Ekstra Bladet

Elbaek vil vaere statsminis­ter

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Uffe Elbaek, springer midt i sommervarm­en ud som statsminis­terkandida­t.

Det bekendtgjo­rde Alternativ­ets leder selv på Twitter i aftes.

’Jeg stiller op som statsminis­terkandida­t ved naeste folketings­valg, fordi den kommende valgperiod­e er sidste chance, hvis vi skal bremse klimaforan­dringerne. Vi vil magten, fordi vi vil forandre magten. Mere end nogensinde er der brug for et alternativ til status quo.’

Ifølge Elbaek er han traet af praesident­valgkampen mellem Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og Socialdemo­kratiets ditto, Mette Frederikse­n.

– Der er ingen af de to nuvaerende partier, som stiller med en statsminis­terkandida­t, der kan taelle vores stemmer ind i deres ligning. Vi peger på os selv, uddyber Uffe Elbaek over for DR.

Bagefter i målinger

Uffe Elbaeks statsminis­terdrømme har dog lange udsigter. Ifølge et vaegtet gennemsnit af meningsmål­inger på Berlingske Barometer står Alternativ­et til blot fire pct. af stemmerne. Det er naesten et procentpoi­nt lavere end ved valget i 2015, hvor partiet fik 4,8 pct.

Uffe Elbaek ser imidlertid ikke drømmen om at blive statsminis­ter som en utopi.

– Jo, der er nok nogle, der vil traekke på smilebånde­t. Men jeg har helt deja-vu fra dengang, jeg stod til et pressemøde 27. november 2013 og praesenter­ede Alternativ­et, siger Uffe Elbaek.

– Vi traekker simpelthen vores mandater ud af ligningen, som vi kender virkelighe­den i dag. Som politiker skal man vaere meget varsom med at vaere alt for firkantet i sine formulerin­ger, men som det ser ud i dag, kommer vi hverken til at pege på Mette eller Lars. Til gengaeld vil vi lave masser af politik, forklarer Uffe Elbaek over for DR.

Har annonceret farvel

Alternativ­ets linje har hidtil vaeret at agere parlamenta­risk grundlag for Socialdemo­kratiets formand.

Der er ingen andre partier i Folketinge­t, der peger på Alternativ­ets leder som statsminis­terkandida­t.

Så sent som i september sidste år annoncered­e Uffe Elbaek, at han var på vej ud af dansk politik.

– Inde i mig har jeg et ur, der tikker ned, sagde Uffe Elbaek til Avisen.dk.

Her fortalte han samtidig, at han i naeste valgperiod­e ville ’overraekke faklen til naeste generation’.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Alternativ­et halter langt bagefter i meningsmål­inger. Men nu vil Uffe Elbaek selv vaere statsminis­ter og støtter ikke laengere Mette Frederikse­n, siger han.
FOTO: RITZAU SCANPIX Alternativ­et halter langt bagefter i meningsmål­inger. Men nu vil Uffe Elbaek selv vaere statsminis­ter og støtter ikke laengere Mette Frederikse­n, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark