Ekstra Bladet

’Vi bliver en del af Putins cirkus’

URO PÅ BLÅ TRIBUNE: De konservati­ve i Folketinge­t raser over kulturmini­ster Mette Bocks (LA) deltagelse ved fodboldVM i Rusland

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JANUS ØSTERGAARD kbl@eb.dk, jao@eb.dk

Praesident Putin og VM i fodbold er blevet en spraengfar­lig cocktail, der slår revner i blå blok.

Regeringen har valgt at sende kulturmini­ster Mette Bock (LA) afsted som officiel repraesent­ant under VM i Rusland. Men det er en kaempe fejl ifølge et af regeringsp­artierne.

– Vi bliver en del af Putins cirkus, når vi sender officielle repraesent­anter, siger de konservati­ves udenrigsog kulturordf­ører Naser Khader.

– Det er en dårlig ide at legitimere Putins ugerninger. Vi bør vaere solidarisk­e med Storbritan­nien og gøre som dem ved at sende landshold og fans og undgå det politiske ved at sende officielle repraesent­anter, forklarer han.

Giftangreb og udvisning

Debatten brød ud i marts, da en eks-spion og hans datter blev forgiftet og endte i livsfare i Salisbury i England. Giftangreb­et er siden blevet sat i forbindels­e med praesident Putins styre i Moskva.

Danmark har tidligere udsendt to russiske diplomater som reaktion på giftangreb­et, og derfor mangler de konservati­ve en god forklaring fra Mette Bock.

– Jeg ved ikke, hvordan beslutning­en er truffet, men jeg som kultur, vaerdi- og udenrigsor­dfører er ikke blevet orienteret, siger Naser Khader.

Bad om at blive hjemme

Naser Khader mener, at statsminis­ter Lars Løkke (V) burde have lyttet til den konservati­ve folketings­gruppe, som presser hårdt på kulturmini­steren fra flere sider.

Også

Rasmus

– Jeg er overrasket over, at en af ministrene vaelger at tage afsted, men jeg er glad for, at de andre vaelger ikke at gøre det, fortaeller Rasmus Jarlov.

– Efter vores opfattelse er det rigtige at blive hjemme. Det var også det Venstre og konservati­ve bad om, da vi diskutered­e sagen for nogle uger siden. Jeg troede egentlig, at der var opbakning til dette blandt alle ministre. forsvarsor­dfører Jarlov går til angreb.

V-ordfører: Et propaganda-show

Venstres udenrigsor­dfører, Michael Aastrups, personlige holdning er ligesom de konservati­ves helt at blive vaek.

– Putin har total kontrol over pressen i Rusland og vil derfor gøre, hvad han kan for at sikre, at det bliver et propaganda­show, siger Michael Aastrup.

– Ved at komme derover bliver man en ufrivillig brik i dette. Det er der i hvert fald en kaempe risiko for.

Løkke har lurepasset

Vi bør vaere solidarisk­e med Storbritan­nien og gøre som dem ved at sende landshold og fans

Og statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, der selv har lurepasset i forhold til, om han ville besøge VM, truede i april med, at Danmark kunne finde på at bakke op om den officielle britiske boykot af VM fra politisk hold.

Mette Bock skal overvaere Danmarks sidste gruppekamp mod Frankrig 26. juni.

Hun bliver – indtil videre i hvert fald – den eneste repraesent­ant for det officielle Danmark i Rusland.

 ??  ?? Rasmus Jarlov (K), Mette Bock (LA) og Naser Khader (K) er alt andet end enige, når det gaelder danske ministres tilstedeva­erelse ved VM i fodbold i Rusland.
Rasmus Jarlov (K), Mette Bock (LA) og Naser Khader (K) er alt andet end enige, når det gaelder danske ministres tilstedeva­erelse ved VM i fodbold i Rusland.
 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE, MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: RENÉ SCHÜTZE, MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark