Ekstra Bladet

De mest populaere familiebil­er koster mindst ét turbånd til Bakken hver dag

Danskerne kastede sidste år deres kaerlighed på tre klassiske familiebil­er, men prisen for dem er meget forskellig

- MATHIAS GRAM

Hvis du planlaegge­r at tage familien med i en forlystels­espark hen over sommeren, så ved du, at det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse.

Heldigvis findes der forlystels­esparker i forskellig­e prisniveau­er, og sådan er det også med de biler, mange med stor sandsynlig­hed vil transporte­re familien derhen i.

Sammenlign­ingstjenes­ten Samlino.dk har regnet på, hvad det egentlig koster om dagen at eje en af de tre mest populaere familiebil­er: Volkswagen Passat, Skoda Octavia og Opel Astra.

Alle tre biler kom i top 20 over de mest solgte bilmodelle­r sidste år, og det viser sig også hurtigt, at der er en bil til ethvert forlystels­espark budget.

Folkene bag undersøgel­sen har taget udgangspun­kt i en testperson på 35 år, der bor på Frederiksb­erg, kører 20.000 kilometer om året og ejer bilen i fem år. En periode, hvor det også lykkes ham at betale sit billån tilbage. Beregninge­n har herefter medtaget alle de forudsigel­ige udgifter som lån og forsikring, braendstof, vedligehol­delse, ejerafgift og vaerditab.

Den 35-årige er til gengaeld så heldig, at han kan finde gratis parkerings­pladser hver eneste dag.

Astra styrer mod Bakken

Den billigste mulighed i gruppen er Opel Astra. Modellen blev ifølge tal fra De Danske Bilimportø­rer solgt i 3437 eksemplare­r sidste år, hvilket gjorde den til den 15. mest populaere bilmodel i Danmark. En Opel Astra Essentia 1,0 koster 189.000 kroner i indkøb, men når alt er betalt, lander den daglige pris for bilen på 209 kroner.

En flad tyver mere end de 189 kroner, det koster at give sit barn et Miniturpas til forlystels­erne på Bakken.

De 209 kroner er beregnet ud fra, at den 35-årige laegger 37.800 kroner i udbetaling og 34.517,88 kroner om året for lånet. Dertil kommer de årlige udgifter til service på 2770 kroner og forsikring på 5148,40 kroner. Forsikring­sprisen er et gennemsnit af 10 selskabers tilbud, der er fundet på Samlino.dk.

Regnestykk­et tager desuden udgangspun­kt i, at bilerne mister 61 procent af deres vaerdi på fem år. For Opel Astra betyder det, at den 35årige mister 115.290 kroner på at eje bilen.

Er der luft i budgettet til lidt mere, kan man tage i Tivoli Friheden. Eller købe en Skoda Octavia. Bilmodelle­n, der sidste år var den 11. mest populaere bilmodel blandt danskerne, koster nemlig 239 kroner om dagen, når alt er betalt.

Det er bare seks kroner mindre end den samlede pris for entrebille­t og turbånd til det århusiansk­e tivoli.

Indkøbspri­sen for en Skoda Octavia 1,2 TSI 110 Active Combi er 224.890 kroner, og stationcar­en er derfor også dyrere i udbetaling, bilforsikr­ing, lån og vaerditab end Opels familiebil. Her må den 35-årige slippe 40.786 kroner om året i billån.

Vaerditabe­t ender også oppe omkring 137.000 kroner, mens den gennemsnit­lige forsikings­pris vokser en smule.

Både Octavia og Astra kører 22 kilometer på en liter benzin, og ejeren vil derfor i begge tilfaelde skulle bruge 10.845 kroner på braendstof om året, når vi antager, at den gennemsnit­lige literpris er 11,93 kroner.

Passat eller piratbåde

Hvis man rigtig skal flotte sig i ferien, kan man invitere familien med til Legoland i Billund. Og eventuelt køre dem dertil i en familiebil, der holder samme høje niveau som en selv.

Volkswagen Passat blev den 9. mest solgte bil sidste år, og det gør den til den mest populaere bil af de tre - men det er så også den dyreste.

344 kroner koster detdagligt at have en VW Passat 1.6 TDI stående i carporten. En pris, der ikke ligger langt fra de 339 kroner, en billet til Legoland koster, når man køber den lidt i forvejen.

Indkøbspri­sen på 355.395 kroner er 110.000 over, hvad man skal give for en Skoda Octavia, og det har i sagens natur stor betydning for de faste udgifter. Den gennemsnit­lige forsikring­spris stiger med 1287 kroner i forhold til Octavia, mens den årlige afbetaling på billånet for sidste års nummer 9 stiger med 64 procent i forhold til nummer 11.

Da Passat i modsaetnin­g til de to andre har dieselmoto­r, bliver ejerafgift­en samtidig naesten tre gange så dyr - til trods for at bilen kører 27 kilometer på literen.

Det kan dog stadig godt betale sig, da man sparer mange penge på tankstatio­nen i forhold til Octavia. Bare på turen fra Frederiksb­erg til Legoland henter man 40 kroner i VW Passat.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Volkswagen Passat er en populaer familiebil herhjemme, selv om den er dyr at eje.
FOTO: VOLKSWAGEN Volkswagen Passat er en populaer familiebil herhjemme, selv om den er dyr at eje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark