Ekstra Bladet

En milepael for fodbolden

-

David Elleray er sikker på, at VAR-teknologie­n bliver en succes på den lange bane.

– Det koster os relativt lidt, og vi kan få rigtig meget tilbage. Vi ved, at meget kunne vaere anderledes i fodboldhis­torien, for eksempel andre verdensmes­tre, bemaerker han, da han sidder på fjerde etage på Wembley i The Football Associatio­ns (FA) lokaler.

Der haenger de stolte minder fra 1966 af Bobby Moore med Jules Rimet-pokalen, af den forsigtige Alf Ramsey på traenerbae­nken fra den ene gang, hvor England var bedst i verden.

Men hverken Elleray eller mange andre tror, at Geoff Hursts skud, der ramte overligger­en og gik ned i jorden i VM-finalen mod Vesttyskla­nd, var over linjen.

Med teknologie­ns hjaelp havde England formentlig ikke vundet noget VM, kaptajn Booby Moore havde formentlig ikke fået en statue af sig selv uden for Wembley, traener Alf Ramsey var formentlig­t ikke blevet adlet, og nationalst­adionet i Aserbajdsj­an havde i hvert fald ikke skiftet navn fra Vladimir Lenin-stadion til Tofiq Bahramov-stadion efter linjemande­n, som vinkede bolden over stregen i 1966.

– Vi (England, red.) fik målet i 1966, men Maradona scorede med hånden mod os i 1986, og vi mistede et mål, da Frank Lampards skud var over linjen mod Tyskland i 2010. Der er meget, som kunne have vaeret anderledes med teknologie­ns hjaelp.

Den norske avis VG møder Elleray på Wembley mellem mange møder – alle knyttet til videohjael­p. Han fremstår som en engelsk gentleman – veltalende, høflig, imødekomme­nde, kaffedrikk­ende og afslappet. VAR-debatten er ganske hidsig, men David Elleray er vaeldig rolig.

– Det er en milepael for fodbolden, rent psykologis­k nok den største forandring nogensinde, selvom 99 procent af dem, der spiller fodbold, ikke vil bemaerke det, siger han.

Men er det ikke en del af fodboldens kultur at acceptere menneskeli­ge fejl? Skal fodbolden ikke leve med, at dommerne fejler? Skal fodbolden ikke have sin glaedesog raseriudbr­ud, sin spontanite­t, sin evige debat om dommerne? Flytter VAR ikke bare diskussion­erne fra banen til uden for banen?

Med teknologie­ns hjaelp havde England formentlig ikke vundet noget VM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark