Ekstra Bladet

USA ER VM-FAVORIT

DBU’s formand, Jesper Møller, vil først i dag fortaelle, hvem han stemmer på

- Jan Jensen jaje@eb.dk

MOSKVA (Ekstra Bladet): I området omkring Den Røde Plads i Moskva vrimlede det med glade fodboldfan­s fra mange af de lande, der i de kommende dage tager hul på VM-slutrunden.

Saudiarabe­re blandede sig med peruvianer­e, og fans fra Colombia tog gerne en sangdyst med naboerne fra Brasilien. Et stenkast derfra på det gamle hotel Metropol fra 1905 var stemningen mere anspaendt. Her forsøgte budgiverne fra Marokko og USA/Mexico/Canada en sidste gang at overbevise UEFAlanden­e om, hvor VM i 2026 skal placeres.

Det foregik bag lukkede døre, men Ekstra Bladet erfarer, at Frankrig som det eneste land tilkendega­v, at Marokko får deres stemme, når det hele i dag afgøres på FIFA’s kongres i den russiske hovedstad.

Men efter at have fulgt processen taet de seneste tre dage er fornemmels­en hos Ekstra Bladets udsendte, at USA/Mexico/Canada løber af med sejren.

DBU’s formand, Jesper Møller, vil først her til morgen fortaelle, hvem han stemmer på. Til gengaeld vil han gerne saette ord på, hvordan han har oplevet hele processen.

– Det er to gode bud. Ingen tvivl om det. Når vi beslutter os, ser vi på områder som baeredygti­ghed og menneskere­ttigheder.

– FIFA har bevaeget sig i den rigtige retning med hensyn til udbudsregl­er og så videre, og menneskere­ttighedern­e er nu en staerkt forankret del. –

Begge bud har talt meget om økonomi. Marokko har lovet FIFA fem milliarder dollars i overskud. USA med venner har lovet 11 milliarder. Har det en afgørende betydning for DBU?

– Selvfølgel­ig spiller økonomi en rolle. Det har betydning for de penge, de 211 fodboldfor­bund får fra FIFA, men det er ikke det, der er det afgørende.

– Men FIFA-praesident Gianni Infantino taler hele tiden om, at I skal have flere penge, så det betyder vel noget?

– Nu fik vi en stigning på en million dollar (6,3 millioner kroner, red.) allerede for et par å siden, så uanset hvem der vinder, kan det kun styrke økonomien på laengere sigt. Men nu skal vi lige afvente afstemning­en, inden vi begynder at bruge pengene.

– Hvad får I af penge fra FIFA?

– I øjeblikket får vi 1,250 millioner dollars (7,9 millioner kroner, red.) om året fra FIFA. Det er udviklings­penge.

– For otte år siden, da der sidst blev uddelt VM-vaertskabe­r, var det hele indhyllet i korruption. Har I denne gang oplevet, at nogen har villet bestikke jer?

– Nej. Det har der ikke vaeret noget af.

– I er ikke blevet opsøgt af underlige konsulente­r, som har

FIFA har bevaeget sig i den rigtige retning med hensyn til udbudsregl­er og så videre, og menneskere­ttighedern­e er nu en staerkt forankret del

Alle har laert af det, vi var igennem i 2010, og af den proces, hvor Blatter og Platini røg ud

tilbudt jer rejser til de varme lande?

– Overhovede­t ikke. Men vi har talt om det. Vi har fået de her cirkulaere­breve om, hvordan vi skal opføre os, og vi har vaeret opmaerksom­me på selv det mindste.

– Du er ikke faldet over brune kuverter?

– Nej, heller ikke hvide. Reglerne er blevet respektere­t. Forløbet har vaeret fint, og det har vaeret godt med de breve, som har praecisere­t spilleregl­erne.

– Alle har laert af det, vi var igennem i 2010, og af den proces, hvor Blatter og Platini røg ud. Alle har kunnet se, at det ikke går med den slags metoder. FIFA bevaeger sig i den rigtige retning.

– Der ryger dog stadig enkelte for korruption. Senest et ghanesisk medlem af FIFA’s bestyrelse. Helt hvid er verden vel ikke?

– Nej, det er derfor, jeg hele tiden spørger, om tingene fungerer. Det, der tydeligvis har virket, er, at pengene fra FIFA i Schweiz nu sendes via banksystem­et på en åben og transparen­t måde. Og midlerne bliver kontroller­et af statsautor­iserede revisorer i alle 211 lande.

– Det er slut med penge på private konto. Det kan ikke laengere lade sig gøre. Desuden bliver projektern­e efterset. Kan man ikke aflevere regnskab for sine projekter, bliver pengene tilbagehol­dt. Jeg ved, der er lande, der har fået tilbagehol­dt midler. Systemet fungerer, siger Jesper Møller.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Afgøres i dag Sådan så det ud, da den tidligere amerikansk­e landsholds­piller Alexi Lalas sidste år fremlagde det faelles bud for USA, Mexico og Canada på et VM-vaertsskab i fodbold i 2026. I dag afgøres det, om USA/Mexico/Canada eller Marokko bliver...
FOTO: ALL OVER PRESS Afgøres i dag Sådan så det ud, da den tidligere amerikansk­e landsholds­piller Alexi Lalas sidste år fremlagde det faelles bud for USA, Mexico og Canada på et VM-vaertsskab i fodbold i 2026. I dag afgøres det, om USA/Mexico/Canada eller Marokko bliver...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark