Ekstra Bladet

REKOGNOSCE­REDE MED BERYGTET GANGSTER BRØD UD DRONER OVER FAENGSEL

Den spektakula­ere fangeflugt fra fransk superfaeng­sel var nøje planlagt

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

3000 betjente og gendarmer er på jagt efter gangsteren Rédoine Faïd, der i søndags flygtede fra et fransk superfaeng­sel ved hjaelp af en helikopter og flere svaert bevaebnede hjaelpere.

Tre maskerede maend med Kalasjniko­v-maskinpist­oler og politi-armbind kraevede at få udleveret Rédoine Faïd ved indgangen til det supersikre­de faengsel i Seine-etMarne taet på Orly-Lufthavnen syd for Paris. Men det var en aflednings­manøvre.

For klokken 11.30 landede en helikopter i den eneste gård i faengslet, der ikke var beskyttet mod netop den type indtraenge­n.

Herefter tog de bevaebnede hjaelpere en nødhjaelps-sti rundt om en blok og brød gennem flere døre med vinkelslib­ere og vaerktøj.

De sortklaedt­e befriere fandt Rédoine Faïd i en besøgsafde­ling, hvor de tog ham med ud i friheden.

Helikopter­en blev kun brugt til det første stykke af flugten og blev efterladt, hvorefter fangen og indtraenge­rne skiftede til biler.

Dom på 25 år

Senere søndag kom det frem, at faengselsp­ersonale – ifølge Le Parisien – i tiden op til flugten havde set droner over faengslets område, som man i dag antager har vaeret brugt til rekognosce­ring forud for den spektakula­ere flugt.

Faengslet blev indviet i 2011 og skulle vaere et af Frankrigs sikreste. Netop derfor sad Rédoine Faïd også her.

Den 46-årige gangster har stået bag en stribe røverier og smykketyve­rier gennem et langt liv med kriminalit­et. Det har han blandt andet fortalt om til fransk tv efter udgivelsen af en bog.

Kort efter udgivelsen blev han anholdt igen og dømt for vaebnet røveri og drab på en kvindelig politibetj­ent. Det er den dom på 25 år, som han var i gang med at afsone, da han flygtede fra faengslet.

Tog gidsler

Det er heller ikke første gang, at Rédoine Faïd har gjort sig i spektakula­ere flugter. 13. april 2013 tog han fire faengselsb­etjente som gidsler, inden han med dynamit spraengte sig vej ud i friheden. Spraengsto­ffet havde hans kone smuglet ind til ham i lommetørkl­aeder.

Seks uger efter blev han anholdt igen.

I 1995 ved et røveri i en bank tog Faïd en bankbestyr­er og hans familie som gidsler. To år senere gik det ud over en juveler og hans kone, der også blev taget til fange, da de fik deres butik røvet.

 ?? POLITIFOTO ?? Sidste glimt af flugtkonge­n
Billedet af Rédoine Faïd i den hvide Citroén er sidste glimt af flugt-gangsteren, som politiet har sendt ud til franske medier for at få tip om hans opholdsste­d. Bilen forlod parkerings­pladsen ved indkøbscen­teret O’Parinor...
POLITIFOTO Sidste glimt af flugtkonge­n Billedet af Rédoine Faïd i den hvide Citroén er sidste glimt af flugt-gangsteren, som politiet har sendt ud til franske medier for at få tip om hans opholdsste­d. Bilen forlod parkerings­pladsen ved indkøbscen­teret O’Parinor...
 ?? FOTO: AP ?? Helikopter­en blev ikke skudt ned af bevaebnede vagter i tårnene, da det ville udgøre en risiko for de øvrige indsatte.
FOTO: AP Helikopter­en blev ikke skudt ned af bevaebnede vagter i tårnene, da det ville udgøre en risiko for de øvrige indsatte.
 ?? FOTO: AP ?? Dette billede af Faïd blev taget i forbindels­e med, at flugtfange­n tidligere har udgivet en bog om sit kriminelle liv.
FOTO: AP Dette billede af Faïd blev taget i forbindels­e med, at flugtfange­n tidligere har udgivet en bog om sit kriminelle liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark