Ekstra Bladet

MILLIARD- DRENGE VIL GENNEMTRUM­FE BRO

VIL KØRE OVER KATTEGAT: Skjulte pensionsfo­nde har hemmelige planer, som DF’s magtfulde transporto­rdfører synes er spaendende

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

En hemmelig gruppe investorer står klar med milliarder. Mange milliarder.

For pengene – ingen ved praecis hvor mange – vil de skjulte investorer – der dog afslører, at de kommer fra pensionsbr­anchen – opgradere en mulig Kattegatbr­o til en kombineret bil- og togbro. Det skriver Politiken.

Togforbind­elsen over Kattegat vil bringe rejsetiden mellem Aarhus og København ned på blot 58 minutter.

Skeptisk Ole Birk

Men transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) afviser på forhånd, at pengene forslår. De hemmelige milliarder vil nemlig kun daekke selve broen. De 24 milliarder til togskinner og vej på land, skal det offentlige selv finde.

’Derfor afventer jeg fortsat den naermere beregning af en ren vejforbind­else, som ser ud til at vaere det eneste realistisk­e bud på fast Kattegatfo­rbindelse betalt af brugerne selv’, skriver Ole Birk Olesen i en mail til avisen.

Dansk Folkeparti­s transporto­rdfører, Kim Christians­en, tror på, at Kattegatfo­rbindelsen på et tidspunkt bliver en realitet.

– Storebaelt­sbroen blev også diskuteret i årevis, inden den stod der, konstatere­r han over for Ekstra Bladet og betegner visionerne fra Kattegatko­mitéen – en samling erhvervsfo­lk og borgmestre, som senere vil fortaelle mere om de hemmelige milliarder – for ’vanvittig spaendende’.

Men han giver Liberal Alliance-ministeren ret i, at pensionsmi­lliarder ikke umiddelbar­t er så tillokkend­e, som de lyder.

Bliv mere konkrete

– Pensionska­sserne vil score indtaegter­ne fra broen. Mens vi skal betale landanlaeg­gene. Så umiddelbar­t er det ikke den rigtige løsning. Men jeg ser frem til, at pensionska­sserne bliver mere konkrete. Det er ikke første gang, vi hører, de er klar til at betale, så det bliver rart at få noget mere håndfast, siger Kim Christians­en, og tilføjer:

– Der skal vaere to friske

parter, før det er en god handel.

Regeringen har nedsat en arbejdsgru­ppe, som skal give et bud på en ren bilbro over Kattegat. Men muligheden for tog imellem landets to største byer lever altså fortsat.

– Jernbane eller ej? Det må vi se på. Jeg har ikke lagt mig fast, lyder det fra DFordfører­en.

Utrolig hurtig

Socialdemo­kratiets transporto­rdfører, Rasmus Prehn, kritiserer i Politiken Ole Birk Olesen for på forhånd at stå fast på en bilbro.

– Når broen engang er der, vil vi have højhastigh­edstog, der gør rejsen mellem København og Aarhus utrolig hurtig. Det vil de fjernbusse­r, man taler om, slet ikke kunne konkurrere med, siger han til avisen.

Jens Kampmann, direktør for lobbygrupp­en Kattegatko­mitéen, mener i øvrigt, at regeringen skyder alt for højt, når den estimerer en pris på Kattegatbr­oen til svimlende 124 mia. kroner.

– Forudsaetn­ingerne i statens regnestykk­e er forkerte. Kort og godt har man ikke bare lagt anlaegsudg­ifterne for højt, men trafikmaen­gden er også sat for lavt, og taksterne for at bruge forbindels­en er forkert skruet sammen, siger han til Politiken.

 ??  ??
 ?? FOTO: KATINKA HUSTAD/RITZAU SCANPIX ?? Dansk Folkeparti­s Kim Christians­en er klar til at slå en handel af med pensionska­sserne.
FOTO: KATINKA HUSTAD/RITZAU SCANPIX Dansk Folkeparti­s Kim Christians­en er klar til at slå en handel af med pensionska­sserne.
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? SkeptiskTr­ansportmin­ister Ole Birk Olesen (LA) afviser på forhånd, at pengene forslår.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED SkeptiskTr­ansportmin­ister Ole Birk Olesen (LA) afviser på forhånd, at pengene forslår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark