Danske fodaftryk i VM-historien

-

VM 1986

Det danske landshold debuterede ved VM-slutrunden og høstede stor anerkendel­se og respekt for den tilgang Sepp Pionteks tropper havde til fodbold.

Det blev landsholde­t, der var elsket af hele fodboldver­denen og husket for den sprudlende og offensive tilgang til spillet. Det endte dog som holdet, der aldrig vandt noget.

De startede med at vinde 1-0 over Skotland, siden blev Uruguay nedlagt med 6-1. Endelig stod de danske spillere ikke tilbage i gruppefina­len, hvor Vesttyskla­nd blev besejret 2-0. Det var to markante og mindevaerd­ige aftryk, som Sepp Pionteks tropper satte i de kampe.

Siden førte det en 1/8-finale, hvor Spanien vandt 5-1 efter en dansk føring på 1-0 og en historisk tilbagelae­gning fra Jesper Olsen, der startede hele den spanske optur.

VM 1998

Det var slutrunde, hvor Danmark via en plads i kvartfinal­en nåede historiens bedste placering ved en VM-slutrunde.

Det startede sløjt i gruppen, men landsholde­t satte for alvor sit aftryk, da de mødte Nigeria i 1/8-finalen og vandt 4-1. Siden røg Danmark ud af VM efter en mesterlig indsats mod Brasilien, der kun formåede at vinde 3-2.

VM 2002

Det var i høj grad i den indledende gruppe, Morten Olsens mandskab satte et markant aftryk.

Danmark besejrede Uruguay 2-1 og spillede 1-1 mod Senegal. Mestervaer­ket kom i gruppens sidste kamp, hvor de regerende europaog verdensmes­tre fra Frankrig blev besejret 2-0 – på mål af Dennis Rommedahl og Jon Dahl Tomasson. Det sikrede retten til at møde England. Det endte med et 0-3- sammenbrud.