Ekstra Bladet

Åhhh, se Andersen!

FORFATTER-STATUE ER ET HIT: Rekordmang­e turister strømmer til Rådhusplad­sen i København for at se den

- MARIE LADE FOTO: MOGENS FLINDT lade@eb.dk

De faerreste danskere ved, at en af de absolut mest velbesøgte turistattr­aktioner i København er en skulptur, der står i det fjerneste hjørne af Rådhusplad­sen.

Den er støbt i bronze og forestille­r H.C Andersen, der sidder med en opslået bog i skødet og vender sit ansigt vaek fra maengden og i stedet skuer laengselsf­uldt hen over boulevarde­ns evigt larmende Cavlos Pinto, 40 år og Ires Biuimav, 32 år, Portugal:

– Vi har begge to laest mange af hans eventyr, og vi synes, de er fantastisk­e.

– Hvad er det, som I specielt kan lide ved hans historier?

– At der altid er en dobbelthed i dem. De er for børn, men samtidigt for voksne. Der gemmer sig altid en anden slange af biler, busser og cykler.

Siden skulpturen i efteråret 1965 blev rejst her i et fjernt hjørne af Rådhusplad­sen, har den hvert år tiltrukket stadig flere turister.

Stor kunst i lille land

Isaer japanere, kinesere og andet godtfolk fra fjerne lande strømmer nu i stadig større maengder til det saerlige hjørne for at se skulpturen.

De kommer hele dagen i store flokke, anført af en guide betydning i dem. En anden historie om mennesket og fremtiden.

– Hvad synes her?

– Vi kan bedre lide hans historier, men vi tager nu et billede af den alligevel. Vi tog også et billede af Den Lille Havfrue. I om skulpturen med et rejst flag eller strunk paraply, og stiller sig op for et øjeblik at opleve suset og tage en selfie med den store digter i baggrunden.

Som Philip Lue fra Kina formulerer det til Ekstra Bladet, da vi møder ham i et eftertaenk­somt øjeblik.

– Det, der har overrasket mig allermest på min rejse er, at så stor skrivekuns­t er blevet skabt i et land, der er så lille. Kun fem millioner mennesker og så meget historie. Det er utroligt. Wuang Lansing, 29 år, skolelaere­r i Yunnan, Kina:

– H.C Andersen betyder meget for mig. Jeg har i mit liv laest så mange af hans historier. Jeg har en lille datter, og hver eneste aften laeser jeg op af hans eventyr for hende.

– Hvad synes du om H.C Andersen - og statuen her?

– Det er meget komplicere­t. Når jeg taenker på hans historier, er de altid fyldt med glaede og lykke. De har

Phillip Lue fortaeller, at han er på krydstogt, og nu står han her sammen med den øvrige flok af rejsende fra skibet, hvorfra de alle afmønstred­e i morges for at se Den Lille Havfrue ved Langelinie og derefter den store H.C. Andersen på hovedstade­ns centrale torv.

Fra busser, hoteller og i guidede grupper, kommer de myldrende og afløser i store flokke hinanden i løbet af dagen. De pludrer hektisk snakkende omkring skulpturen, altid ’happy end’. Men som han sidder her, virker han meget tankefuld, trist ... melankolsk.

– Men tidligere i dag så jeg Den Lille Havfrue. Det var fantastisk! Jeg tog et billede og viste det på Skype til min datter. Hun graed og sagde, at den var så smuk - og at jeg skulle have taget hende med, så hun også kunne have se den i virkelighe­den. Men nu har jeg købt en souvenir af Den Lille Havfrue til hende. tager selfies i et vaek og kravler op og rører andaegtigt ved Andersens efterhånde­n blankslebn­e bronzeknae, smiler et kort øjeblik til foto-linsen og haster videre i flok.

Rekord

Mindst 875.000 turister vil i 2018 besøge København, hvilket er det største antal nogensinde, skriver Wonderful Copenhagen optimistis­k på deres hjemmeside.

En stor del af dem er Jiaye Ga, 18 år, Kina:

– Jeg kender H.C Andersens historier, de er rigtig gode. Derfor vil jeg gerne have et billede af mig og ham med hjem. Jeg kender naesten alle hans eventyr. Mit yndlings-eventyr er ’Den lille havfrue’.

– Hvad er det, der gør netop det eventyr saerlig godt? krydstogts-turister, der naesten altid bliver guidet forbi den ellers liden kendte skulptur. Og det uanset om de ved, hvem skulpturen forestille­r.

– Nej, vi aner det ikke, men vi er med gruppen her, fordi det er en meget berømt skulptur, som vi gerne vil have et billede af, lød svaret fra en del af de mange hundrede turister, der i løbet af få minutter fik endnu en selfie i kassen.

– Det handler om kaerlighed, og er både sørgeligt og smukt.

– Har du også set den lille skulptur af Den Lille Havfrue nede ved Langelinie?

– Ja, der var jeg i formiddag.

– Blev du skuffet?

– Nej! Jeg synes, hun meget, meget smuk. er

 ??  ?? Der var engang ... Statuen af H.C. Andersen blev stillet op i efteråret 1965, og den er populaer blandt turisterne på Rådhusplad­sen i København.
Der var engang ... Statuen af H.C. Andersen blev stillet op i efteråret 1965, og den er populaer blandt turisterne på Rådhusplad­sen i København.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark