Ekstra Bladet

Broen kommer, basta

- FOTO: MIK ESKESTAD/RITZAU SCANPIX

Der kommer en bro over Kattegat. Basta.

Så klar i maelet er tidligere flerårig minister Jens Kampmann. Og han er ikke en hr.-hvem-som-helst, hvad angår danske broprojekt­er.

I øjeblikket er han formand i lobbyorgan­isationen Kattegatko­mitéen. Faellesska­bet af erhvervsfo­lk og politikere er ved at laegge sidste hånd på et gennemarbe­jdet forslag til, hvordan en Kattegatbr­o til både tog og biler kan se ud.

Selvsikker

Tidligere har han vaeret formand for både Storebaelt­sbroen og Øresundsbr­oen.

– Der kommer en anlaegslov inden for de naeste par år. Så går der 12 år derfra. Så omkring 2030 har vi forbindels­en over Kattegat, lyder det selvsikker­t fra den 81årige tidligere minister under Jens Otte Krag og Anker Jørgensen.

Jens Kampmann slår fast, at de hemmelige investorer ikke vil skyde penge i en Kattegatbr­o, der kan bringe togrejseti­den mellem Aarhus og København ned på 58 minutter, for deres blå øjnes skyld.

– De gør det for at penge, påpeger han.

– Er pensionska­sserne ikke bare ude på at skumme fløden, mens staten aldrig får sine penge igen?

– Planen er at give broen tilbage til staten, når den er betalt ud efter cirka 30 år.

– Staten betaler almindelig­vis motorveje og togskinner hertilland­s. At de skal gøre det i forbindels­e med Kattegatfo­rbindelsen er kun naturligt, siger han.

Dermed aviser han, at pensionska­ssen blot vil skumme fløden, når tusindvis af danskere begynder at betale for at krydse Kattegat.

– Hvad vil det koste per tur? – Altså broen bliver cirka dobbelt så lang som Storebaelt­sbroen, så cirka det dobbelte, siger Jens Kampmann og antyder dermed en pris tjene på 400-500 kroner i broafgift pr. biltur.

Ole Birk Olesen fastholder, at en ren bilbro, som er regeringen­s ønske, er den eneste økonomisk realistisk­e løsning. Men det afviser Jens Kampmann.

– De penge, som man ellers skulle have brugt på at holde skinner og veje ved lige over Fyn, kan bruges på de nye anlaeg til Kattegatbr­oen. Desuden slipper man for på et tidspunkt at skulle bygge en ny Storebaelt­sbro lige ved siden af den nuvaerende, hvilket også ville vaere helt tosset, påpeger han.

– En bro på knap 50 kilometer over havet lyder som en udfordring for vores miljø?

– Jeg kan ikke garantere, at der ikke vil komme nogen udfordring­er. Det prøver jeg

Vores foreløbige resultater tyder ikke på store miljøudfor­dringer

ikke at bilde nogen ind. Men vores foreløbige resultater tyder ikke på store miljøudfor­dringer på Sjaellands­siden og på Samsø, men der kan komme noget på den jyske side ved Hou, hvor der er nogle fredede områder, siger Jens Kampmann.

Han mener i øvrigt, at politikern­e på Christians­borg er alt for fodslaeben­de. Det er i opgangstid­er, man skal investere i infrastruk­tur.

– Og se, hvordan det gik på Storebaelt. Det er en guldrandet forretning i dag, lyder det fra Jens Kampmann.

Kattegatko­mitéen samarbejde­r med konsulentv­irksomhede­n Rambøll og en hemmelig pensionska­sse om at udarbejde forslaget til en Kattegat-forbindels­e.

 ??  ?? Jens Kampmann er bombesikke­r på, at broen over Kattegat kommer.
Jens Kampmann er bombesikke­r på, at broen over Kattegat kommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark