Ekstra Bladet

OPPORTUNIS­TEN

-

DET GIK som frygtet ved valget i Tyrkiet. Recep Tayyip Erdogans AKP-parti satte sig på magten sammen med koalitions­partneren, det staerkt nationalis­tiske og Europa-kritiske parti MHP.

DENNE gang vandt Erdogan valget ved at slå på de nationalis­tiske toner. Tidligere tog han udgangspun­kt i konservati­vt islam. Han stikker fingeren i

og ser, hvad der passer til lejlighede­n. Det vejret kaldes også opportunis­me.

PÅ BUNDLINJEN handler det alene om at bevare magten, og det gør Erdogan. Mere og mere egenrådigt.

HAN HAR ledet Tyrkiet som premiermin­ister og praesident i 16 år. Ved valget i søndags reddede han sig en ny femårig periode som praesident, og den kan fordobles, således at han kan sidde frem til 2028.

ERDOGAN har som få andre europaeisk­e ledere sikret sig en magtbase, hvorfra han stort set kan saette demokratie­t ud af spil. VED EN folkeafste­mning sidste år vedtog den tyrkiske befolkning en forfatning­saendring, der flytter

praesistor­e dele af magten fra parlamente­t til dentembede­t. I ROLLEN som praesident kan Erdogan blandt andet vedtage dekreter uden om parlamente­t, udpege regeringsm­edlemmer på egen hånd og selv udnaevne højesteret­sdommere.

I FORVEJEN har den tyrkiske leder sat den frie presse ud af spillet. Alle kritiske medier er lukket, og

har måtutallig­e journalist­er sidder faengslet eller tet flygte fra landet.

DET SAMME gør sig gaeldende med opposition­ens politikere. Erdogan har reelt drevet klapjagt på sine modstander­e, og han har sine fangarme ude overalt i Europa.

SIDEN DET underlige kupforsøg i 2016 har Erdogans parti strammet grebet om den tyrkiske befolkning,

hjemlandet. I de fleste euog det gaelder ikke kun i ropaeiske lande har det tyrkiske praesident­kontor en stikkerlin­je. Også i Danmark, hvor tyrkere kan angive regeringsk­ritiske dansk-tyrkere.

Erdogan har reelt drevet klapjagt på sine modstander­e, og han har sine fangarme ude overalt i Europa

ERDOGAN er på mange måder en skidt og brovtende karakter, men han er ikke urørlig. Han kan ikke overleve økonomisk, hvis han afbryder alle bånd til

ofte maler et billede af som det Europa, som han en hovedfjend­e.

DEN tyrkiske befolkning fortjener en bedre leder end Erdogan. Hvis forholdene skal forbedres, er EU og USA’s bedste våben økonomisk pression. Uden for eksempel den massive turisme ville Erdogans pengekasse bløde.

 ?? FOTO: AP ?? Det kan godt vaere, at Erdogan ikke er diktator. Men han ligner snart en af slagsen på en prik.
FOTO: AP Det kan godt vaere, at Erdogan ikke er diktator. Men han ligner snart en af slagsen på en prik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark