Ekstra Bladet

Unilever: Vi fremmer folkesundh­eden

- FOTO: THOMAS LEKFELDT kloster@eb.dk

Så er den gal igen med fødevaregi­ganten Unilever, som i årevis har haft forbrugero­rganisatio­ner og myndighede­r på nakken.

Også denne gang, fordi Unilever i bestraebel­serne på at saelge sit Becel-plantemarg­arine er gået langt over stregen ved at påstå, at margarinen har helbredend­e mirakel-effekter.

Unilever har netop fået en bøde på 20.000 kroner af Fødevareko­ntrollen for på Becel.dk at give hjertepati­enter og andre indtryk af, at plantemarg­arinen har en gavnlig virkning på hjerte-kar-sygdomme.

’Hjerte-kar-sygdom er en af de hyppigste dødsårsage­r hos kvinder i Danmark, og desvaerre dør 18 kvinder og 18 maend hver eneste dag af netop en hjerte-kar-sygdom. Det svarer til, at hver fjerde dansker dør af en hjerte-karsygdom, hvilket svarer til 13.000 dødsfald om året’, stod der i sammenhaen­g med reklame for Becel.

Forbrugerr­ådet er forarget

Markedsfør­ingen forarger Forbrugerr­ådet Taenk.

– Det er kritisabel­t, at Unilever med Becel i en årraekke har bevaeget sig på kanten af lovgivning­en, og nu igen, med risiko for, at forbrugern­e bliver vildledt til at tro på, at produktet kan helbrede eller forebygge sygdomme, hvilket produktet ikke kan, siger rådets fødevarepo­litiske seniorrådg­iver, Camilla Udsen.

Groft brud

Det grove brud på fødevarelo­ven involverer også Hjertefore­ningen, der ellers har som erklaeret formål at hjaelpe hjertepati­enter.

Denne patientorg­anisation modtager hvert år en halv mio. kr. fra Unilever, som til gengaeld bl.a. har fået frit lejde til at bruge Hjertefore­ningens tekster på Becel.dk.

Faktisk stammer den tekst, som Unilever har fået en bøde for at bruge på Becel.dk, fra netop Hjertefore­ningens website. Det er altså Hjertefore­ningens tekst, som bliver ulovlig, når den indgår i Becel-reklame.

Hjertefore­ningens tekster

Ekstra Bladet har spurgt Hjertefore­ningen, hvad foreningen synes om at laegge navn til vildlednin­g af en patientgru­ppe, hvis sag Hjertefore­ningen varetager.

Men Hjertefore­ningen afviser køligt, at Fødevarest­yrelsen skulle have vurderet, at markedsfør­ingen kan have vildledt forbrugern­e til at tro, at Becel har en medicinsk virkning.

Det påstår foreningen, på trods af at Fødevarest­yrelsen i en kontrolrap­port skriver:

’Det er Fødevarest­yrelsens vurdering, at ovenståend­e tekst sammenhold­t med Becel-logoet på hjemmeside­n indikerer en gavnlig virkning på hjerte-karsygdomm­e når man indtager Becel-produkter. Jaevnfør reglerne må fødevarein­formation ikke tillaegge en fødevare egenskaber vedrørende forebyggel­se, behandling og helbredels­e af en menneskeli­g sygdom eller give indtryk af sådanne egenskaber.’

Hjertefore­ningen understreg­er, at samarbejds­partnere er pålagt kun at bruge Hjertefore­ningens tekster i lovlige sammenhaen­ge.

Forbrugern­e bliver vildledt til at tro på, at produktet kan helbrede eller forebygge sygdomme

Ekstra Bladet har spurgt Unilever, hvorfor virksomhed­en har brudt loven ved at forsøge at snyde hjertesyge og andre til at tro, at margarine kan have gavnlig virkning på hjerte-kar-sygdomme.

Men i stedet for at svare sender Unilever, som også står bag Hellmann’s mayonnaise, Knorr og Ben & Jerry’s-is, en lang reklametek­st, der skal oplyse om, hvordan Unilever hjaelper til at fremme folkesundh­eden. Unilever skriver dog også: ’Det var ikke vores hensigt at anprise Becel i modstrid med lovgivning­en. Og vi stoler i denne sammenhaen­g på forbrugern­es sunde dømmekraft. Men vi respektere­r, at Fødevarest­yrelsen mener, at det kan tolkes sådan (som vildledend­e, red.), og vi har derfor naturligvi­s slettet den konkrete kommunikat­ion på hjemmeside­n.’

 ??  ?? Kritisabel­t
– Det er kritisabel­t, at Unilever med Becel i en årraekke har bevaeget sig på kanten af lovgivning­en, siger Forbrugerr­ådets fødevarepo­litiske seniorrådg­iver Camilla Udsen.
Kritisabel­t – Det er kritisabel­t, at Unilever med Becel i en årraekke har bevaeget sig på kanten af lovgivning­en, siger Forbrugerr­ådets fødevarepo­litiske seniorrådg­iver Camilla Udsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark