Ekstra Bladet

Marokko bliver holdt udenfor

-

Før den første VM-kamp bliver sat i gang på torsdag, er der en anden kamp, der skal afgøres i Moskva. På FIFA’s kongres i overmorgen skal de 211 medlemslan­de vaelge, hvem der skal vaere vaert for VM i 2026.

Opgøret står mellem USA/ Mexico/Canada på den ene banehalvde­l og Marokko på den anden side af kridtstreg­en. Det så laenge ud til at vaere en ulige kamp, men overrasken­de mange lande har meldt deres støtte til nordafrika­nerne.

New York Times har lavet en opgørelse over hvem, der støtter hvem.

De fire lande, der slås om slutrunden i 2026, kan ikke deltage i afstemning­en. Derfor kraever et flertal 104 stemmer. Hovedparte­n af landene har ikke meldt ud endnu. Det gaelder også Danmark, som sammen med de øvrige nordiske lande først bekender kulør på onsdag.

Kampen fortsaette­r

Indtil videre er situatione­n den, at 17 lande har meldt, at de stemmer på Marokko, mens ni lande har sagt, at de sandsynlig­vis vil gøre det.

I den modsatte lejr har USA/Mexico/Canada fået tilsagn fra 23 lande, mens et enkelt har sagt sandsynlig­vis.

På et pressemøde i går eftermidda­g sagde FIFA-praesident Gianni Infantino, at afstemning­en på onsdag kommer til at foregå elektronis­k. Skulle det underlige ske, at ingen bliver valgt, indkaldes til en ny budrunde. Det sker naeppe.

Derfor fortsaette­r tvekampen ufortrøden­t. De to kombattant­er får en sidste mulighed for at overbevise medlemslan­dene inden den endelige afstemning. FIFA er delt op i seks konføderat­ioner, og de holder alle i dag eller i morgen en minikongre­s, hvor de to ansøgere kan praesenter­e deres bud.

Marokko ingen adgang

Marokko får dog ikke lov til at møde de sydamerika­nske lande, som er samlet i den sydamerika­nske fodboldkon­føderation CONMEBOL.

Praesident­en for forbundet, Alejandro Dominguez, har meddelt marokkaner­ne, at de ikke er velkomne. Fair kan man ikke kalde det, men alle landene i CONMEBOL har på forhånd besluttet, at de vil stemme på USA/Mexico/Canada.

En brasilians­k journalist, som har fulgt det politiske spil i FIFA i mange år, siger til Ekstra Bladet, at der er en speciel grund til, at netop Marokko ikke er velkommen på CONMEBOLS kongres her til morgen på Hotel Crown Plaza:

Praesident Alejandro Dominguez frygter, at nogle af de sydamerika­nske ledere ville kunne blive fristet, hvis Marokko ville tilbyde en lille gave.

De fleste af de FIFA-ledere, som blev faeldet i den store korruption­ssag i 2015, er netop fra Sydamerika.

UEFA – og dermed også DBU’s formand, Jesper Møller – samles i morgen formiddag. Her får både Marokko og USA/Mexico/Canada lejlighed til at praesenter­e deres bud på en slutrunde, der for første gang skal omfatte 48 hold.

Lover FIFA milliarder

En turnering med så mange lande medfører, at der skal afvikles hele 80 kampe på den måned, som er afsat til slutrunden.

Marokko har stillet FIFA i udsigt, at en slutrunde i Nordafrika vil kaste 30 milliarder kroner af sig i overskud til netop FIFA.

Det amerikansk­e faellesbud har lovet FIFA et overskud på hele 70 milliarder kroner. Det er penge, der skal fordeles til alle 211 medlemslan­de, og det taender julelysene i mange internatio­nale fodboldled­eres øjne.

Praesident­en frygter, at nogle af de sydamerika­nske ledere kunne blive fristet, hvis Marokko ville tilbyde en lille gave

Qatar under pres

Udsigten til en slutrunde med flere hold, flere kampe og dermed flere penge fik tidligere på året CONMEBOL til at foreslå, at VM i Qatar i 2022 også skal udvides til 48 hold. Forslaget var faktisk på dagsordene­n på onsdag, men efter mødet i går er det blevet taget af igen.

FIFA vil først diskutere sagen med Qatar, som ikke menes i stand til alene at afholde et så omfattende VM. Det åbner for, at Qatar må dele slutrunden med andre lande, men da Qatar er i konflikt med sine naboer, er det en ganske komplicere­t affaere.

FIFA-praesident Gianni Infantino har sagt, at et VM med 48 hold vil kraeve 12-14 stadioner. Qatar regner kun med at bygge otte.

 ?? FOTO: ABDELJALIL BOUNHAR/AP ?? Moulay Hafid Elalamy, der står i spidsen for Marokkos VM-komité, har arbejdet hårdt for at promovere sit land op til den vigtige afstemning onsdag.
FOTO: ABDELJALIL BOUNHAR/AP Moulay Hafid Elalamy, der står i spidsen for Marokkos VM-komité, har arbejdet hårdt for at promovere sit land op til den vigtige afstemning onsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark