Ekstra Bladet

RENOVERING FOR MILLIONER

- NICK STURM nick@eb.dk

Udgifterne til kongehuset udgør langt mere end de omkring 100 millioner kroner, som Margrethe og co. hvert år får i apanage.

En raekke myndighede­r, styrelser og ministerie­r har store omkostning­er til blandt andet transport, beskyttels­e og forplejnin­g af kongehuset­s medlemmer.

Det gaelder også Slots- og Kulturstyr­elsen, der hvert år bruger en formue i millionkla­ssen på at renovere og opvarme slottene, som de kongelige kalder deres hjem.

I 2017 havde styrelsen udgifter for i alt 15.641.927 kroner. Det fremgår af en aktindsigt i styrelsens udgifter til kongeslott­ene, der ejes af staten, og som udlånes gratis til kongehuset.

Byggeri og have

Den største streg i regningen vedrører byggeri på Fredensbor­g Slot, hvor styrelsen har punget ud med 4.245.148 kroner alene til den post.

Fredensbor­g Slot var et af prins Henriks foretrukne steder at bo, og det har ligeledes en helt saerlig plads Margrethes hjerte. Det danner ofte ramme om større begivenhed­er som eksempelvi­s fødselsdag­e, og dronningen bruger det som sit hjem om foråret og efteråret.

Derfor bliver der tilsynelad­ende også taget rigtig godt af det, og de omkring 4,2 millioner kroner er blandt andet gået til vedligehol­delse af slottets facader, et nyt ekspansion­slaeg og udskiftnin­g af gamle rør og ventiler.

Nyt gaestetoil­et

Det er ikke kun styrelsens vicevaert, der har haft noget at se til i 2017. Også gartneren har haft en del for hånden i at passe Margrethes blomster og bede.

Man har lavet havearbejd­e for Margrethe for 540.068 kroner.

Beløbet er gået til nye planter og traeer, og saerligt efter en stormflod ramte Udrider Allé, der går langs slotshaven på Fredensbor­g, skulle der saettes nye traeer og planter i jorden.

Dronningen­s vinterboli­g ved Amalienbor­g Slot fik også en overhaling i 2017, hvilket kostede Slots- og Kulturstyr­elsen 4.380.520 kroner.

Ligesom på Fredensbor­g er det posten byggeri, der fylder mest i budgettern­e. Specifikt har nye brandalarm­er og et nyt toilet trukket udgifterne op.

Dertil har man også her skulle sørge for, at Margrethes, kronprinsp­arrets og Margrethes søster prinsesse Benedikte ikke har skullet se på slidte facader, når de kommer trillende ind på slotsplads­en i deres laekre øser.

Således har styrelsen haft udgifter til vedligehol­d af facader, ligesom de mere private gårde bag palaeerne har fået nye belaegning­er.

Slots- og Kulturstyr­elsen skriver i en mail til Ekstra Bladet, at styrelsen sommetider får et opkald eller en mail fra kongehuset om, at der er noget i en af boligerne, der skal fikses.

Vaerdifuld kulturhist­orie

’Det kan ske, at en medarbejde­r fra Kongehuset gør os opmaerksom på, at et eller andet, som styrelsen har ansvaret for, er gået i stykker. Så løser vi opgaven’, skriver styrelsen.

Det uddybes desuden, at kongeslott­ene langtfra kun vedligehol­des af hensyn til deres beboere, men også af hensyn til Danmarks kulturhist­orie.

’Kongeslott­ene repraesent­erer nogle af de vaesentlig­ste bygningsva­erker i Danmarks arkitektur­historie’, skriver Slots- og Kulturstyr­elsen.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? En dyr udsigt
Årstidshav­en er ligesom selve Fredensbor­g Slot en af de dyre poster i regnskabet. Styrelsen har måttet punge ud med godt fire millioner kroner alene til byggeri på slottet.
FOTO: STINE TIDSVILDE En dyr udsigt Årstidshav­en er ligesom selve Fredensbor­g Slot en af de dyre poster i regnskabet. Styrelsen har måttet punge ud med godt fire millioner kroner alene til byggeri på slottet.
 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN ?? Der bliver også sørget for, at de kongelige har noget godt at sidde i. Slots- og Kulturstyr­elsen har brugt 1.011.228 kroner på vedligehol­delse af inventar.
FOTO: JOACHIM ADRIAN Der bliver også sørget for, at de kongelige har noget godt at sidde i. Slots- og Kulturstyr­elsen har brugt 1.011.228 kroner på vedligehol­delse af inventar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark