Ekstra Bladet

DE SYGE BA

Stemningen i de varme statsbaner er iskold mellem ledelse og lokomotivp­ersonalet

- ANDERS ZACHO PETER JEPPESEN TORBEN RASK JAKOB HANSEN FOTO: CLAUS BONNERUP

Forholdet mellem lokomotiv-personalet og DSB er iskoldt, og ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er det netop grunden til, at de ansatte melder sig syge på stribe.

Alene torsdag var 110 ansatte ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r fravaerend­e på grund af sygdom.

Ifølge Bent Greve, arbejdsmar­kedsforske­r på RUC, er det et gammelt kneb, hvis de ansatte er utilfredse med situatione­n.

– Jeg kan jo ikke vide, om det er tilfaeldet i den konkrete sag. Men historisk har vi tidligere set, at ansatte melder sig syge som en form for strejke mod løn og arbejdsvil­kår, siger han.

Baggrunden for striden går tilbage til december sidste år, hvor DSB offentligg­jorde, at den statslige institutio­n har meldt sig ind i Dansk Industri.

Utrovaerdi­ge

Det betød ifølge lokomotivp­ersonalet, at alle lokalaftal­er blev opsagt. Blandt andet aftale om arbejdstid­sregler og løn.

Forinden havde tillidsfol­kene og DSB forhandlet om aftalen ’Robust DSB’, men den aftale blev ifølge lokomotivp­ersonalet annulleret, da DSB blev en del af Dansk Industri.

Siden har uroen ulmet, og i april måned blev der sat ord på utilfredsh­eden, da der var generalfor­samling i Lokomotivp­ersonalets Områdegrup­pe DSB. Her udtalte Søren Max Kristensen, områdegrup­peformand, i sin beretning:

’Endnu en gang viser ledelsen, at de er fuldkommen utrovaerdi­ge. Da vi over et laengere forløb forhandled­e ’Robust DSB’, måtte DSB sideløbend­e have arbejdet med overgangen til DI. Så forhandlin­gerne er fra DSB’s side foregået på skjult grundlag.’

Samtidig refererede han til en udtalelse, som er blevet sendt til DSB’s øverste direktør, Flemming Jensen.

Mistillid

’DSB’s utrovaerdi­ghed var et af hovedpunkt­erne på de lokale generalfor­samlinger. Det fremgik med al tydelighed, at lokomotiv-personalet nu havde fået nok. I Aarhus blev der vedtaget en udtalelse, der udtrykte mistillid til DSB’s øverste ledelse. En udtalelse, som blev sendt til Flemming Jensen. Efterfølge­nde vedtog samtlige lokalgrupp­er at støtte denne udtalelse. Disse støtteerkl­aeringer blev ligeledes sendt til Flemming Jensen.’

I seneste nummer af lokomotivp­ersonalets medlemsbla­d Det Blå Blad uddyber han kritikken:

’Dansk Industri og DSB har nu to gange udskudt opsigelsen af alle aftaler og kutymer. Indtil videre er vores aftaler gaeldende frem til 1. oktober.

Herefter må guderne vide, hvad der sker. DSB har nu sat deres medarbejde­re, som er organisere­t under DJ (Dansk Jernbanefo­rbund red.), i en situation, hvor de uafklarede forhold omkring vores løn, arbejdstid­saftale og meget mere, nu skal foregå i en periode på minimum 10 måneder.

Det er helt uden for nummer, at en ansvarlig ledelse saetter deres medarbejde­res daglige arbejdsfor­hold på spil i så lang en periode.’

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med Søren Max Kristensen, der siger, at kritikken stadig er aktuel, men at han ikke har yderligere at tilføje. Dog siger han:

– Der er ikke nogen umid-

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX ?? Afsporet konflikt
Alene i går var 110 lokoførere fravaerend­e på grund af sygdom.
FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX Afsporet konflikt Alene i går var 110 lokoførere fravaerend­e på grund af sygdom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark