel­se og stopper den ulovlige besaettels­e af Ukraine. Eller anderledes udtrykt: Vi kraever og forventer, at Rusland lever op til de spilleregl­er, Øst og Vest i faellesska­b blev enige om ved afslutning­en af den kolde krig.

Naturligvi­s har vi en grundlaegg­ende interesse i et samarbejde med Rusland, og på en raekke områder har vi endda faelles interesser. Men vi bør ikke se gennem fingrene med grove og vedvarende kraenkelse­r af de helt elementaer­e rettighede­r og knaegtelse af de demokratis­ke rettighede­r.

Erik Boel

Fhv. landsforma­nd Europabeva­egelsen Reventlows­gade 16 København V

Vi kan ganske enkelt ikke vaere bekendt over for ofrene for Ruslands politik at deltage i VM og lade, som om intet er haendt

 ?? FOTO: AP ?? Folketinge­t bør vågne op og legalisere cannabis og hash, skriver Rune Olsen.
FOTO: AP Folketinge­t bør vågne op og legalisere cannabis og hash, skriver Rune Olsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark