Ekstra Bladet

DER ER NOGET GALT

Redaktion: Bjarne Kristensen

- Agnes Jørgensen Lyngby

Karen Bro skrev i lørdags, at ’der er noget galt i Danmark’, og hvor har hun ret. Politikern­e ved det udmaerket, men hvis de virkelig skal gøre noget ved det, risikerer de at save den gren over, de selv sidder på – og når de nu er kommet så højt op i traeet. Jeg mener, de er jo folkevalgt­e nu, ikke? Så gør det ondt at falde ned.

Politikern­e har indskraenk­et pressens muligheder for at kigge dem i kortene – det betyder, at de har begraenset demokratie­t. Og det samtidig med, at vore politikern­e anbefaler demokrati for alle ikke-demokratis­ke lande i verden. Ja, de går endog i krig for at påtvinge de udemokrati­ske lande demokrati. Det haenger ikke sammen.

Er det ikke i bund og grund på tide, den danske befolkning bliver stillet et par relevante spørgsmål

Vi har ikke haft en grundlovsa­fstemning siden 1953. Det er 65 år siden. Dengang var stemmerets­alderen 21. Det vil sige, at en førstegang­svaelger i 1953 vil på nuvaerende tidspunkt vaere 86 år gammel – hvis han/hun lever endnu. Hvor mange procent af den nulevende danske befolkning har stemt til/om grundloven? Er det ikke i bund og grund på tide, den danske befolkning bliver stillet et par relevante spørgsmål. Det er nu 46 år siden, vi blev medlem af EF – nuvaerende EU?

Spørgsmål som for eksempel om, hvor mange medlemmer vi behøver i Folketinge­t? Jeg mener, nu hvor det meste af lovgivning­en hidrører fra Bruxelles? Er 179 et magisk tal?

Hvem skal bestemme de folkevalgt­es lønforhold, herunder pensionsfo­rhold? De må hjertens gerne få i pose og saek, men når de så har fået det, så stopper festen.

Men det skal ikke kun omhandle de folkevalgt­es lønforhold. Der skal en demokratis­k reformatio­n til. Hvad jeg for eksempel synes er demokrati, svarer ikke nødvendigv­is til den gaengse opfattelse af begrebet. Befolkning­en skal i højere grad end hvert fjerde år inddrages i beslutning­erne. På et tidspunkt, hvor Brexit har vaeret i gang i to år, er det da underligt, at vi ikke har spor diskussion af politisk relevans i et demokratis­k land, som vi jo tror, vi er? Hvorfor er vi ved at kvaeles i billigt svinekød – er det, fordi EU stadig er bange for, at Rusland render med det hele, hvis vi accepterer deres graensepro­blemer, for det er det, det er – nemlig Ruslands graensepro­blemer? Politikern­e skal ikke kunne saelge såkaldt arvesølv uden at spørge investorer­ne (skatteyder­ne). Og så skal der en karenstid på politikere, der takker ja til en branche, som vedkommend­e lige har haft politisk magt til at tilgodese.

Der er sikkert mange flere ting, vi burde kigge på. I en tid, hvor vi atter har en folkevandr­ing i gang, klimaet synes at have sin egen mening om tingene, og Uffe Elbaek vil vaere statsminis­ter.

Er det allerede 1. april igen?

Lyngbygård­svej 5

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Agnes Jørgensen stiller en raekke spørgsmål om det danske demokrati – blandt andet om det stadig er nødvendigt med 179 folketings­medlemmer.
FOTO: JENS DRESLING Agnes Jørgensen stiller en raekke spørgsmål om det danske demokrati – blandt andet om det stadig er nødvendigt med 179 folketings­medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark