Ekstra Bladet

JAGTEN PÅ DET RØDE GULD

TIDLIGT I GANG: Den usaedvanli­ge varme har tyvstartet og afkortet den dansk jordbaer-saeson – så det er med at slå til nu, hvis du vil nå at smage skønne danske baer

- MARIE LADE FOTO: OLIVIA LOFTLUND lade@eb.dk

’Nu er

Hans!’

Budskabet har de sidste seks somre spredt sig som en lynild i Dragør og omegn fra den dag i slutningen af juni, hvor gartner Hans Raagaard har sin mark i Dragør klar til selvpluk.

Folk begynder herfra og de naeste tre måneder i en jaevn strøm at gå i marken for selv at samle, nyde og smage frugten af den danske sommer.

Men i år er det anderledes. Startskudd­et kom bag på de fleste. Det lød nemlig allerede der jordbaer hos den sidste dag i maj – hele tre uger før vanlig tid.

Det usaedvanli­gt varme forår har modnet de røde jordbaer alt for tidligt og sat gang i vaeksten i en grad, så både gartner Hans og landets øvrige jordbaerav­lere har svaert ved at følge med og nå at få plukket de mange baer, der modner i rekordfart.

Samtidig forudser gartneren også en usaedvanli­g kort jordbaersa­eson i år – hvis varmen fortsaette­r, forklarer han, da Ekstra Bladet tager en tur i marken for at tjekke det røde gulds tilstand.

– Hvis det slapper lidt af på varmen, håber jeg, at saesonen kan vare små halvanden måned endnu. Sker det ikke, bliver årets jordbaer-saeson endnu kortere.

Maerkelig saeson

49-årige Hans Raagaard er født op opvokset på gården ved gartneriet i udkanten af Dragør. Alle sommerdage står han hver eneste dag under sin blå parasol på marken og holder styr på bakker, selvplukke­re og vandingen af de tørstige baer.

– Det er en meget maerkelig saeson, siger han – og råder folk til at vaere hurtige, hvis de vil vaere sikre på at kunne nå at saette taenderne i de røde, danske baer, inden det er forbi. Selv spiser han i saesonen en stor portion jordbaer med piskefløde og sukker en gang om ugen – og gemmer intet til fryseren.

– Hvis saesonen bliver kort, kan man selvfølgel­ig blive ved med at købe udenlandsk­e jordbaer, men det er jo som at tage en bid af vinden, siger han.

– Hvordan ser vejr-prognosern­e ud for jordbaersa­esonen?

– Åh, meteorolog­er og politikere ... de siger så meget, så ...

– Hvad betyder det økonomisk for dig, hvis det varme vejr fortsaette­r?

– Det kan jeg ikke sige endnu. Jeg håber bare, det aendrer sig lidt, siger han og skuer op mod himlen, hvor mørke skyer er begyndt at traekke sig sammen.

– Er det rigtigt, at solen til gengaeld har givet årets jordbaer en sødere og mere intens smag?

– Pas! Men jeg kan se, at de er lidt mindre, end de plejer at vaere. Mine er i hvert fald, siger han og langer nye, tomme bakker ud til de mennesker, der er kommet for at plukke de ildrøde jordbaer til aftensmade­n tirsdag eftermidda­g i Dragør.

 ??  ?? Der blev fyldt godt op hos familien Bischoff.
Der blev fyldt godt op hos familien Bischoff.
 ??  ?? Hans Raagard står hele saesonen hver dag fra 10 til 17.30 og sørger for god ro og orden i jordbaerra­ekkerne i Dragør.
Hans Raagard står hele saesonen hver dag fra 10 til 17.30 og sørger for god ro og orden i jordbaerra­ekkerne i Dragør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark