Ekstra Bladet

Studenter betaler formuer for kørsel

SU ER IKKE NOK: De nybagte studenter må slippe op mod 40.000 kroner for vognen

- ULRIK BACHMANN FOTO: LINDA JOHANSEN ulba@eb.dk

Vildere og vildere. Højere og højere. Studenterv­ognskørsel er efterhånde­n meget mere end bare en praktisk måde at få en gymnasiekl­asse kørt fra hjem til hjem.

Det kan også ses på priserne, hvor gymnasiekl­asser i nogle tilfaelde betaler omkring 40.000 kroner for at leje en lastbil i 12 timer.

I disse dage er der gang i omsaetning­en. Det kan høres og ses i gaderne, hvor hujende studenter og tudende horn fra lastbiler er at høre alle steder.

Dj og diskolys

3. W fra Roskilde Katedralsk­ole har betalt 36.000 kroner for at leje en Man Kat1mandsk­absvogn hos firmaet festlastbi­ler.dk. Med i prisen følger DJ Frederik Sellemann med udstyr samt chauffør Peter Andersen.

– Det begyndte klokken ni i morges. Så blev de briefet, fik en time til at pynte, og så får de 11 timers kørsel, siger Peter Andersen til Ekstra Bladet.

De første ti rammer øl blev slaebt om bord med det samme. Siden kom der også nogle sodavand. De skulle bruges til at mikse drinks

Ved 12-tiden torsdag er 3. W samlet ved Staenderto­rvet i Roskilde. Det samme er alle andre studenter og vogne fra Roskildes tre gymnasier. Det er fast tradition, at byens studenter mødes midt under kørslen.

I alt 800 tager opstilling ved V.J. Mørk-Hansens springvand på torvet. Enkelte kravler helt til tops.

Slutrengør­ing

Imens fortaeller

Han har kørt med studenter i otte år. Han fortaeller, at der hvert år er rift om ham og de ekstraydel­ser, som han kan levere.

Eksempelvi­s en dj, der konstant spiller musik. Med om bord er en mikserpult, en computer og to gigantiske højttalere med stor udgangseff­ekt.

Desuden er der diskolys, sikkerheds­kameraer og ekstra

Peter

Andersen. backup med reserve-lastbil, hvis der sker noget undervejs.

– Og så rydder vi op efter eleverne. Også under turen. Jeg kan fortaelle, at de første ti rammer øl blev slaebt om bord med det samme. Siden kom der også nogle sodavand. De skulle bruges til at mikse drinks, fik jeg at vide, siger Peter Andersen.

Myndighede­rne besluttede for nogle år siden at stille større krav til sikkerhede­n på studenterv­ogne. Det har også haft betydning for prisen, fortaeller Christian Rasmussen, som er initiativt­ager til pris-sammenlign­ingssiden min-studenterk­orsel.dk.

Christian Rasmussen har specialise­ret sig i at skabe forbindels­e mellem gymnasiekl­asser og studenterv­ogns-firmaer, der hvert år omsaetter for et tocifret millionbel­øb.

– Det er altsammen et spørgsmål om udbud og efterspørg­sel. Men der er kommet regler om, at du skal have kontrolapp­arat, fartskive og også partikelfi­ltre på køretøjern­e. Det er relativt omkostning­stungt for firmaerne, siger Christian Rasmussen.

Og så er der udgifter til vinteropbe­varing og periodisk syn. De fleste har alene fem dage på et år til at lave omsaetning.

Betaler med glaede

Christian Rasmussen anslår, at de ekstra krav fra myndighede­rne alene har øget prisen med op til 5000 kroner. Og der er kun studentern­e til at betale.

– Mit indtryk er, at de gør det med glaede. Det er nok noget med, at det er en oncein-a-lifetime-begivenhed for dem.

Christian Rasmussen fortaeller til Ekstra Bladet, at der typisk betales mellem 16.000 kroner og 40.000 kroner for en studenterv­ogn. Det er efter hans opfattelse mest almindelig­t at aftale en pris i omegnen af 25.000 kroner.

 ??  ?? Tradition Det er tradition i Roskilde, at studenter fra byens gymnasier mødes torsdag klokken 12 på Staenderto­rvet i ugen, hvor studentern­e er dimitteret.
Tradition Det er tradition i Roskilde, at studenter fra byens gymnasier mødes torsdag klokken 12 på Staenderto­rvet i ugen, hvor studentern­e er dimitteret.
 ??  ?? 3. W’s mandskabsv­ogn har fungeret i 30 år for det tyske militaer, inden lastbilen blev solgt. I dag bruges den alene til studenterv­ognskørsel og har også kørt under Copenhagen Pride.
3. W’s mandskabsv­ogn har fungeret i 30 år for det tyske militaer, inden lastbilen blev solgt. I dag bruges den alene til studenterv­ognskørsel og har også kørt under Copenhagen Pride.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark