Ekstra Bladet

FÅR STØTTE TIL AT ÅBNE FABRIKKER I UDLANDET

Danske milliard-koncerner har fået støtte til at åbne fabrikker i udlandet – samtidig har de fyret tusindvis af ansatte herhjemme

- THOMAS GÖSTA SVENSSON

Alt i mens politikere og interesseo­rganisatio­ner er samlet til Folkemøde på Bornholm, hvor et af de store emner er øget vaekst i Udkantsdan­mark, så foregår der en praksis i EU, der har den totalt modsatte effekt.

Således har store danske koncerner som Vestas og LEGO fået penge fra EU og statsstøtt­e fra andre EU-lande for at åbne eller udvide fabrikker i udlandet. Samtidigt har mange af virksomhed­erne efterfølge­nde lukket arbejdspla­dser i Danmark.

Det afslører en gennemgang fagbladet 3F har lavet af sager på området. Fagbladet har løbende fundet eksempler på danske virksomhed­er, der i alt har fået over 700 mio. kroner i EU- og statsstøtt­e til udflytning af produktion­en, hvilket samtidigt har kostet omkring 4.500 jobs herhjemme.

Eksempelvi­s fik Vestas for nogle år siden år siden 91 mio. kr i støtte fra EU og de spanske myndighede­r for at åbne en vingefabri­k i den spanske by Daimiel. To år efter efter lukkede Vestas vinge-produktion­en i Nakskov, og 430 lollikker blev arbejdsløs­e.

Legetøjsgi­ganten LEGO lukkede sit pakkeri i Billund i 2015, og 380 arbejdspla­dser forsvandt fra det midtjyske. Det skete skete et år efter, at LEGO havde udvidet i Ungarn og i den forbindels­e fået 1,1 mio. kr. i støtte fra Den Europaeisk­e Socialfond (ESF) til at uddanne den voksende medarbejde­rskare i Ungarn og 30 mio. kr. i støtte fra den ungarske stat.

Ligner misbrug

Ekstra Bladet fangede formanden for Folketinge­ts Europaudva­lg, Erik Christense­n(S) på Folkemødet, og han mener ordningen med EU-støtte bør revurderes:

– Der kan naturligvi­s vaere meget fornuft i, at en virksomhed udvider og laegger det i Europa. Men hvis det sker ved at spekulere i at få noget EU – og statsstøtt­e for at oprette virksomhed­erne billigere i de her lande og så bagefter lukke ned i Danmark, så danske arbejdere står med håret i postkassen uden job.

– Så er det er et skråplan og et misbrug af ordningen, der jo blev lavet for at skabe vaekst og udvikling i udkanteuro­pa, siger han.

Både Lego og Vestas fastholder, at der ikke er en sammenhaen­g mellem åbning af fabrikker i udlandet med EU- og statsstøtt­e og så lukning af fabrikker i Danmark efterfølge­nde. Erik Christense­n mener dog, at det det ser betaenkeli­gt ud:

– Vestas får oprettet en virksomhed i Spanien på den her ordning, og så er der jo et maerkeligt sammenfald i, at Vestas nedlaegger nøjagtig den samme produktion efterfølge­nde i Danmark.

– Kender man en lille smule til de store virksomhed­er, så langtidspl­anlaegger de, og det ville undre mig meget, hvis Vestas ikke kunne se, at en åbning i Spanien ville betyde, at man måtte lukke ned i Nakskov. Det ligner misbrug, siger han.

– Det skaber vel heller ikke vaekst i Udkanstdan­mark?

– Overhovede­t ikke. Mange af de store produktion­svirksomhe­der som LEGO og Vestas ligger i Udkantsdan­mark, og når de lukker ned, så er det enormt hårdt slag for lokalsamfu­ndet, siger han.

Det ville undre mig meget, hvis Vestas ikke kunne se, at en åbning i Spanien ville betyde, at man måtte lukke ned i Nakskov. Det ligner misbrug

 ?? FOTO: JOACHIM RODE/FAGBLADET 3F ?? Allan Zachariass­en er stadig bitter over, hvordan Vestas lukkede vingefabri­kken i Naksov for at flytte produktion­en til Spanien, hvilket skete med EU- og statsstøtt­e.
FOTO: JOACHIM RODE/FAGBLADET 3F Allan Zachariass­en er stadig bitter over, hvordan Vestas lukkede vingefabri­kken i Naksov for at flytte produktion­en til Spanien, hvilket skete med EU- og statsstøtt­e.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Kritisabel­t
Formanden for Folketinge­ts Europaudva­lg Erik Christense­n er som så mange andre politikere på Folkemøde. Han mener, at det er kritisabel­t. hvis danske virksomhed­er spekulerer i at åbne fabrikker i udlandet med støtte for herefter at lukke...
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Kritisabel­t Formanden for Folketinge­ts Europaudva­lg Erik Christense­n er som så mange andre politikere på Folkemøde. Han mener, at det er kritisabel­t. hvis danske virksomhed­er spekulerer i at åbne fabrikker i udlandet med støtte for herefter at lukke...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark