Ekstra Bladet

JEG VILLE IKKE HAVE NOGET AF STATEN Da Irina Dicusara var kun 19 år gammel, flyttede hun til Danmark – hun måtte arbejde i døgndrift for at forsørge sig selv

- CAROLINE CLANTE ccl@eb.dk

Da den dengang kun 19-årige Irina Dicusara ankom fra Republikke­n Moldova til Ny Ellebjerg Station, havde hun 700 kroner på lommen.

– Jeg havde besluttet, at jeg ville have et nyt liv og en ny fremtid. Derfor tog jeg den 50 timer lange tur med to tasker fra Chisinau til København. Jeg havde kun en adresse på en pige, som jeg kunne bo hos. Jeg kendte ingen heroppe, fortaeller hun.

I dag har hun boet i Danmark i knap fem år. Hun taler sproget, arbejder og har taget sig en uddannelse.

Men vejen har vaeret lang og hård for den nu 24-årige kvinde. Hun har nemlig ikke villet tage imod penge fra staten.

– Da jeg ankom til Danmark, boede jeg hos en pige fra Rumaenien på et vaerelse. Dagen efter jeg landede i Ny Ellebjerg, begyndte jeg at lede efter et job.

– Jeg startede med at vaere avis-omdeler om natten, og derefter fik jeg et job som rengørings­assistent.

– Jeg arbejdede fra syv til 15 på det ene job og fra 16 til midnat på det andet. Jeg havde to fuldtidsjo­bs på samme tid, så jeg kunne tjene mine egne penge, fortaeller Irina.

Har købt lejlighed

Mellem jobs sov hun på skiftende vaerelser rundt i København.

To gange om ugen gik Irina på sprogskole, hvor hun laerte dansk.

Hun tog samtidig en erhvervsud­dannelse.

– To år og en måned efter jeg landede i København, købte jeg min tovaerelse­s ejerlejlig­hed i Vallensbae­k. Og for nylig har jeg også købt en helt ny bil, fortaeller hun begejstret.

– Og jeg er desuden i gang med at lave min egen virksomhed, hvor jeg vil importere forskellig­e nødder og tørrede frugter fra Moldova til Danmark, siger hun.

Arbejd hårdt

Irina mener, at hendes historie skal vaere en inspiratio­n, og at man ikke skal forvente at få alt betalt, når man som udlaending kommer til Danmark.

– Hvis du vil have det godt, må du gøre noget selv. Jeg ville blive her og skabe mig et liv, og derfor måtte jeg også knokle, siger hun.

– Jeg tror, at hvis man har motivation­en, kommer man langt.

– Det danske sprog er svaert, og det er ikke alle, der er lige gode til at laere sprog. Men så har folk nogle andre kompetence­r, og det skal man udnytte, fortaeller hun.

– Der er virkelig nogle, der udnytter systemet i stedet for at udvikle nogle faerdighed­er. Jeg så det som en form for respekt over for mit nye land, at jeg laerte sproget og arbejdede. Jeg skal jo ikke betale for hverken uddannelse eller laegehjael­p. Jeg har fået tilbudt rigtig mange ting i Danmark, som jeg aldrig ville have fået i mit hjemland, siger hun.

Jeg så det som en form for respekt over for mit nye land, at jeg laerte sproget og arbejdede

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? For Irina Dicusara var det helt naturligt at arbejde hårdt og laere det danske sprog, da hun kom til Danmark.
FOTO: MOGENS FLINDT For Irina Dicusara var det helt naturligt at arbejde hårdt og laere det danske sprog, da hun kom til Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark