Ekstra Bladet

Årets solskinsfe­rie

... på den tyske motorvej er lige om hjørnet. Saerligt på én straekning er der gode chancer for en solpause.

- CHRISTIAN SCHACHT

’At rejse er at leve’ konstatere­de H. C. Andersen for laenge siden. Men siden er der som bekendt kommet en del flere lastbiler på motorvejen­e.

Truckerne sidder tungt på inderspore­t. Når de da ikke traekker ud for at slaebe sig forbi kollegerne med en fart, der kan få selv en snegl til at bande utålmodigt.

Og så er der vejarbejde­t, der naermest saetter ny rekord. Det gaelder ikke mindst i et snart sommerferi­eramt Tyskland, hvor den tyske bilistorga­nisation ADAC's kø-prognose for 2018 er skraemmend­e laesning for de mange danskere, der planlaegge­r at køre gennem Tyskland på ferie.

Lange køer i Nordtyskla­nd

Lad os begynde lige på og hårdt: Den nordlige straekning af A7 mellem Neumünster og Hamborg er 122 kilometer lang. Der er vejarbejde i større eller mindre udstraekni­ng på 110 kilometer af dem.

Det har gennem hele året givet forøget rejsetid på op til omkring to timer i myldretide­n og op til weekender og helligdage, men snart begynder sommertraf­ikken for alvor, og så vil den gå helt i stå på de mest udsatte tidspunkte­r.

- Situatione­n på de store tyske motorvejss­traekninge­r, herunder A7, er den samme i år som sidste år. De måneder, hvor vi forventer de vaerste trafikale forhold er juli og august, fordi alle delstatern­e holder ferie her, siger Melanie Mikulla, talsperson for den tyske bilistorga­nisation ADAC, der svarer til FDM herhjemme.

ADAC har opgjort antallet af aktuelle vejarbejde­r for Ekstra Bladet, og i øjeblikket er der 27 i gang på den 963 kilometer lange A7-motorvejss­traekning.

Det laengste stykke er 21 kilometer langt og ligger syd for Karlsruhe i Sydtysklan­d. Her er hastigheds­begraensni­ng på 60 km/t. på store dele af straekning­en. Men vaerst står det altså til på Neumünster-Hamborgstr­aekningen, der stort set er ét langt vejarbejde med hastigheds­begraensni­ng på helt ned til 60 km/t.

At sommertraf­ikken bliver voldsomt belastet på A7 bliver yderligere understreg­et af køprognose­n fra ADAC. Den viser, at der var 190 meldinger om kødannelse­r om dagen på A7 i juli sidste år.

Når situatione­n på de tyske motorveje i almindelig­hed og på A7 i saerdelesh­ed er den samme som sidste år, så er det dårlige nyheder for de hundredetu­sinder af danske feriebilis­ter, der benytter A7 som transitrut­e på vej til sydligere himmelstrø­g.

På den førnaevnte straekning mellem Neumünster og Hamborg er et fireårigt udvidelses­projekt først faerdigt i slutningen af året, og bilisterne må gå så grueligt meget igennem i form af massive kødannelse­r, før det bliver godt igen.

Kør tidligt eller efter 19

Desvaerre gaelder det kun for en del af straekning­en, at vejudvidel­sen til tre spor i begge retninger bliver faerdig til efteråret, for samtidig er en del af motorvejen taet på Hamborg ved at blive overdaekke­t.

Et arbejde, der efter planen skal vare helt frem til 2021. Der er altså lange udsigter til fri bane på A7. Men hvad gør man så?

- De bedste dage at rejse på Autobahn er ifølge vores opgørelser tirsdage og onsdage, hvorimod weekendern­e i feriemåned­erne ser meget udfordrede ud, siger Melanie Mikulla.

Ifølge ADAC betyder det, at der er risiko for de samme køer som i 2017, hvor de i flere tilfaelde nåede op over 30 kilometers laengde og gav mere end seks timers forøget rejsetid. Men man kan altså planlaegge sig ud af de vaerste kødannelse­r.

- Jeg vil ganske enkelt ikke køre afsted på fredage og passere graensen efter klokken 11, så man rammer ind i myldretids­trafikken nord for Hamborg og risikerer at sidde i kø. Det gaelder faktisk også lørdage og søndage i sommerperi­oden, siger Jan Lang, presseansv­arlig for Bilbasen, der netop har kørt den lange tur ad A7.

Han anbefaler, at man enten kører tidligt afsted, så man passerer graensen senest klokken 6, eller alternativ­t kører tidligt på aftenen og passerer graensen klokken 19.

Det sidste er at foretraekk­e, hvis man vil have den kortest mulige rejsetid. Det er sjette år i traek, at Jan Lang har kørt turen, og han følger udviklinge­n taet.

Melanie Mikulla fra ADAC medgiver også, at aften- og nattekørse­l giver kortest rejsetid. Natkørsel skal man dog vaere påpasselig med, mener hun.

- Hvis man kører om aftenen, er det sikrest at dele turen op i to dele, hvor man så hviler sig i nogle timer. Det er hårdt at køre om natten, fordi det strider mod vores døgnrytme, forklarer hun.

Alternativ­et hedder A9

Mens det ser problemati­sk ud for bilisterne på A7 hele sommeren, så er prognosern­e noget bedre for A9-motorvejen­e, som mange bruger, når de kører sydpå via Rødby-Puttgarden.

Igen i år forventer ADAC, at A9 vil vaere den mindst belastede autobahn i forhold til vejarbejde­r og kødannelse­r. Der er eksempelvi­s kun 12 igangvaere­nde vejarbejde­r på den 529 km lange A9. Det får Jan Lang til at anbefale A9 som alternativ rute for dem, som skal afsted på de mest belastede rejsedage.

- A9 er helt klart et brugbart alternativ for dem, der vil undgå A7-mareridtet ned mod Hamborg og for den sags skyld også syd for Karlsruhe. Der er dog to forbehold: Dels er det en laengere tur, omkring 160 kilometer laengere end den direkte vej ad A7, dels ender A9 jo et godt stykke østpå, og derfor dur det ikke for de bilister, der skal ned til det sydlige Frankrig. Omvejen bliver ganske enkelt for omfattende, siger Jan Lang.

Skal man til Østrig, Schweiz, Tjekkiet og det nordøstlig­e Italien, herunder Gardasøen, så bør man til gengaeld overveje A9 som alternativ til A7.

Jeg vil ganske enkelt ikke køre afsted på fredage og passere graensen efter klokken 11

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark