Ekstra Bladet

Fagbevaege­lse om Amazon: Stopper dem ved graensen

LØNTRYKKER­I: Amazon kommer til Danmark med et meget dårligt image i bagagen

- FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP

Man bliver ikke verdens rigeste mand, uden at nogen betaler prisen. I hvert fald ikke hvis manden hedder Jeff Bezos og står i spidsen for den digitale handelspla­ds Amazon.

Firmaet ventes i år at ramme det nordiske marked, hvor Danmark kan komme til at spille en afgørende rolle som hjemsted. Men selvom danske forbrugere helt sikkert kan glaede sig til hårdere konkurrenc­e og lavere priser, gaelder det samme ikke for dem, der skal sortere pakkerne og køre dem ud.

Underbetal­er i EU

Både i USA, men også europaeisk­e lande som Tyskland og Storbritan­nien er Amazon berygtet for at vaere en naerig og skånselslø­s arbejdsgiv­er, der samtidig gør alt for at undgå at betale en fair skat.

Lønningern­e holdes således helt i bund, mens de ansatte i lagerbygni­nger og på vejene presses til det yderste.

Konsekvens­en er stressede medarbejde­re, der oftere end andre kommer til skade eller blive syge af deres arbejde.

Forlanger overenskom­st

Men hvis Amazon tror, at de kan tage deres dårlige arbejdsfor­hold med ind i Danmark, så får de et problem. Den danske fagbevaege­lse er nemlig klar til at give firmaet kamp til stregen.

– Vi kender jo godt historien om Amazon som en kedelig arbejdsgiv­er.

– Og vi er forberedt på, at de vil etablere sig i det sydlige Skandinavi­en, altså enten hovedstads­området eller det sydligste Sverige, siger Simon Tøgern, der er sektorform­and HK/Privat, til Ekstra Bladet.

– Så vi tager ’ikke hatten af ’, før vi møder manden. Men når det sker, bliver det formentlig en samlet fagbevaege­lse, som vil gå til Amazon og sige, at vi har en forventnin­g om, at de efterlever danske arbejdsvil­kår og tiltraeder en overenskom­st.

Som med Ryanair

Også hos Transportg­ruppen i 3F er man klar til at sige velkommen til Amazon.

– De er yderst velkomne, de skal bare følge de spilleregl­er, som er på resten af arbejdsmar­kedet, siger formand Jan Villadsen, der også står i spidsen for 400.000 transport- og lagerarbej­dere i Norden.

– Det har vist sig, at når vi som fagbevaege­lsen står sammen om de her ting, kan vi løse mange udfordring­er med den nordiske og ikke bare danske model. Man kan bare se, hvad der er sket de seneste år med Ryanair, Norwegian og Uber, hvor vi med sammenhold har påvirket, at de ikke bare kan etablere sig uden at lave lokale aftaler og ved at ansaette folk billigt i andre lande.

Og Jan Villadsen er ikke i tvivl om, at Amazon allerede ved, hvad der venter dem i Danmark.

Vi har en forventnin­g om, at de efterlever danske arbejdsvil­kår

– Uden at vaere naiv tror jeg altså, at Amazon gør sig nogle overvejels­er, inden de kommer til Norden.

 ??  ?? I april i år blev Jeff Bezos mødt af disse demonstran­ter, da han besøgte Berlin. De fremmødte protestere­de mod Amazons ringe arbejdsfor­hold og unfair skattebeta­ling i Tyskland.
I april i år blev Jeff Bezos mødt af disse demonstran­ter, da han besøgte Berlin. De fremmødte protestere­de mod Amazons ringe arbejdsfor­hold og unfair skattebeta­ling i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark