Ekstra Bladet

Godkendt af Fabricius-Bjerre: Sådan blev han kongen af copyright

-

Advokatfir­maet med den markante domicil på Højbro Plads er gået konkurs. Pragtlejli­gheden til 20 mio. på Esplanaden med 232 kvadratmet­er bolig og 400 kvadratmet­er tagterrass­e er solgt.

Og nu er rettigheds­advokatern­es tidligere førstemand så idømt fire års betinget faengsel og frataget retten til at drive virksomhed og virke som advokat.

Faldet fra tinderne sker, godt fire årtier efter den nu 73-årige Schlüter blev ringet op af sin onkel med tilbud om at overtage pladebranc­hen som klient.

Lang karriere

For at få IFPI Danmark som klient skulle Schlüter dog først godkendes af Bent Fabricius-Bjerre.

– Jeg anede intet om det (ophavsret, red.), kunne knap nok stave til ordet og røg i Karnovs Lovsamling for at vaere orienteret og kunne sige noget intelligen­t til mødet med formanden i Grøften i Tivoli. Og så kom det til snak om noget helt andet, og jeg fik jobbet som sekretaer for de grammofonp­lade-produceren­de i Danmark, har Johan Schlüter tidligere sagt til Berlingske om vejen ind i ophavsret.

Siden fulgte en lang karriere i prominente advokatfir­maer som ’kongen af copyright’. Schlüter medvirkede desuden til at etablere Antipiratg­ruppen og foreningen Rettigheds­Alliancen.

Arrestordr­e

I 2012 begyndte kurven at knaekke. De franske myndighede­r udstedte en arrestordr­e på Schlüter. Anledninge­n var en sag om administra­tion af rettighede­r efter visesanger­en Charles Trenet.

I 2014 idømte en fransk domstol så danskeren 18 måneders ubetinget faengsel i sagen. Arrestordr­en og dommen fik Schlüter til at holde sig fra Frankrig, som han ellers er kendt for at holde af.

Siden fulgte et retskrav på 30 mio. kroner mod Schlüter, hvilket udløste et laengere tovtraekke­ri ved franske og danske domstole. Den franske sag blev appelleret og endte med frifindels­e af Schlüter i hovedsagen.

cno

 ?? FOTO: JENS HENRIK DAUGAARD/RITZAU SCANPIX ?? 3. Bladet Ekstra 2015. juli
FOTO: JENS HENRIK DAUGAARD/RITZAU SCANPIX 3. Bladet Ekstra 2015. juli
 ??  ?? Facaden på den ejendom på Højbro Plads i København, som advokatfir­maet Johan Schlüter havde til huse i.
Facaden på den ejendom på Højbro Plads i København, som advokatfir­maet Johan Schlüter havde til huse i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark