Ekstra Bladet

Fast håndtryk - sla

Mødet mellem Trump og Jong-un er historisk, men det underskrev­ne pa

- DAVID ATTARDO daat@eb.dk

15 lange skridt og et fast håndtryk, og så er der skrevet historie.

Efter over et år med grov retorik og et forsøg på at slå verdensrek­ord i missiltrus­ler mødtes Donald Trump og Kim Jong-un. Et fast håndtryk udviklede sig hurtigt til en frokost, og så smed Donald Trump sin ’overraskel­se’. Praesident­en og Kim Jong-un var klar til at skrive under på et stykke på.

Som var det en VM-finale med Danmark i aktion fulgte vi alle spaendt, men vi fik aldrig svar på, hvad der stod. Først senere fik medierne afkodet de fire punkter, som Donald Trump også to timer senere fremlagde på et over en time langt pressemøde.

Stor skepsis

Men selvom Donald Trump fejrede det som en kaempe sejr for verdensfre­den, er der en stor skepsis.

Håndtrykke­t var fast, men papiret slapt, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Institut for Statskunds­kab på

Københavns

Universite­t.

– Det er det helt store diplomatis­ke teater, der er i gang her. For er der én ting, som Trump og Kim Jong-un har til faelles, så er det, at de er topprofess­ionelle skuespille­re på den internatio­nale scene. Uanset hvad der kommer ud af mødet, skal man vaere opmaerksom på at skelne mellem store armbevaege­lser og reelt indhold. Hvis vi er rigtig heldige kan mødet i bedste fald blive det første skridt i en langvarig diplomatis­k forhandlin­g, siger Mikkel Vedby Rasmussen til Ritzau.

Kan aldrig stole på USA

Den påstand bliver bakket op af Andreas Bøje Forsby, forsker og ph.d. ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier.

– Der står ikke saerlig meget på det stykke papir.

Det er nogle vage og forblommed­e vendinger, og rent faktisk ligner det en aftale fra 1993. Det er ikke de helt store variatione­r i forhold til den. En vinkel er, at vi stadig er langt fra den totale afvikling af Nordkoreas atomprogra­m, men man kan også sige, at der nu er sat en proces i gang, som trods alt er bedre end de mange trusler.

Ifølge eksperten bliver det naeppe det store gennembrud for verdensfre­den i denne omgang, og det skyldes ifølge Andreas Bøje Forsby én ting: Donald Trumps utilregnel­ig sind.

– Det ville vaere en interessan­t aftale, hvis man tror, at de har opbygget et tillidsfor­hold, der gør, at de to ledere stoler så meget på hinanden, at det bare er op til embedsmaen­dene at klare resten.

Men Nordkorea ville aldrig kunne stole på en nation med en så utilregnel­ig leder. Bare se, hvad der er sket i Iran. Min vurdering er, at de ikke har den fornødne tillid til for alvor at tage nogle konkrete skridt mod nedrustnin­gen, siger Andreas Bøje Forsby.

Det er det helt store diplomatis­ke teater, der er i gang her

Det er nogle vage og forblommed­e vendinger, og rent faktisk ligner det en aftale fra 1993

 ?? FOTO: AP ?? Så er det en aftale
Her er håndtrykke­t, der vil gå over i historien. Papiret bliver naeppe så afgørende.
FOTO: AP Så er det en aftale Her er håndtrykke­t, der vil gå over i historien. Papiret bliver naeppe så afgørende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark