Ekstra Bladet

DE KALDTE MIG KO OG ZEBRA

var som teenager på randen af selvmord efter voldsomme mobberier på grund af sin hudsygdom – nu har hun vundet kampen

- JAN KJELDTOFT

Hun er gudesmuk, kan helt uden problemer taelle til 70 – og så blev hun søndagens største mobbe-offer i Canada. Winnie Harlow var dog et fuldstaend­igt uskyldigt offer i en grotesk afslutning på de firehjuled­e løjer i Montréal, da hun blev bedt om at udfolde al sin yndighed ved at lade det ternede flag blafre – én omgang for tidligt!

I en mis-kommunikat­ion, der formentlig havde indbragt adskillige bonusser, hvis de implicered­e havde vaeret ansat hos DSB eller Banedanmar­k, kom Kevin Magnussen og de andre oktan-helte pludselig i mål en omgang for tidligt. Man kan ikke afvise, at hun har prøvet det før …

Hvad den 23-årige supermodel til gengaeld med statsgaran­ti har vaeret udsat for, er mobning helt oppe på Formel 1-niveau gennem sin barn- og ungdom, der bestemt ikke var lutter dans på lagkage.

Topmodel

Winnie Harlow – født Chantelle Brown-Young – fik som fireårig konstatere­t sygdommen vitiligo, som en halv procent af befolkning­en de fleste steder på kloden er disponeret for. Michael Jackson for nu lige at naevne ét eksempel. Vitiligo er en pigmenteri­ngs-defekt, der skyldes, at de celler, der danner pigmentet – melanocytt­er – bliver angrebet af kroppens eget immunappar­at.

Resultatet bliver hvide pletter på huden, og når man som Winnie Harlow er paent brun i løden som følge af hedt jamaicansk blod rullende i årerne, bliver konsekvens­erne naturligvi­s ret tydelige. Det har dog ikke forhindret hende i at blive topmodel, men vejen dertil var hård.

– Jeg blev kaldt alle mulige øgenavne og latterligg­jort under min opvaekst. De kaldte mig ’ko’, ’zebra’ og alle mulige andre nedladende betegnelse­r, og den konstante forfølgels­e og medfølgend­e desperatio­n gjorde mit liv så ubaerligt, at jeg ønskede at begå selvmord, har hun forklaret i en video om sig selv og om hudsygdomm­en, som hun på det tidspunkt valgte at angribe fra spids.

I stedet for at betragte sig som et offer for sygdommen kaempede hun sig ovenpå og laerte at leve med den.

Det er gået meget godt for Toronto-kvinden, der som 19-årig kaempede sig ind i Tyra Banks ’America’s Next Top Model’ i 2014 takket vaere en selvantaen­dt storm på de sociale medier.

Hun blev slået ud af tvkonkurre­ncen efter et par uger, men kaempede sig via opsamlings­heat tilbage og blev samlet nummer seks i saesonen.

Dengang fortalte hendes mor, Lisa Brown, til det jamaicansk­e medie The Gleaner:

– Chantelle er en sød, smuk og udadvendt teenager, og mens hun blev mobbet, stoppede jeg aldrig med at bede Gud om at hjaelpe mig med at finde en vej, sagde mrs. Brown, der har rødder i Trelawny og Clarendon på Jamaica, hvor farmand, Windsor Young, på det tidspunkt drev et autovaerks­ted i Savanna-la-Mar på den vestlige del af øen.

Moderens bønner blev åbenbart hørt. Efter et hav af skoleskift og en periode i virkelig dårligt selskab fandt unge Chantelle frem til den konklusion, at verden måske ikke var så skidt et sted at befinde sig – trods alt.

’Jeg vil vaere Amerikas naeste topmodel, fordi det er en livslang drøm’, udtalte teenageren pr. video og tilføjede: ’Jeg er underdog’en, og jeg ønsker at bevise, at alle kan forfølge deres drømme uanset de bump, der er på vejen’.

Takker Gud

Moderen takker stadig Gud, og det må hun da gerne blive ved med – men Winnie Harlow, der jaevnligt ses i selskab med Lewis Hamilton og

optraeder på videoer med Eminem, Black Eyed Peas og Beyoncé, skal måske først og fremmest takke sine gode gener og den mentale styrke, der gjorde hende i stand til at vende et medfødt handicap til en helt ny attraktion­s-faktor.

Og hvis de mandlige fjolser så lige kunne se at komme på omgangshøj­de inden naeste canadiske grandprix, så har hun sikkert intet imod det …

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Uskyldig Winnie Harlow var et uskyldigt offer i en grotesk afslutning på Formel 1-løbet i Canada, da hun lod det ternede flag blafre – én omgang for tidligt!
FOTO: ALL OVER PRESS Uskyldig Winnie Harlow var et uskyldigt offer i en grotesk afslutning på Formel 1-løbet i Canada, da hun lod det ternede flag blafre – én omgang for tidligt!
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Winnie Harlow ses jaevnligt i selskab med Lewis Hamilton og optraeder på videoer med Eminem, Black Eyed Peas og Beyoncé.
FOTO: AP Winnie Harlow ses jaevnligt i selskab med Lewis Hamilton og optraeder på videoer med Eminem, Black Eyed Peas og Beyoncé.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark