Ekstra Bladet

PRESSET TIL GRAENSEN

TRAVL SOMMER I VENTE: På grund af VM kører Formel 1 for første gang tre løb i traek og i alt fem gange i løbet af seks uger – måske en fordel for Haas

- Jonas Hüttel hut@eb.dk

LE CASTELLET (Ekstra Bladet): VM i fodbold er ikke til at komme uden om, selvom man er det ypperste inden for motorsport.

Selv Formel 1 tør ikke tage kampen op med finalen i Moskva, hvilket betyder en enorm logistisk og menneskeli­g udfordring for holdene.

Militaer praecision

Sommeren 2018 byder på grandprixe­r tre weekender i traek for første gang nogensinde og hele fem løb i løbet af seks uger – i den eneste friweekend afgøres VM.

Den lange, langsomme lastbiltur fra Spielberg i Østrig til Silverston­e i England, som i forvejen er det straek, hvor karavanen er mest presset, skal også klares i høj fart.

For at løse den opgave kraeves minutiøs planlaegni­ng eksekveret med militaer praecision. Et team som Haas har måttet hyre flere chauffører og lastbiler for at få ligningen til at gå op. Og der er ikke råd til fejl og forsinkels­er.

– Vi får travlt, som teammanage­r Pete Crolla konstatere­r til Ekstra Bladet.

Fordel til de små team

Men for en gangs skyld er det en fordel ikke at vaere team som Ferrari, Red Bull, Mercedes eller Red Bull, som til hvert europaeisk grandprix samler enorme strukturer til at huse team og vipgaester.

– Fordi vi har et af de mindre motorhomes, gør det udfordring­en nemmere. Vi bruger ikke to dage på at bygge det som nogle af de andre. Vi kan vaere operatione­lle i løbet af timer. Nogle gange er det IKKE en fordel med vores lille motorhome. Men når vi kører tre weekender i traek, så er det, siger Crolla.

Så laenge garagen og Haas’ lille hospitalit­y er pakket hurtigt ned natten til mandag efter Frankrigs Grand Prix, skal det nok vaere fremme i tide søndag i Østrig og ugen efter i England.

Udfordring­en bliver at holde dampen oppe hos de mere almindelig­e medarbejde­re. Størstedel­en af raceteamet forlod Storbritan­nien mandag og kan først se frem til en fridag mandag 9. juli. Vel at maerke i et fysisk job, hvor en arbejdsuge kan runde 100 timer.

Indtil da arbejder eller rejser de.

Bliver det kedeligt

Hvis saerligt mekanikern­e er lidt traette under racet på Silverston­e, er det ikke noget at sige til det. Teamchef Günther Steiner er dog fortrøstni­ngsfuld.

– Vi har faerrest ansatte af alle og kan ikke rotere mellem dem. De ved, hvad der er på vej, og jeg tror, vi tackler det. Men vi får se efter de tre løb, hvordan gutterne har det. Jeg er klogere, når vi ses vi ses på Hockenheim. Hvor mange der har sagt op, siger Haas-bossen.

– Personligt er jeg interesser­et i at se, hvordan seertallen­e er efter løb tre weekender i traek. Hvor meget F1 kan man absorbere som fan? For hvis du ser det hele tiden, bliver det kedeligt. Og så hvordan folkene, som arbejder her, håndterer det.

Efter en enkelt friweekend venter back-to-back-løb i Tyskland og Ungarn, før Formel 1 holder to ugers tvungen sommerferi­e. De kommende baner skulle gerne passe bedre til VF18’eren og udløse nogle hårdt tiltraengt­e point, som af åbenlyse årsager også påvirker motivation­en.

– Jeg er fuldt klar over, hvor svaert det bliver med fem løb på så kort tid. Samtidigt bestemmer de, hvordan man går ind til sommerpaus­en. Hvis man går ind til ferie med et positivt sind, kommer man som oftest ud på den anden side mere afslappet. Hvis man går skuffet ind til ferie, er det svaert at slippe de tanker, siger Günther Steiner.

Tid til England-Panama

For kørerne er det taetpakked­e program intet problem; så laenge de ikke draener reservedel­slageret med for mange uheld.

– Det betyder ikke noget for os, men det gør det for mekanikern­e og resten af teamet. De arbejder langt hårdere end os, konstatere­r Kevin Magnussen.

Allerede søndag maerker F1-fans VM-slutrunden.

Frankrigs Grand Prix begynder først kl. 16.10, så det vigtige britiske marked både kan se England-Panama og Formel 1.

Til naeste år straekkes kalenderen sandsynlig­vis yderligere to uger for at undgå tre løb i traek.

Jeg er klogere, når vi ses vi ses på Hockenheim. Hvor mange der har sagt op

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? I forhold til de store teams er det let og hurtigt for Haas at pille pitfacilit­eterne ned. Det kan give en fordel i det pressede program, der venter Formel 1-karavanen de naeste uger.
FOTO: JAN SOMMER I forhold til de store teams er det let og hurtigt for Haas at pille pitfacilit­eterne ned. Det kan give en fordel i det pressede program, der venter Formel 1-karavanen de naeste uger.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark