Ekstra Bladet

’DU VIL KNAP NOK HUSKE DIT EGET NAVN’

Politiet slår hårdt ned på urolighede­r under VM i Rusland om to uger. Langt hårdere end fransk politi under balladen ved EM i 2016, forlyder det

-

MOSKVA (Ekstra Bladet): Russisk politi er ikke ligefrem kendt for at gå forsigtigt til vaerks og arbejder i nogen grad ud fra devisen om at slå først og spørge bagefter.

Under Ekstra Bladets besøg i Moskva blev intet mindre end 1600 personer anholdt for at deltage i en demonstrat­ion imod Vladimir Putin – heriblandt opposition­slederen Aleksej Navalnyj.

Adskillige demonstran­ter fik slag med laederpisk­e – ja, du laeste rigtigt. Laederpisk­e. Maendene med laederpisk­ene var dog ikke almindelig­t politi, men derimod de berygtede kosakker, der jaevnligt patruljere­r sammen med politiet – uden dog at have reel myndighed til at udøve vold.

De beskyldes af opposition­en for at vaere magthavern­es taeskehold. Den teori fik naering under de vinterolym­piske lege i Sochi i 2014, hvor flere medlemmer af den aktivistis­ke gruppe Pussy Riot blev udsat for lignende piskeslag af maend i uniformer og pelshuer.

For nylig kom det så frem, at kosakkerne også kommer til at spille en rolle ved VM, hvor de skal agere en slags vagtvaern for at afhjaelpe politiet. Det har man noteret sig hos DBU, hvor administre­rende direktør Claus Bretton-Meyer kort efter piskeslage­ne i Moskva kom med en skriftlig kommentar til Berlingske.

– Vi har ikke kendskab til detaljer om private ordenshånd­haevere, men opfordrer vores fans og andre gaester til at vaere ekstra opmaerksom­me, lød det ifølge Berlingske om udsigten til, at kosakkerne vil vaere til stede i gadebilled­et.

Hårde, men retfaerdig­e

Og hvis man skal stole på den russiske politiker Dmitrij Svisjtsjov, der er medlem af sportsparl­amentet, så ifører ordensmagt­en sig heller ikke fløjlshand­skerne under det foreståend­e VM.

– De er hårde, men retfaerdig­e for at sikre, at der er orden. Det skal ikke vaere muligt at lave provokatio­ner. De skal for eksempel ikke kunne komme ind med ulovlige ting på stadion. De skal gøre det vanskeligt for mulige provokatør­er, siger politikere­n til Ekstra Bladet og

VG på sit kontor i det centrale Moskva.

Russisk politi har hidtil tacklet problemern­e med hooligans i landet ved at vaere massivt til stede før, under og efter fodboldkam­pe. Derfor er det også yderst sjaeldent, at man oplever deciderede kampe mellem fans i forbindels­e med kampe, som det skete under EM i Frankrig, hvor russiske hooligans ikke holdt sig tilbage.

Ifølge chefen for Moskvas afdeling for regional sikkerhed, Vladimir Chernikov, vil 30.000 russere blive sat ind i forsøget på at afholde et sikkert VM – og det er blot i den russiske hovedstad, Moskva. Robert Ustian, der følger hovedstads­klubben CSKA Moskva overalt i verden, laegger da heller ikke skjul på, at betjentene i Rusland tager hårdere fat, end vi kender det fra den nordlige del af Europa.

– Russisk politi har stor erfaring i at håndtere de problemati­ske fyre. Jeg var i Marseille (under EM 2016, red.) og talte med en ven efter Rusland-Slovakiet. En gruppe engelske fans kom til pladsen og generede fransk politi. En mand holdt et glas øl fem centimeter fra betjenten, og så tog han to skridt tilbage og kastede glasset på betjenten. Hvis du gør noget lignende i Rusland, vil du knap kunne huske dit eget navn, når du vågner på hospitalet dagen efter. I det her land har politiet en meget hård metode til at bekaempe problemer, der opstår, siger han.

Der er graenser

Under opgøret mellem Lokomotiv og Zenit talte vi med Igor Rabiner. Han er en kendt fodboldjou­rnalist og forfatter i Rusland og har forud for VM blandt andet skrevet klumme for britiske The Guardian. Han mener, at udenlandsk­e fans vil få laengere snor af det hårdhaende­de politi.

– Jeg er absolut sikker på, at udenlandsk­e fans kan tage til Rusland uden at frygte noget. Der vil ikke ske dem noget. Politiet vil vaere høflige mod udenlandsk­e tilrejsend­e. De vil tillade dem mere, end de vil tillade russiske fans til daglig, siger Igor Rabiner, inden han understreg­er, at der er graenser for politiets tålmodighe­d.

– Det eneste, som kan gøre, at der bliver problemer for udenlandsk­e fans, er, hvis de provokerer, begynder at slås eller drikker for meget. Kun på den måde kan det ske, siger han.

Han forklarer samtidig, at de enkelte fanklubber­s ledere er under politiets skarpe kontrol for at undgå negative episoder under VM. Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra russisk politi forud for VM.

Jeg er absolut sikker på, at udenlandsk­e fans kan tage til Rusland uden at frygte noget

 ??  ?? Massivt til stede
Russisk politi har hidtil tacklet problemern­e med hooligans i landet ved at vaere massivt til stede før, under og efter fodboldkam­pe. Derfor er det også yderst sjaeldent, at man oplever deciderede kampe mellem fans i forbindels­e med...
Massivt til stede Russisk politi har hidtil tacklet problemern­e med hooligans i landet ved at vaere massivt til stede før, under og efter fodboldkam­pe. Derfor er det også yderst sjaeldent, at man oplever deciderede kampe mellem fans i forbindels­e med...
 ?? FOTO: RITZAU/SCANPIX ?? De hårdhaende­de kosakker forsvarer jaevnligt de russiske magthavere – her under en protest mod praesident Vladimir Putin. Også under VM vil kosakkerne komme i aktion.
FOTO: RITZAU/SCANPIX De hårdhaende­de kosakker forsvarer jaevnligt de russiske magthavere – her under en protest mod praesident Vladimir Putin. Også under VM vil kosakkerne komme i aktion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark