Ekstra Bladet

VM i bøvl og ballade

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

Efter at MOSKVA (EKSTRA BLADET): have fulgt i haelene på FIFA-bosserne i Moskva de seneste dage er det tydeligt for os, at vi har med en dybt splittet organisati­on at gøre.

Og FIFA-praesident Gianni Infantino er den største brandmaski­ne af dem alle.

alt på ingen tid, og han lover HAN VIL guld og grønne skove. Men han kan ikke levere.

Lad mig tage det i kronologis­k raekkefølg­e.

formiddag klokken ni mødtes I GÅR

Infantino med det sydamerika­nske fodboldfor­bund, Conmebol, på det femstjerne­de hotel Crowne Plaza i Moskva.

Infantino har brugt Conmebol til at fremme forslaget om at udvide VM i 2022 i Qatar fra 32 til 48 hold. Det vil betyde, at flere sydamerika­nske lande vil deltage, og det vil igen betyde flere penge til regionen.

På morgenmøde­t var det også meningen, at de lande, der slås om VM i 2026, dvs. USA/Mexico/Canada og modparten Marokko, skulle praesenter­e deres bud. Men sydamerika­nerne ville ikke se Marokko. De kom ikke inden for dørene.

bliver netop med 48 hold, VM I 2026 og et VM i Nordamerik­a er langt mere vaerd i rede penge end et i Afrika. Den slags taeller for folkene i Conmebol, som er den konføderat­ion i FIFA-familien, der har flest tidligere praesident­er dømt for korruption.

Infantino blev praesident for FIFA med støtte fra USA, og modydelsen skulle vaere, at han sikrede dem VM.

I den her sag har FIFA-praesident­en således dannet forbund med Conmebol, som også er begejstret for hans forslag om en ny nationstur­nering samt et klub-VM med 24 hold, heraf 12 fra Europa.

er så glade for Infantino, CONMEBOL at de allerede har lovet ham deres stemmer, når han naeste år skal forsøge at blive genvalgt på FIFA’s kongres i juni i Paris.

Men at Infantino ikke er elsket alle steder, blev synligt, da han efter mødet hos Conmebol gik ind til Det Afrikanske Fodboldfor­bund, CAF, som havde kongres i nabolokale­t. Her var der ingen kaerlighed.

Heller ikke selv om han mindede dem om, at FIFA årligt sender 600 millioner til Afrika i udviklings­støtte, og at et udvidet VM til 48 hold vil betyde, at Afrika fra de nuvaerende fem deltagere vil få ni eller ti lande med.

Mit indtryk er, at Infantino glaeder sig til åbningskam­pen på torsdag. Lad det endelig handle om fodbold

ingen begejstrin­g. Afrikanern­e DET VAKTE er utilfredse med, at Infantino har udvist størst sympati for det amerikansk­e bud på VM i 2026.

Afrika vil have det til Marokko, og praesident­en for CAF, Ahmad Ahmad, gav den hele armen. Han talte om afrikansk solidarite­t og om, at kontinente­t har vundet over kolonisati­on, fattigdom og undertrykk­else. Undervejs citerede han også Nelson Mandela.

VM-budgivere fik her begge DE TO lov til at tale deres sag. De amerikansk­e repraesent­anter lovede, at et VM i USA/Mexico/Canada vil give FIFA et overskud på 70 milliarder kroner. Det udløste ingen klapsalver.

Forsamling­en havde ikke et eneste spørgsmål til den amerikansk­e trio, der hurtigt blev sendt uden for døren igen.

Marokko overtog scenen. De lovede et overskud på 31 milliarder. Stort bifald. Afrika vil have VM til Afrika. Uanset prisen.

er det UEFA’s tur til I EFTERMIDDA­G at få besøg af Infantino og de to VM-ansøgere. Det foregår på Hotel Metropol, som er placeret et stenkast fra Kreml, men endnu taettere på KGB’s gamle hovedkvart­er.

Infantino får ikke en varm velkomst. Hans forslag om en ny nationstur­nering og et udvidet klubVM er blevet blokeret af UEFA. Infantino siger, han har en ukendt investorgr­uppe, som vil spytte 160 milliarder kroner i projektet over 12 år. UEFA finder, at forslagene er uigennemsk­uelige.

formand, Jesper Møller, er DBU’S enig i kritikken. Over en kop kaffe i Moskva sagde han, at Infantino går alt for hurtigt frem.

– Desuden ligner planerne om et udvidet klub-VM en lukket liga. Det er vi principiel­t imod. Man skal have mulighed for at kvalificer­e sig til turneringe­rne. Jeg oplever, at UEFA står sammen på det her område, forklarer Jesper Møller.

set er Infantino en svaekket SAMLET praesident.

Han har mange idéer, men det går alt for hurtigt, og fremgangsm­åden minder meget det, vi så, da hans forgaenger, Sepp Blatter, styrede løjerne. Men i dag slår folk ikke bare haelene sammen.

I morgen afgøres det, hvor VM i 2026 skal placeres. Forslagene om en udvidelse af VM i Qatar, om en ny nationstur­nering og et udvidet klub-VM er alle parkeret.

Infantino er kun elsket af Sydamerika, der blot udgør en lille del af FIFA.

Og han får kun nye fjender, uanset hvem der vinder kampen om VM i 2026. Den tabende part vil føle sig svigtet.

Mit indtryk er, at Infantino glaeder sig til åbningskam­pen på torsdag. Lad det endelig handle om fodbold.

 ?? FOTO: AP ?? Hør nu her FIFA-praesident­en, Gianni Infantino, vil alt på ingen tid, og han lover guld og grønne skove. Men han kan ikke levere, mener Jan Jensen.
FOTO: AP Hør nu her FIFA-praesident­en, Gianni Infantino, vil alt på ingen tid, og han lover guld og grønne skove. Men han kan ikke levere, mener Jan Jensen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark