Ekstra Bladet

NYT INITIATIV

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ANITA GRAVERSEN kag@eb.dk

I et forsøg på at mildne luften for 850 hjemløse og mest socialt udsatte i Aarhus har kommunen besluttet at opføre fire såkaldte ’hellestede­r’ i bymidten.

Beslutning­en har vakt både vrede og glaede blandt beboerne i nabolagene i Smilets By.

Vredest er caféejere i området omkring Klostertor­v og det tidligere centralbib­liotek, som i lang tid har vaeret praeget af misbrugere og subsistens­løse.

De fire steder er et areal bag spillested­et Vauxhall på Vestre Allé, Klostertor­v, et hjørne ved rutebilsta­tionen/ Spanien samt Åparken naer Ceresbyen plus et nyopført shelter for narkobruge­re taet ved havnen.

Ingen baenk i parken

Et forslag om også at indrette et hjørne af rådhuspark­en blev droppet, da fredningen af Aarhus Rådhus også omfatter parken.

– Men ellers er det virkelig et fremskridt, siger Christina Strauss. Hun er landstalsm­and for de hjemløses organisati­on, SAND, og er desuden naestforma­nd i Rådet For Socialt Udsatte.

– Desvaerre er hellestede­rne ikke lige velkomne. Det undrer mig, for tidligere var folk vaeldig flinke til at komme forbi med kaffe, kager og taepper.

Myter om hjemløse

– Men nu, hvor der er bygget nye og laekre boliger overalt i byen, bliver de hjemløse åbenbart set i et andet lys. Så i stedet for kaffe sender naboerne klager til kommunen, siger Christina.

– Desvaerre ender flere og flere socialt udsatte uden tag over hovedet. Alene i Aarhus er ca. hver anden af de 850 hjemløse under 25 år.

I en alder af 38 år og som mangeårig hjemløs har Christina selv oplevet at blive dårligt behandlet og set skaevt til. Og hun håber, de nye hellestede­r kan få de lokale til at hanke lidt op i sig selv.

– Aarhus’ motto lyder ’En god by for alle’. Det synes jeg, vi skal tage bogstaveli­gt. Der er mange myter omkring hjemløse og lige så megen uvidenhed.

– Langt hen ad vejen vil hellestede­rne vaere under en form for opsyn af gadeteams og af de sociale vicevaerte­r og den slags folk. Jeg tror, der bliver ro omkring de fire steder, siger Christina Strauss.

Til Folkemødet

Om hellested-uroen i midtby siger hun:

– Når man indretter en café klos op ad Frelsens Haers bykontor, må man altså regne med, at der kommer nogle skaeve eksistense­r forbi. I stedet for at smide dem vaek kunne man jo byde på en kop

Aarhus kaffe og

I dag drager hjemløse-organisati­onen SAND til Folkemødet på Bornholm med en delegation på 38 personer.

– Vi er til folkemøde for fjerde gang og har en stand derovre.

– Jeg håber virkelig, vi kan gøre indtryk midt i alle de andre budskaber, siger Christina Strauss. en ordentlig behandling.

Der er mange myter om hjemløse og lige så megen uvidenhed

I stedet for kaffe sender naboerne klager til kommunen

 ??  ?? Tag over hovedet 38-årige Christina Strauss har selv prøvet at blive kostet rundt med, når hun forsøgte at finde et sted at sove: – Nu får Aarhus fire steder, som hver isaer er et helle for hjemløse, og det må naboerne acceptere.
Tag over hovedet 38-årige Christina Strauss har selv prøvet at blive kostet rundt med, når hun forsøgte at finde et sted at sove: – Nu får Aarhus fire steder, som hver isaer er et helle for hjemløse, og det må naboerne acceptere.
 ??  ?? Det store trae på Klostertor­v i Aarhus er et yndet sted at overnatte for byens hjemløse. Nu får de fire steder i midtbyen, hvor de kan ryge, drikke og sove i fred.
Det store trae på Klostertor­v i Aarhus er et yndet sted at overnatte for byens hjemløse. Nu får de fire steder i midtbyen, hvor de kan ryge, drikke og sove i fred.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark