Ekstra Bladet

Guld vaerd: Derfor jubler Putin lige nu

- Daat@eb.dk; sahl@eb.dk SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N sen@eb.dk

i søndags. Her løb de trofast ved siden af diktatoren­s bil, men hvorfor i alverden er det nødvendigt?

Den 12 mand store enhed fungerer som et menneskeli­gt skjold for Kim Jong-un, men de er ikke valgt helt tilfaeldig­t.

Ifølge BBC skal livvagtern­e vaere omtrent samme højde som lederen, ligesom de skal vaere dygtige med et våben, vaere skrappe til kampsport og se anstaendig­e ud.

Deres største force skulle dog vaere, at de er ekstremt gode til at observere og til at passivere fjender med deres bare naever. Samtidig er de 12 maend blevet nøje udvalgt af KPA (The Korean People’s Army, red.), og mange er dem er efter sigende venner af diktatoren­s familie.

Forinden har de vaeret igennem en raekke ekstremt omfattende og hårde fysiske og psykiske test. På den måde kan de følge Kim Jong-un overalt. Når han går, kører bil, sejler eller rider. Laes lederen på bagsiden Der er en saerlig plads i helvede reserveret til Canadas premiermin­ister, Justin Trudeau.

Så klar i spyttet er en af Donald Trumps naermeste rådgivere oven på G7-topmødet i Quebec i Canada

Og den rådne stemning i den vestlige butik er vand på Ruslands praesident, Vladimir Putins, mølle. Det vurderer to iagttagere af russisk og amerikansk politik.

– Putins største mål og det mål, som Rusland altid har haft, er, at Vesten som enhed bliver underminer­et. Putin og Kina kan ikke hamle op med USA og Europa, hvis de to står sammen, men uenigheder­ne, der bliver italesat nu, er staerkere end vanligt, siger cand.mag. i amerikansk­e studier Mirco Reimer-Elster.

– Det er dog en vigtig pointe, at det ikke kun er Trump, der forpestede stemningen til topmødet. Det var ham, der slog prutten, så de andre ledere ikke kunne holde sig tilbage, men de begav sig ned på hans niveau, siger USA-eksperten.

Rusland skal med igen

En yderligere fordel for Putin er, at Trump undervejs i topmødet meddelte, at han mener, at Rusland bør deltage i G7-landenes årlige topmøde igen – det, der tidligere hed G8, påpeger Mirco Reimer-Elster.

Rusland blev i forbindels­e med et ekstraordi­naert topmøde i 2014 ekskludere­t på grund af sin annekterin­g af Krim.

Trumps aggressive stil eller idéen om, at Putin skal tilbage som medlemslan­d i et G8-samarbejde, er ikke et bevidst traek fra praesident­ens side i forhold til at styrke Rusland, vurderer USAekspert­en.

– Han mener, der kan laves forretning med Putin. Så vil han groft sagt skide på, at Angela Merkel eksempelvi­s har et eller andet i klemme med russerne.

– Den amerikansk­e praesident har ikke nogen følelsesla­det tilgang til den der idé om den vestlige alliance. At landene har stået sammen side om side siden Anden Verdenskri­g, og at vi vandt den kolde krig sammen, siger han.

Stilles i bedre lys

Seniorfors­ker på DIIS med ekspertise i Rusland Flemming Splidsboel er enig i, at isaer Trumps melding om, Rusland bør vaere med i G8samarbej­de igen, er en fordel for Rusland.

– Trump får det til at handle om, hvor slemt det overhovede­t er, det Rusland har foretaget sig med Krim. Det bliver et spørgsmål om, hvorvidt den vestlige alliance har brug for Rusland. Den debat er russerne meget tilfredse med.

– Det sår tvivl om, hvorfor vi på fjerde år holder Rusland ude og har gjort det til G7-topmøder. Så det stiller russerne i et lidt mindre ringe lys, siger Flemming Splidsboel.

Seniorfors­keren understreg­er, at Putin sandsynlig­vis ikke engang behøver at profilere sig på Trumps udmelding. Tvivlen er sået og er med til, at stemningen omkring Rusland bliver løsnet op.

 ?? FOTO: AP ?? USA-ekspert Mirco Reimer-Elster påpeger det bemaerkels­esvaerdige i, at det ikke kun er amerikaner­ne, der er konfrontat­oriske i deres tilgang. – Der er eksempelvi­s Macron med sit efterhånde­n lidt fjollede håndtryksb­attle med Trump, siger eksperten med...
FOTO: AP USA-ekspert Mirco Reimer-Elster påpeger det bemaerkels­esvaerdige i, at det ikke kun er amerikaner­ne, der er konfrontat­oriske i deres tilgang. – Der er eksempelvi­s Macron med sit efterhånde­n lidt fjollede håndtryksb­attle med Trump, siger eksperten med...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark