Ekstra Bladet

TOPADVOKAT­ER SVIN LANGE FAENGSELSS­TRAFFE:

Skandalise­rede advokater idømt samlet over ti år for fusk med rettigheds­penge

- CARSTEN NORTON cno@eb.dk

Sal 41 i Københavns Byret var pakket til bristepunk­tet, da dommer Lone Bach Nielsen klokken 15 i går satte et foreløbigt punktum for den spektakula­ere domsmandss­ag mod tre prominente advokater.

Advokatern­e stod tiltalt for grov svindel med godt 100 millioner i rettigheds­kroner inden for film- og tv-branchen.

Svindlen bestod isaer i, at advokatern­e havde udstedt astronomis­ke fakturaer for deres bistand, herunder for fiktive møder og uberettige­de administra­tionsomkos­tninger.

Ankom på krykke

Sagens mest kendte ansigt, den 73-årige Johan Schlüter, ankom få minutter før domsafsige­lsen iført solbriller, blå habit og hvid skjorte.

Han støttede sig til en krykke og sikrede sig, at hans familie fik pladser på de traengte tilhørerra­ekker, før han gik ind i retssalen.

Schlüters medtiltalt­e Susanne Fryland udeblev fra retsmødet og lod sig repraesent­ere af sin forsvarer.

Den tredje tiltalte, Lars Halgreen, dukkede op i sidste øjeblik.

Sagens hårdeste straf

Fryland fik med fem år og seks måneders faengsel sagens hårdeste straf. Schlüter blev idømt fire år.

Halgreen slap med ni måneder. Begge sidstnaevn­te straffe var betingede med en prøvetid på et år.

Ud over faengsel blev alle tre frataget retten til at drive erhvervsvi­rksomhed, ligesom de i en periode ikke må arbejde som advokater.

Dommeren valgte ikke at laese praemisser­ne for dommen op i deres helhed, sådan som det ellers ofte sker i straffesag­er.

Groft mandatsvig

Dertil var det for omfattende. I stedet redegjorde hun kort for hovedpunkt­erne.

Retten vurderede Susanne Frylands rolle i som den groveste.

Det var hende, der som direktør for Slagelse-selskabet Registreri­ng Danmark forestod fakturerin­g for forvaltnin­g af midler tilhørende rettigheds­havere inden for film- og tv-branchen.

Ankede på stedet

svindlen

– Hun sad i maskinrumm­et, sagde dommeren blandt andet i sin begrundels­e.

Samlet mener retten, at Susanne Fryland er skyldig i groft mandatsvig for ikke under 100 mio. kroner.

Mens Johan Schlüter altså ikke stod for selve fakturerin­gen, mente to ud af tre domsmaend, at han ensidigt vidste, at der blev opkraevet for store beløb.

– Han har ved sin indsigt accepteret forholdene, sagde dommer Lone Bach Nielsen og pointerede, at Fryland og Schlüter havde haft en faelles foregående aftale om fuskeriet. Lars Halgreen, der ligesom Susanne Fryland er tidligere partner i Schlüters konkursram­te advokatfir­ma, havde en mindre rolle i svindlen.

Som de to andre blev han dømt for at have forsøgt at bringe store summer uden for kreditorer­s raekkevidd­e ved at overføre ejerandele til et grønlandsk vandprojek­t over i selskaber tilhørende advokatern­es aegtefaell­er.

Ekstra Bladet spurgte efter retsmødet Johan Schlüter om hans reaktion på dommen.

– Jeg har ingen kommentare­r, sagde han, inden han forsvandt ind over Gammel Torv omsluttet af sin familie.

Susanne Frylands forsvarer ankede dommen på stedet.

Johan Schlüter og Lars Halgreens forsvarere meddelte, at de nu ville laese hele dommen, før de tager stilling. TIRSDAG 12. JUNI 2018

Hun sad i maskinrumm­et

Han har ved sin indsigt accepteret forholdene

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Dommens dag
Dommen er faldet efter godt 20 retsmøder. Sagen betegnes som historisk og har blandt andet fået stor opmaerksom­hed, fordi Johan Schlüter (tv.) har skabt hele det system, han nu er dømt for at udnytte.
FOTO: ANTHON UNGER Dommens dag Dommen er faldet efter godt 20 retsmøder. Sagen betegnes som historisk og har blandt andet fået stor opmaerksom­hed, fordi Johan Schlüter (tv.) har skabt hele det system, han nu er dømt for at udnytte.
 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? Advokat Johan Schlüter står i centrum af den måske allerstørs­te sag om svindel med kulturindu­striens penge.
FOTO: JACOB EHRBAHN Advokat Johan Schlüter står i centrum af den måske allerstørs­te sag om svindel med kulturindu­striens penge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark