Ekstra Bladet

NU ER NAUTILUS FLYTTET

Gerningsst­edet for Kim Walls død er fjernet fra sin vante plads i Københavns Nordhavn

- LINETTE K. JESPERSEN linette@eb.dk

Hvis man kommer forbi Københavns Nordhavn, hvor ubåden UC3 Nautilus har stået til frit skue, siden den blev haevet fra Køge Bugt i midten af august, er pladsen tom.

Mikkel Mortensen var tilfaeldig­vis ved lagerbygni­ngen i Nordhavn fredag 1. juni ved 10-tiden, da ubåden blev flyttet.

Han

– Da jeg kom, var to små BMS-kraner ved at laesse ubåden op på en blokvogn, fortaeller Mikkel Mortensen, der tog et billede af ubåden på blokvognen og skrev til to af sine venner, fordi de havde talt om, hvor laenge ubåden mon ville få lov til at stå der.

– Efter de havde løftet den på plads, blev der sat en form for bur omkring den med en rød presenning, så ingen kunne se, hvad de flyttede, fortaeller han.

Han fortaeller, at hele operatione­n tog omkring tyve minutter, før de kørte vaek med den meget omtalte last. skulle levere

Ikke destrueret

is derude. Flytningen betyder dog ikke, at det grusomme gerningsst­ed for drabet på den 30-årige freelancej­ournalist Kim Wall allerede er blevet destrueret, som besluttet i dommen over Peter Madsen i Københavns Byret.

Det fortaeller drabschef i Københavns Politi, Jens Møller.

– Vi har flyttet den lidt, så den er knap så synlig, men den er ikke destrueret. Vi afventer en eventuel destruktio­n til efter landsretsd­ommen, siger han.

Allerede op til, at drabssagen kørte i byretten, blev ubåden pakket ind i presenning.

– Det er os i samarbejde med By & Havn, der har besluttet at daekke ubåden til forud for retssagen. Det er både af etiske grunde og på grund af den store medie-interesse i sagen. Det er jo også en arbejdspla­ds for folk, sagde Jens Møller dengang.

Nu er ubåden så helt uden for synsvidde.

På pladsen foran den store lagerhal, hvor den 17 meter lange og 33 tons tunge ubåd stod før, er der nu kun forskellig­t skrald og dåser, der vidner om, at det afsides sted har vaeret et tilløbssty­kke i de forgangne ti måneder.

Dømt til konfiskati­on

Det var anklagemyn­digheden, der nedlagde påstand om, at ubåden skulle konfiskere­s med henblik på destruktio­n, hvis Peter Madsen blev dømt for drab.

Men hverken Peter Madsen eller de to anpartshav­ere protestere­de mod konfiskati­on og destruktio­n. De to ejere havde endda et eksplicit ønske om, at den ikke skulle bevares og eksempelvi­s udstilles på museum.

Og da domsmandsr­etten afsagde sin dom over Peter Madsen var det også en dom over UC3 Nautilus’ skaebne.

– Tiltalte Peter Madsen straffes med faengsel på livstid. Hos tiltalte konfiskere­s ubåden UC Nautilus med det indhold, som var i ubåden, da politiet haevede den, laeste dommer Anette Burkø op i retten.

Efter dommen udtalte davaerende specialank­lager i Københavns Politi, Jakob Buch-Jepsen, at det var naturligt at kraeve ubåden destrueret i en sag som denne, hvor den var et gerningsst­ed og stadig indeholdt dna-spor, selvom den var skyllet igennem med en masse havvand.

– Derfor skal den ubåd ikke blive ved med at eksistere fremover, og vi har besluttet os for, at der i forbindels­e med en dom skal ske destruktio­n. Nu må vi se, hvad landsrette­n siger. Hvis landsrette­n kommer frem til samme resultat, så vil den blive destrueret.

Ankesagen i Østre Landsret starter til september og kører over tre dage. Her har den livstidsdø­mte Peter Madsen valgt, at det alene er strafudmål­ingen og ikke skyldsspør­gsmålet, der skal vurderes.

Vi har flyttet den lidt, så den er knap så synlig, men den er ikke destrueret

Hos tiltalte konfiskere­s ubåden UC Nautilus

 ?? PRIVATFOTO ?? Ubåden skulle op på en blokvogn.
PRIVATFOTO Ubåden skulle op på en blokvogn.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Nu er der tomt på pladsen foran lagerhalle­n i Københavns Nordhavn.
FOTO: ANTHON UNGER Nu er der tomt på pladsen foran lagerhalle­n i Københavns Nordhavn.
 ?? PRIVATFOTO ?? Nautilus har laenge vaeret pakket ind i plast, men her er det meste fjernet i forbindels­e med flytningen.
PRIVATFOTO Nautilus har laenge vaeret pakket ind i plast, men her er det meste fjernet i forbindels­e med flytningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark