Ekstra Bladet

Jeg var selv skeptisk

- TROND JOHANNESSE­N, VG

e- Mange har skreget på videodomme­re i mange år, men David Elleray har ikke vaeret blandt dem.

– Jeg har altid vaeret meget skeptisk, for i modsaetnin­g til for eksempel amerikansk fodbold, cricket, rugby og ishockey er fodbold ikke vant til lange pauser. Jeg var bange for, at der ville komme for mange spilstop.

– Desuden er der så mange afgørelser, som er i en gråzone. Men jeg er gået fra at vaere modstander til at vaere skeptisk for så at vaere den, som har ansvaret for at formulere, hvordan vi skal gøre det, fortaeller manden, som er teknisk direktør i Internatio­nal Football Associatio­n Board (IFAB).

I marts sluttede videodomme­rnes to år lange prøvetid. Resultater­ne var klare, og fredag 16. marts, under FIFA’s bestyrelse­smøde i Colombia blev det bestemt, at VAR-systemet skulle bruges under VM i Rusland.

– Det, Gianni Infantino (FIFA-praesident, red.) og jeg sagde, da vi begyndte at arbejde med dette, var, at fodbolden har diskuteret videodomme­re i 20 år. Nogle har vaeret tilhaenger­e, andre modstander­e, og sådan vil det fortsaette 20 år endnu. Den eneste måde, man kan finde ud af, om videodomme­re fungerer på, er ved at prøve det, fortaeller Elleray.

Og det er gjort i to år og naesten tusind kampe.

– Vores forskning viser, at før VAR var der én stor fejl i hver tredje kamp. Efter VAR går der 19 kampe mellem hver store fejl. Antallet af rigtige afgørelser er gået op fra 93 til 98,8. Det er fakta, og når vi skal vurdere det, må vi forhold os til fakta, ikke følelser, slår David Elleray fast.

Systemet har vaeret testet i mange ligaer som Bundesliga­en, Serie A, Primeira Liga i Portugal, de bedste raekker i Belgien og Polen, den amerikansk­e MLS samt de to øverste raekker i Sydkorea og den australske A-League.

Det er introducer­et i Brasilien, og La Liga vil bruge det fra naeste saeson.

Skepsis i England

I England har systemet kun vaeret i brug i nogle få kampe og det med blandet succes.

Inde på Café Costa på Wembley, mener David Elleray, at frustratio­nen i engelsk fodbold er forståelig, men siger også:

– Glem England.

Han peger på VG's telefon. – Da du fik sådan en første gang, vidste du så alt om, hvordan den bruges? Elleray svarer selv:

– Nej, og sådan er det med ny teknologi. Man skal bruge det for at laere det at kende, og til sidst bliver du bedre og bedre. I naesten alle lande har der vaeret problemer i begyndelse­n.

– Overalt har der vaeret for mange situatione­r, som er blevet kontroller­et i begyndelse­sfasen, men man er blevet bedre de fleste steder. I England har VAR kun vaeret testet i 13 kampe. De gange, hvor det har fungeret perfekt som i Liga Cup-finalen, hører du ingenting.

– Systemet får også en del kritik i Italien?

– Der har det fungeret godt, men så kommer der altid nogle kampe eller uger, hvor traenere og journalist­er er misfornøje­de, og så bliver det til store overskrift­er. En del af problemet er, at folk taenker, at det vil fjerne al tvivl, alle diskussion­er, alle underlige afgørelser, at fodbold pludselig bliver perfekt, at der ikke bliver noget at tale om efterfølge­nde.

– Fodbold bliver aldrig perfekt, der vil blive ved med at vaere menneskeli­ge fejl, mener David Elleray.

Antallet af rigtige afgørelser er gået op fra 93 til 98,8

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? ske dommer Lahoz med VAR-teknologie­n ark mod Yussuf Poulsen og Danmark. nge – og delte.
FOTO: RITZAU SCANPIX ske dommer Lahoz med VAR-teknologie­n ark mod Yussuf Poulsen og Danmark. nge – og delte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark