Ekstra Bladet

Skraldekon­ger på vådt party-cruise

Brugte for mange offentlige midler på studietur til Oslo af toppen i Refa, slår eksperter fast

- ANDERS ZACHO JONAS J. LARSEN azk@eb.dk; jjl@eb.dk

Det går ikke stille for sig, når bestyrelse­n og ledelsen hos Refa, der er det kommunale skraldefir ma på Lolland-Falster, tager på studietur.

Gentagne gange har Ekstra Bladet afdaekket, hvordan netop Refa har forvaltet borgernes penge. Og nu er den så gal igen. En aktindsigt i Refas udgifter viser, at der blev brugt mere end 100.000 kroner på en to dages tur til Oslo, hvor 13 personer fra Refa-toppen var med.

Medarbejde­rne drak, spiste og overnatted­e på faergen for den nette sum af 8573,28 kroner per person. Og det er over graensen, fastslår Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t:

– Det er et meget højt beløb, man har brugt – og unødvendig­t højt for sådan en rejse, siger han.

Køb af dyre vine

Der var i forvejen en vinmenu til alle Refas medarbejde­re, men derfor holdt de sig alligevel ikke tilbage for at bruge en del penge i baren efter middagen. På to dage blev der således brugt naesten 10.000 kroner på drinks og vin, selvom reglerne for sådanne siger maksimum 300 kroner per kuvert.

Den første aften på båden købte selskabet eksempelvi­s otte flasker Amarone-vin til en samlet pris på 4232 kroner, og det er uacceptabe­lt, lyder vurderinge­n fra Per Nikolaj Bukh:

– Når man vaelger at drikke en forholdsvi­s dyr vin i så stor maengde, skal man taenke sig rigtig godt om, da den samlede regning oftest vil vaere større, end hvad det er rimeligt. Havde man nu drukket postevand og spist hotdog for at få råd til dyr vin, havde det vaeret noget andet.

Han forklarer:

– Alene Amarone-vinene giver små 300 kroner per person – på den måde har man allerede brugt en vaesentlig del af de udgifter, man kan tillade sig, når man spiser for offentlige midler.

Problemati­sk

Ekstra Bladet har tidligere skrevet en raekke artikler om det offentlige energi- og renovation­sfirma, der blandt andet også stod bag Danmarks dyreste julekalend­er til 1042 kroner stykket, ligesom man har afholdt kaempe middage og brudt loven for offentligt udbud.

Frederik Waage, der er lektor i forvaltnin­gsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universite­t forklarer, at de mange sager set i forlaengel­se af turen til Oslo tegner et billede af, at der er blevet set højt på reglerne hos Refas ledelse:

– Når det er et kommunalt ejet selskab gaelder de samme principper, der gaelder for offentlig forvaltnin­g. At tage på en studietur er naturligvi­s indenfor rammen, men at bruge så mange penge på Amarone-vine er problemati­sk, og det er udenfor rammen.

På regningern­e fra Oslofaerge­n fremgår det flere steder, at de er udskrevet til ’Party Firma Refa’, og det får Frederik Waage til at haeve øjenbrynen­e. Der skal nemlig vaere beviser på et fagligt program for sådan et studietur, og de er svaere at få øje på, mener han.

– Overskygge­r de her høje udgifter det faglige niveau på turen, som vi ikke kender her. Men i forhold til princippet om økonomisk forsvarlig forvandlin­g, så skal det netop vaere forsvarlig­t, og det her tyder på en kultur, hvor man har haft et alt for højt forbrug, siger Frederik Waage.

Tavs formand

Da Ekstra Bladet fanger Refas bestyrelse­sformand Poul-Henrik Pedersen fra det lokale parti Guldborgsu­ndlisten har han ikke meget at sige om studieture­n til Oslo.

– Jeg må indrømme, at jeg ikke kan huske, hvad vi lavede på den tur, men vi var i hvert fald oppe at se noget nyt, som vi også overvejede at gå ind i, slår han hurtigt fast.

Ekstra Bladet vil også gerne vide, hvorfor man har overskrede­t de udgiftsreg­ler, som Refa har skrevet i sit eget adfaerdsko­deks med 50 procent, ligesom vi mangler svar på, hvorfor man valgte at købe så dyre vine for borgernes penge. Men her var svaret meget kortfattet.

– Jeg vil slet ikke kommentere mere, for jeg kan ikke huske det, lyder det fra bestyrelse­sformanden.

Refas direktør, Mette Suhr, er heller ikke vendt tilbage på Ekstra Bladet henvendels­er.

Jeg må indrømme, at jeg ikke kan huske, hvad vi lavede på den tur Refas bestyrelse­sformand Poul-Henrik Pedersen

At bruge så mange penge på Amarone-vine er problemati­sk

 ?? PR-FOTO ?? ’Party Firma Refa’ Regningern­e til skraldekon­gerne fra Refa blev udskrevet til ’Party Firma Refa’. Udgifterne oversteg langt det forbrug retningsli­njerne på området tillader.
PR-FOTO ’Party Firma Refa’ Regningern­e til skraldekon­gerne fra Refa blev udskrevet til ’Party Firma Refa’. Udgifterne oversteg langt det forbrug retningsli­njerne på området tillader.
 ??  ?? Uddrag af Refas eget adfaerdsko­deks.
Uddrag af Refas eget adfaerdsko­deks.
 ?? PRIVATFOTO ?? Poul-Henrik Pedersen husker ikke meget fra studieture­n til Oslo.
PRIVATFOTO Poul-Henrik Pedersen husker ikke meget fra studieture­n til Oslo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark