Ekstra Bladet

En 65-årig mand er tiltalt for at volde naerliggen­de fare for nogens liv eller førlighed, da laseren kan blaende kraftigt

- SIGNE SKOV signe@eb.dk

Da et passagerfl­y fra Norwegian skulle lande i Københavns Lufthavn en sen aften, blev det ’en klumset landing’. Sådan lød det fra piloten, da han vidnede i Københavns Byret.

En 65-årig mand er nemlig tiltalt for at have forstyrret flytrafikk­en og for at have forvoldt naerliggen­de fare for nogens liv eller førlighed. Ud over passagerfl­yet er manden tiltalt for at have lyst mod et af politiets fly senere samme aften.

Han naegtede sig skyldig i forholdene, men erkendte, at han ramte flyenes haler med sin laser.

Den tiltalte bor taet på Københavns Lufthavn, og han sad i sit vindue, da episoderne udspillede sig 18. september sidste år.

Ødelaegger nattesynet

I retten forklarede piloten, at laserlyset blaender og ødelaegger piloternes nattesyn, hvis det rammer cockpittet. Det skete ikke ved Københavns Lufthavn, men piloten sagde, at han har prøvet det under en indflyvnin­g i Rom.

– Lyset bryder voldsomt, og så får vi et meget klart, grønt skaer. Det blaender os fuldstaend­ig, fortalte han om den episode.

– Man er aldrig i tvivl, når der blive peget mod en, for du kan ligesom se strålen nede fra jorden som en arm op imod dig.

Slukkede lysene

Da flyet skulle lande i Københavns Lufthavn, ramte lyset det i cirka 500 meters højde.

– Jeg kan se noget laser fra vores venstre hånd. Det har vi oplevet mange gange før. Den peger ligesom rundt oppe i luften. Da vi kommer laengere ind og taettere på landingsba­nen, bliver laserlyset meget koncentrer­et, forklarede piloten.

Derefter slukkede piloten for alle flyets egne lys.

– Fra det sekund, vi slukker lyset, er det ikke muligt, at vi bliver ramt laengere, for der er vi ikke til at se, sagde han i retten.

Den 65-årige mand naegtede sig skyldig i tiltalen, men fortalte, at han ganske rigtigt havde lyst på begge flyenes haler den pågaeldend­e aften. Dog understreg­ede han, at han blot havde leget med laserpenne­n.

– Jeg så tv, og der kom reklamer. Så skulle jeg lige have en smøg, så satte jeg mig i vinduet med laseren. Jeg prøvede at lave figurer på traeer.

Tanketorsk

– Det var virkelig ikke meningen at bringe mennesker i fare. Tanketorsk. Jeg kunne bare se, hvor langt sådan en laser kunne raekke, sagde han i retten.

Sagen fortsaette­r 16. august, hvor det også ventes, at der falder dom.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Tiltalte forklarede, at han havde købt laserpenne­n i Thailand. Der er tale om en model, der ikke er identisk med den på billedet.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Tiltalte forklarede, at han havde købt laserpenne­n i Thailand. Der er tale om en model, der ikke er identisk med den på billedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark