Ekstra Bladet

FRA FERIEPARAD­IS

- DAVID ATTARDO JONAS SAHL

Pool, strandstol­e og en ’Mediterran­ean menu’. Det lyder som indledning­en på en dansk families all inclusivee­ventyr, men sådan er det ikke. Langtfra.

Natten til i dag dannede det luksuriøse hotel Capella Hotel på Singapores sydlige ferieø Sentosa ramme om et af de vigtigste møder i nyere tid: Donald Trumps møde med Kim Jong-un.

Sentosa betyder fred og ro på malajisk, men øen har efterhånde­n udviklet sig til et mindre turistkaos med forlystels­esparken Universal Studios Singapore, en golfbane og adskillige badestrand­e som omdrejning­spunktet.

Selve hotellet er udstyret med 112 vaerelser, hvoraf to er praesident­suiter, og ifølge CNN signalerer det et møde mellem Østen og Vesten. Facaden er fra kolonitide­n, og interiøret er lavet af en designer fra Singapore.

Optakten

Inden mødet har der vaeret adskillige internet-skaenderie­r mellem de to statsleder­e. Bedst kendt er nok Trumps betegnelse af Kim Jong-un som ’little rocket man’. Et øgenavn, der spiller på diktatoren­s ringe højde og glaede ved raketter.

Trump har undervejs truet med at udslette Nordkorea. Men op til mødet vendte stemningen.

I et forsøg på at rette op på forholdet kaldte Donald Trump sin kollega for en ’aerefuld mand’, ligesom skaeldsord­ene var pakket vaek.

Donald Trump har dog ikke vaeret for fin til et godt, gammeldags raserianfa­ld inden topmødet. Det gik bare ud over nogle andre.

Et saerligt sted i helvede

I løbet af weekenden har Donald Trump lagt sig ud med de øvrige vestlige ledere. Isaer en udtalelse fra hans handelsråd­giver, Peter Navarro, har vakt opsigt:

– Der er et saerligt sted i helvede til enhver fremmed leder, der kaster sig ud i mistillids-diplomati med Donald J. Trump. Og derefter forsøger at stikke ham i ryggen på vej ud ad døren. Det var, hvad mistillids-Justin Trudeau gjorde, da han lavede den stunt-pressekonf­erence, sagde han på Fox News.

De vigtige døre

Udtalelsen kom, efter Donald Trump sprang fra en aftale med de øvrige G7-lande, der ellers var opnået enighed om.

Praesident­en blev sur over, at den canadiske leder på en pressekonf­erence understreg­ede, at Canada ikke vil lade sig ’skubbe rundt’ af andre lande. Det skete med henvisning til den ulmende handelskri­g mellem bl.a. USA og dets nordlige nabo.

G7-aftalen indeholdt en formulerin­g om, at fri og fair handel er godt for skabelsen af arbejdspla­dser, hvilket Trump så som en håndsraekn­ing fra ham til de øvrige lande. Ifølge The Strait Times i Singapore har det vaeret afgørende for både Kim Jong-un og Donald Trump, at de fandt et lokale med flere døre. Og det er der flere grunde til.

Det er udelukket, at de to statsleder­e ankommer sammen og kommer ud af den samme dør, da de i sagens natur er nødt til at mødes inden for at gå ind sammen.

Efter sigende ønsker ingen af dem at ankomme som den første, så det giver et indtryk af, at den ene venter på den anden. Derfor er løsningen et rum med to forskellig­e døre, som de går ind ad samtidig.

De løbende maend

Også uden for hotellets mure har ferieøen emmet af alt andet TIRSDAG 12. JUNI 2018 Capella Hotel på Sentosa danner rammer om mødet melle

Der er et saerligt sted i helvede til enhver fremmed leder, der kaster sig ud i mistillids-diplomati med Donald Trump

en ferieparad­is.

Adskillige medier, heriblandt BBC, Time og Telegraph, har beskrevet, hvordan en gruppe løbende habitter har vakt opsigt – Kim Jong-uns bodyguards.

De blev spottet, da Kim Jong-un landede i Singapore

 ?? FOTO: AP ?? Topmødet, der er foregået i nat, har ikke vaeret uden tumult. Blandt andet har Donald Trump undervejs truet med at udslette Nordkorea og kaldt Kim Jong-un ’little rocket man’, men op til topmødet har han pakket skaeldsord­ene vaek.
FOTO: AP Topmødet, der er foregået i nat, har ikke vaeret uden tumult. Blandt andet har Donald Trump undervejs truet med at udslette Nordkorea og kaldt Kim Jong-un ’little rocket man’, men op til topmødet har han pakket skaeldsord­ene vaek.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Hotellet, hvor der natten til i dag blev skrevet historie.
FOTO: RITZAU SCANPIX Hotellet, hvor der natten til i dag blev skrevet historie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark