Ekstra Bladet

43-ÅRIG VILLE BESTIKKE SIG TIL DOMMERSAED­E

Kendt skyldig for forsøg på bestikkels­e og embedsmisb­rug

- SIGNE SKOV signe@eb.dk

– Det er kernen af retssystem­et, vi har med at gøre.

Sådan lød det fra anklager Søren Harboe i retssagen mod en 43-årig mand, der i går blev idømt 60 dages betinget faengsel og 80 timers samfundstj­eneste for forsøg på bestikkels­e og embedsmisb­rug.

I efteråret 2016 var han udpeget til at vaere domsmands-suppleant i Østre Landsret i den såkaldte Hvepsebo-sag, der er blevet kaldt Danmarks største sag om menneskesm­ugling.

Chokeret over tilbud

Her prøvede han at bestikke en domsmands-kollega til at melde sig syg, så han kunne overtage hendes plads, da der skulle voteres om dom og straf.

Den kvindelige domsmand fra Hvepsebo-sagen vidnede i går mod den 43-årige i Københavns Byret.

– Efter vi er faerdige i retssalen, siger dommeren til ham, at han ikke skal deltage laengere, medmindre der er fravaer fra domsmaende­ne. Jeg tager mine ting, går ud ad døren og siger tak for i dag. Jeg går mod trappen, og han kommer bag mig. Han siger, det er aergerligt, at han ikke kan deltage (i strafudmål­ing, red.), forklarede hun. Herefter gengav hun en ordvekslin­g, hvor den 43-årige havde foreslået, at hun meldte sig syg, hvilket hun afviste.

Kvinden forklarede, han herefter tilbød hende ’et beløb’.

Den 43-årige havde i øvrigt – fremkom det i retten i går – vist en af de andre domsmaend en video af en kremering og sagt, at sådan burde de tiltalte i Hvepsebo-sagen behandles. Desuden havde han før domsafsige­lsen sendt en besked til samme domsmand, der lød:

’Thi kendes for ret! (Navn på anklaget, red.) og hans to medskyldig­e straffes med faengsel i 15 år og udvisning for Danmark for bestandig! ;)’

Det er ikke blevet sagt

Den 43-årige og hans forsvarer naegtede dog, at han skulle have forsøgt at bestikke den kvindelige domsmand.

– Jeg ved, at jeg hverken mundtligt eller skriftligt har indikeret det over for hende, sagde den tiltalte.

Dog erkendte han, at han havde naevnt, at kvinden kunne melde sig syg.

– Det var en bemaerknin­g, jeg smed ud i luften uden at taenke så meget over hvorfor, lød hans forklaring i retten. Retten lagde dog den kvindelige domsmands forklaring til grund og fandt den 43-årige skyldig.

Han udbad sig betaenknin­gstid i forhold til at anke dommen.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? En domsmand blev i Københavns Byret idømt 60 dages betinget faengsel og 80 timers samfundstj­eneste for forsøg på bestikkels­e og embedsmisb­rug.
FOTO: JONAS OLUFSON En domsmand blev i Københavns Byret idømt 60 dages betinget faengsel og 80 timers samfundstj­eneste for forsøg på bestikkels­e og embedsmisb­rug.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark