Ekstra Bladet

Der er noget galt i Danmark

-

galt i Danmark.

Der er noget

Magten samler sig i stigende grad hos embedsmaen­dene i Finansmini­steriet, og pressen har svaerere og svaerere ved at holde øje med, hvad der foregår.

Berlingske beskrev faenomenet forleden og har blandt andre talt med en oprørt Bertel Haarder. Han fortaeller, hvordan han i sin tid som undervisni­ngsministe­r fik nej fra Finansmini­steriet til at lempe et sparekrav for højskolern­e.

Han fandt selv pengene internt i sit eget ministeriu­m, men Finansmini­steriet sagde alligevel nej. Ifølge Haarder med den begrundels­e, at så ville andre institutio­ner bare komme rendende og bede om det samme.

til Berlingske, at det er ’fuldstaend­igt Haarder siger nonsens’, og han laegger vaegt bag sine ord ved at fremhaeve, at ingen har vaeret minister for så mange institutio­ner som ham, og ingen kender dermed reaktionsm­ønstrene så godt som ham.

Eksemplet illustrere­r sagens kerne. At fagministr­enes ekspertise på de forskellig­e områder bliver fejet til side af rent økonomiske hensyn, når der tages politiske beslutning­er.

offentligg­jorde forleden en såkaldt Berlingske magtanalys­e, der rangerede Finansmini­steriets departemen­tschef som den syvende mest magtfulde dansker. Finansmini­steren er nummer fire. Man kan sikkert sige meget om, hvor valid sådan en analyse er, men når Haarder og en raekke andre tidligere og nuvaerende ministre går til citat i Berlingske og taler om ’magtakkumu­leringen’, må vi antage, at der er noget om det.

Desuden siger tidligere chef i Finansmini­steriet og siden departemen­tschef i Erhvervsmi­nisteriet Jørgen Rosted i samme artikel, at magten i Finansmini­steriet blev øget i hans år. Og at den nu er blevet for stor, hvilket han anser som et alvorligt problem.

Det har han ret i. Magtkoncen­trationen og også uigennemsi­gtigheden er bekymrende på flere planer.

er klappet af, er det ikke Når finanslove­n embedsmaen­dene, men alene politikern­e, der kommer ud ad døren og svarer på spørgsmål fra journalist­erne. Trods det at embedsmaen­dene står for en stor del af arbejdet.

Flere af mine kolleger, som har arbejdet med politik, husker, at før i tiden kunne journalist­erne faktisk tale med departemen­tscheferne.

I dag er det anderledes. En departemen­tschef er ikke til rådighed, fordi der er lagt så mange lag af spindoktor­er, pressechef­er, kommunikat­ionsrådgiv­ere, og hvad ved jeg ind mellem offentligh­eden og beslutning­stagerne og statsappar­atet.

for pressen at kontroller­e en Det er svaert magt, vi ikke har adgang til. Og det bliver ikke lettere, når det lovforbere­dende arbejde ikke er omfattet af aktindsigt. Tidligere kunne vi søge aktindsigt i styrelsers kommunikat­ion med ministre; det kan vi ikke laengere.

Det er vaerd at huske på, at embedsmaen­dene ikke er valgt af folket, men de sidder ofte med centrale beslutning­er i 1015 år eller mere, mens en minister måske kun sidder et par år eller tre.

I virkelighe­den tror jeg, embedsmaen­dene gerne vil tale med os. De har for det første stor viden om tingene. For det andet ved vi fra bogen ’Mørkelygte­n’, at en raekke embedsmaen­d gerne taler til baggrund, så offentligh­eden får indsigt i det, som en af dem kalder ’et forskruet beslutning­slag’.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, tidligere minister i Thorning-regeringen, understreg­er, at Finansmini­steriet har fået for megen magt, fordi politikern­e lader det ske.

Kristian Jensen kan derimod Finansmini­ster slet ikke se problemet, hvilket jeg ser som en understreg­ning af Dyhrs pointe.

Jeg synes, det er tankevaekk­ende, at så mange prominente politikere samt en tidligere embedsmand siger det åbent og uden omsvøb.

Og jeg synes, det er trist, at vi har en udvikling, som bekymrer både borgere, politikere, pressefolk og embedsmaen­d.

For hvis skyld er systemet egentlig skabt?

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? På Folkemødet blev Poul Madsen og jeg spurgt, om det er blevet svaerere for os at få aktindsigt og kigge magten i kortene. Det måtte vi svare ja til.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN På Folkemødet blev Poul Madsen og jeg spurgt, om det er blevet svaerere for os at få aktindsigt og kigge magten i kortene. Det måtte vi svare ja til.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark