Ekstra Bladet

FESTIVALGA­ESTER

LOVLØST SAMFUND: Roskilde Internat er voldsomt plaget af gaesterne fra Roskilde Festival, der forretter deres nødtørft på deres område og kaster skrald ind til dyrene

- NANNA BAY MADSEN FOTO: JONAS OLUFSON nbm@eb.dk

Roskilde Festival er lige nu i fuld gang på Dyrskuepla­dsen i Roskilde, og her strømmer hundredvis af festglade menneske til for at høre navne store som Eminem og Bruno Mars.

Men det er langtfra alle, der er lige tilfredse med festivalen.

Klods op ad Dyrskuepla­dsen ligger Roskilde Internat, og de er ved at vaere godt traette af de mange festivalga­ester.

Ifølge lederen af Roskilde Internat, Henrik Hertz, har de i løbet af de seneste dage oplevet chikane fra festivalga­esterne, der blandt andet skider, tisser og kaster skrald og andre genstande ind på internatet­s område og ind til hundene.

En hurtig rundtur omkring internatet vidner da også om, at det ikke går stille for sig i området. Her ligger der skrald, øldåser og madrester i massevis. Også toiletpapi­r og menneske-ekskrement­er pryder området.

Megen larm

– Det er, som om det er et lovløst samfund her i forbindels­e med Roskilde Festival. Der bliver konstant kastet skrald ind på vores område og ind til dyrene, siger Henrik Hertz til Ekstra Bladet.

– Det har vaeret vaerre i år end nogensinde før, fordi der i år har vaeret en ventezone lige ved siden af internatet, og der har derfor vaeret enormt meget larm og mange gaester. De går lige forbi, og så er det enormt nemt lige at kaste skrald og lignende ind over vores hegn, og så er de heller ikke blege for at tisse og skide inde på vores område.

Frustreren­de

Også Mie Munch, der er dyrepasser på internatet, er ved at vaere godt traet af chikanen fra de mange festivalga­ester.

– Vi har vaeret nødt til at lukke flere folde til hundene, fordi der bliver kastet skrald ind til os. I går stod der nogle drenge, der holdt tissekonku­rrence og forsøgte at ramme vores flag på et område, hvor hundene normalt løber. Da jeg konfronter­ede dem, grinte de bare. Jeg synes, det er mangel på respekt, lyder det fra dyrepasser­en.

Ifølge hende har internatet de seneste år skullet finde sig i meget.

– For et år siden var der en af vores hunde, der blev tisset på. Der var nogle festivalga­ester, der havde kaldt hundene over til sig, og så tissede de på den. Siden da har vi slet ikke turde lade dyrene gå ude under Roskilde Festival, uden at der er en medarbejde­r med, lyder det fra Mie Munch.

– I år har vi også oplevet, at folk tisser og skider ved dyrenes område, og at de genner hundene hen til sig. De bliver enormt stressede.

Mister indtaegt

På grund af festivalen har internatet valgt at tage konsekvens­en og slet ikke have hunde på pension i perioden. Festivalen er derfor en dyr fornøjelse for internatet.

– Normalt har vi 18 pensionshu­nde. Men det har vi droppet i denne periode, og det koster selvfølgel­ig på indtaegten. Det er små 10.000 kroner, vi går glip af, plus at vi får ekstra arbejde, fordi vi er nødt til at lave om på vores rutiner. Vi saelger jo heller ingen dyr i perioden. Vi har ingen i vores butik, og hvis der kommer en kunde i butikken, så tror vi jo, at de faret vild, siger Mie Munch.

Ifølge Mie Munch og Henrik Hertz er dyrene meget påvirkede af festivalen. Flere af dem er også blevet syge.

– De er enormt stressede, og vi kan maerke på dem, at de har svaert ved at falde til ro.

– Alle hundene har voldsom sprøjtedia­rré, og det er jo netop, fordi folk kaster alt muligt ind.

Blev truet

– Vi går og fjerner ting ude fra vores område omkring 20 gange om dagen. Men vi kan ikke følge med. Hundene får ikke lov at komme saerlig meget ud, og når de gør, er der altid en medarbejde­r med. Så de får slet ikke lov at boltre sig, siger Mie Munch.

– Vi aner jo ikke, hvad det er, der bliver kastet ind, og hvad de når at spise. ’

– Det kan vaere glas, cigaretter og alt muligt andet, skidt som flyder på vores område.

Mie Munch har også oplevet at blive truet af et par festivalga­ester, fordi hun bad dem om at skrue ned.

– Vi har jo de her skilte, som vi har fået i samarbejde med Roskilde Festival, hvor vi gør opmaerksom på, at vi har dyr her.

– Men det er folk ligeglade med. Da jeg så en dag bad et par drenge om at tie stille, så blev jeg truet og fik smadret en øldåse ned i min bil. Det er virkelig ubehagelig­t, siger Mie Munch.

– Vi har måttet tilkalde politiet flere gange, og efter de har vaeret her, er der så blevet mere roligt i en periode, men så går der ikke laenge, før larmen kommer igen.

For Henrik Hertz er det dog vigtigt at understreg­e, at de ikke har noget ondt at sige om Roskilde Festival, men at det er en del af gaesterne, der er problemet.

– Vi har et godt samarbejde med festivalen, og de har lavet flere tiltag for at hjaelpe os, så det her er intet mod dem, men vi vil gerne dele historien for at gøre de unge mennesker og måske også deres foraeldre opmaerksom­me på, at de skal vise noget respekt og medmennesk­elighed, lyder det fra Henrik Hertz.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Roskilde Festival, men det har ikke vaeret muligt.

I går stod der nogle drenge, der holdt tissekonku­rrence

Vi går og fjerner ting ude fra vores område omkring 20 gange om dagen. Men vi kan ikke følge med

 ??  ?? Her ser man, hvordan der ophober sig skrald på området.
Her ser man, hvordan der ophober sig skrald på området.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark