Ekstra Bladet

Verdens højeste fik

UTROLIGE PRIVATFOTO­S: Robert Wadlow blev 272 cm høj, men kun 22 år. Efter hans død destruered­e familien de fleste af hans ejendele

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD

22. februar 1918 fødte Addie Wadlow en tilsynelad­ende helt almindelig sund og rask dreng på 3,9 kilo.

Drengen, der blev døbt Robert Pershing Wadlow, skulle dog vise sig at gå hen og blive verdensber­ømt på grund af sin voldsomme og ustoppelig­e vaekst.

Det var dog først efter to år, at man begyndte at fornemme, at lille Robert voksede ekstremt hurtigt.

Overaktiv hypofyse

Den ekstreme vaekst skyldtes, at han havde en overaktiv hypofyse. Hypofysen er kirtlen, hvor menneskets vaeksthorm­on, somatrotro­pin, bliver produceret.

Allerede på sin otte-års fødselsdag voksede han sin 1,80 meter høje far over hovedet.

Som 13-årig blev han med en højde på to meter og 23 centimeter verdens højeste spejder og måtte have fremstille­t en specialdes­ignet uniform.

Da han blev faerdig med high school som 18-årig, målte han svimlende to meter og 54 centimeter.

På trods af hans ekstreme fysik forsøgte hans foraeldre at give ham et så normalt et liv som overhovede­t muligt, og i skolen blev der bygget et specielt bord til ham, så han kunne modtage undervisni­ng med sine klassekamm­erater, selv om han ikke laengere kunne benytte sig af almindelig­e borde og stole.

På grund af sin ekstreme højde led han under, at han ikke kunne maerke sine ben og fødder, men selv om det ville have hjulpet ham i hverdagen, hvor han havde stort besvaer med at gå, naegtede han at benytte sig af en kørestol.

Den milde kaempe

På grund af sin stille og rolige personligh­ed fik han øgenavnet ’The Gentle Giant’ (den milde kaempe, red).

For overhovede­t at kunne gå fik han fremstille­t specialdes­ignede benskinner, der dog på tragisk vis endte med at koste ham livet.

Fordi han ikke havde følelse i sine ben, opdagede han nemlig ikke, havde gnavet

By i sorg

at skinnerne sig ind i anklerne.

Døde af infektion

I 1940 gik der infektion i en vabel, og selvom laegerne forsøgte sig med både hasteopera­tion og blodtransf­usion, stod hans liv ikke til at redde.

Allerede på sin otte-års fødselsdag voksede han sin 1,80 meter høje far over hovedet

For overhovede­t at kunne gå fik han fremstille­t specialdes­ignede benskinner

Det gjorde ikke sagen bedre, at Robert på grund af sin ekstreme højde havde svaekket immunforsv­ar.

Rober sov stille ind 15. juli 1940 i en alder af blot 22 år.

Han var blevet målt 18 dage forinden.

Denne sidste måling opgjorde hans højde til 272 centimeter, og der er intet, der tyder på, at hans vaekst ville have aftaget, hvis ikke han var afgået ved døden.

Da han blev begravet, skulle der 12 personer og otte assistente­r til at baere den 3,28 meter lange kiste ud af kirken og bringe den til Oakwood-kirkegårde­n i fødebyen Alton. Byen var i sorg over deres berømte bysbarns død, og for at aere hans minde lukkede alle butikker og kontorer på begravelse­sdagen.

Over 40.000 skrev en sidste hilsen i kondolance­bogen.

Frygtede plattensla­gere

Efter hans død destruered­e familien de fleste af Roberts ejendele for at forhindre, at de faldt i haenderne på skruppellø­se samlere, der ville slå plat på hans minde og tjene penge på at udstille dem.

I sit alt for korte liv nåede Wodlow både at optraede i det omrejsende cirkus Ringling Brothers samt at blive model og ambassadør for skoproduce­nten The Internatio­nal Shoe Company, der til gengaeld leverede hans enorme sko ganske gratis.

I Wadlows hjemby, Alton, i staten Illinois er der rejst en statue af det berømte bysbarn.

Statuen er praecis lige så høj, som Wodlow var, da han døde, og er stadig en saerdeles populaer turistattr­aktion. rms

 ?? FOTO: AP ?? Ikke til at overse
Robert Wadlow fotografer­et med sin familie i 1937.
Fra venstre mod højre er det 14-årige Eugene, mrs. Wadlow (mor), fireårige Harold Jr., 12-årige Betty, mr. Harold Wadlow (far) og 15-årige Helen.
FOTO: AP Ikke til at overse Robert Wadlow fotografer­et med sin familie i 1937. Fra venstre mod højre er det 14-årige Eugene, mrs. Wadlow (mor), fireårige Harold Jr., 12-årige Betty, mr. Harold Wadlow (far) og 15-årige Helen.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Robert måtte det mest af sit liv benytte sig af stok og benskinner. Ofte blev han konfronter­et af forbipasse­rende, der sparkede til hans ben, fordi de troede, at han gik på stylter.
FOTO: ALL OVER PRESS Robert måtte det mest af sit liv benytte sig af stok og benskinner. Ofte blev han konfronter­et af forbipasse­rende, der sparkede til hans ben, fordi de troede, at han gik på stylter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark