Ekstra Bladet

DE FORSVARER LANDETS FARLIGSTE MILLIONAER­ER PÅ SKATTEKRON­ER

Advokater skovler skattekron­er ind med begraenset kontrol ifølge en ny undersøgel­se, og nu har justitsmin­isteren fået nok

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN CARSTEN NORTON kbl@eb.dk; cno@eb.dk

En advokat står til at have fået udbetalt 5,5 mio. skattekron­er om året for at forsvare kriminelle ved domstolene.

Det viser en ny rapport om forsvarsad­vokaters salaerer og regelbrud udarbejdet for Justitsmin­isteriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Undersøgel­sen får justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) og Advokatsam­fundet til at løfte øjenbrynen­e. Regeringen vil derfor skaerpe kontrollen med forsvarsad­vokater med ti nye initiative­r.

– Det er tydeligt for enhver, at der er nogle brodne kar i den her branche. Alle må vaere interesser­ede i, at vi får ryddet op, siger Søren Pape Poulsen.

– Det er skatteborg­ernes penge, vi har med at gøre, og det skal der vaere orden i, fortaeller han.

3000 timer om året

Grundtakst­en for forsvarere er 1700 kroner i timen, og million-salaeret svarer til mere end 3000 arbejdstim­er på et år ifølge rapporten, som dog tager forbehold for hjaelp fra kolleger.

Advokaten skal med 3000 arbejdstim­er have arbejdet 12 timer om dagen mandag til fredag hele året uden ferier.

Beløbet og tidsforbru­get er vaesentlig­t højere end gennemsnit­tet for en advokat i de tre største advokatfir­maer. Her modtager en advokat i gennemsnit 2,7 mio. kr. i salaerer og godtgørels­e ifølge rapporten, hvilket svarer til 1500 timer på arbejde om året.

Begraenset kontrol

– Vi skal til bunds i, hvordan nogen kan få så store salaerer. Jeg synes, det virker meget voldsomt, og det tror jeg, at de fleste mennesker vil synes, siger justitsmin­isteren.

Den måde, som salaererne bliver udbetalt til advokatern­e på, ’giver meget begraensed­e muligheder for at føre tilsyn’, fremgår det af rapporten.

Det skyldes blandt andet, at forsvarsad­vokater ikke har pligt til at føre regnskab over arbejdstim­er brugt på sager.

Samtidig føres der kun tilsyn med otte procent af de 2000 advokatvir­ksomheder i Danmark. Målsaetnin­gen lyder ellers på ti procent, og justitsmin­isteren vil have mere kontrol.

– Vi styrker tilsynet, så man ikke kan regne ud, at hvis man lige har haft det, så går der nok to år igen. Samtidig vil jeg gerne have flere ekstraordi­naere tilsyn, fortaeller Søren Pape Poulsen.

1,3 mia. kr. til advokater

Når Advokatråd­et var på besøg hos firmaer, så var det kun hver tredje gang, at konklusion­en var ’alt o.k.’ i 2017.

I de fleste tilsyn var der altså forhold, som ikke flugtede med reglerne, kraevede genbesøg eller måske en disciplina­ersag.

Samtidig med skrappere kontrol vil justitsmin­isteren også have indført en whistleblo­wer-ordning, ’så de få ikke ødelaegger det for de mange’.

– Jeg har hørt fra advokater, at det her vil vaere godt at få kigget på, siger Søren Pape.

I alt har statskasse­n udbetalt 1,346 mia. kr. i salaerer og godtgørels­e til forsvarsad­vokater i en periode fra 1. januar 2015 til 30. september 2017.

Advokaten skal have arbejdet 12 timer om dagen mandag til fredag hele året uden ferier

Laes også lederen på bagsiden

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark